Desery bez pieczenia

Domowe Bounty. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wege.

Pyszne, zdrowe i pożywne batony. W taki oto smaczny sposób podaję sobie i dzieciom nierafinowany olej kokosowy. Miłośnikom kokosa będą smakowały- przynajmniej mam taką nadzieję. 🙂


Składniki:

200 g wiórek kokosowych – niesiarkowanych najlepiej

25 g oleju kokosowego- tłoczonego na zimno, pachnącego kokosem

3 łyżki śmietanki kokosowej- wierzchniej, gęstej części mleka kokosowego

1,5 łyżki ksylitolu- zmielonego na puder

Czekolada 3/4 tabliczki- zrobionej z tego przepisu lub kupnej na stewii czy ksylitolu (tu użyłam gotowej, gorzkiej, na ksylitolu do której dodałam łyżeczkę masła kokosowego)

Wykonanie:

1. Wiórka kokosowe mielimy przez ok. 2 minuty (użyłam rozdrabniacza dołączonego do blendera)- zwiążą się w kokosową masę.

2.Masę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki- mieszamy.

3. Formujemy batoniki- poszłam na łatwiznę i użyłam silikonowej foremki do lodu.

4. Odstawiamy na kilka godzin (u mnie na noc) do lodówki.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy miseczkę do naczynia z gorącą wodą, podgrzewamy do rozpuszczenia). Jeżeli dodajemy masła kakaowego, również go wtedy rozpuszczamy.

6. W czekoladzie zanurzamy batony i odkładamy na kratkę, lub inną powierzchnię, z której będzie nam łatwo je odkleić np. mata silikonowa czy pieczenia. Do talerza się może przykleić i może nam spód batonów na nim zostać.

7. Batony przechowujemy w lodówce.

Rady:

przy robieniu batonów próbujmy masy i dosładzajmy według własnych preferencji.

Zapraszam na Facebook-ową stronę bloga-tam przepis dodaję „na gorąco”:

img_0157-12.jpg

4 thoughts on “Domowe Bounty. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wege.

    1. Kasiu, pewno, że można-jak nie słodzicie. Zobaczysz, jak będziesz robiła-spróbuj masy i zobaczysz, czy podejdzie smakowo.

  1. Czy mogę wykorzystać wiórki z wcześniej robionego mleka? Szukam pomysłu na wykorzystanie wiórek po zrobionym mleku kokosowym – może coś polecisz?

    1. Gosiu, tu się nie sprawdzą, bo nie maja tłuszczu, który robi nam świetny smak batonów i taka zwarta konsystencję. Wiórka najłatwiej wysuszyć w piekarniku, albo w lecie na słońcu i zmielić na make kokosową. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *