Ciacha idealne. Pyszne i proste. Smakują moim dzieciom niezwykle. Mi aż za bardzo. 🙂 Świetne do kawy czy herbaty i dobrej książki. Przy złej też jakoś ujdą 😉 Herbatniki są najlepsze w duecie z polewą. Bez niej też dobre, ale już nie aż tak. Najczęściej do polew wykorzystuję czekoladę kupną lub domową. Nie przepadam za polewami na bazie oleju kokosowego, bo się szybko rozpuszczają. Ale to moja subiektywna opinia.


Składniki (ok. 20 sztuk o średnicy 4 cm):

70 g mąki z ryżu białego

15 g mąki z ryżu kleistego

30 g mąki kukurydzianej

25 g mąki (skrobi) z tapioki

50 g oleju kokosowego – temperatura pokojowa

1/4 łyżeczki sody – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

2 łyżek mleka roślinnego – u mnie kokosowe

1/4 łyżeczki soli – duża szczypta

4 daktyle – namoczone w ciepłej wodzie ok. 20-30 minut.

1 – 2 łyżeczek ksylitolu – opcjonalnie, bo daktyle są słodkie

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

1/2 łyżeczki imbiru w proszku


Wykonanie:
1. Wszytki suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy tłuszcz i dłońmi rozcieramy z mąkami. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy zwartą kulę ciasta. Okręcamy w folię i do lodówki na ok. 30 minut.

2. Po wyjęciu ciasto rozgrzewamy w dłoniach, miesimy, żeby stało się elastyczne. Wykładamy na papier , przykrywamy drugim i wałkujemy. Nakłuwamy widelcem, żeby nam się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Wykrawamy ciastka.

3. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i przestudzeniu polewamy polewą.

Polewa:

1/4 czekolady gorzkiej

1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Rozpuszczamy składniki w misce nad parą. Polewa gotowa.

Czekolada domowa – przepis.  Jeżeli ja robimy, to z ok. 1/2 składników.

Rady:

  • mąkę z ryżu kleistego zwanego inaczej słodkim bez kłopotu kupimy on line w cenie ok. 6 zł za 400 g. Mąka jest niezwykle wydajna, bo do wypieków zazwyczaj nie daje się jej dużo;
  • ryz kleisty można zastąpić mąka z ryżu brązowego.

Komentarze:
13 komentarzy
  1. Ania 16 sierpnia, 2020 at 21:18 - Reply

    Aguś, a mi zasmakowały bez polewy. Wyszly mi raczej jak słodkie, twardawe i chrupkie krakersy niż ciastka. Przez brak mąki z ryżu kleistego myślę, że siadła konsystencja, bo ciasto się bardzo kruszyło. Dodawałam mleka roślinnego i wtedy mogłam już zagnieść, ale o wykrawaniu mowy nie ma. Zrobiłam jeden wielki placek i pokroiłam jak w przepisie na krakersy słonecznikowe. Myślę, że bez daktyli ciastka spokojnie przetrwalyby dłużej w puszce, jak sądzisz? Ja je będę chrupać do kawy, takich twardych przynajmniej mniej zjem 🙂

  2. Ewelina 29 stycznia, 2020 at 18:42 - Reply

    Pyszne ciasteczka ☺️

  3. Joanna 3 lutego, 2019 at 13:34 - Reply

    Dzień dobry, rozumiem, że daktyle należy pokroić i rozgnieść na papkę?

    • Aga Bednarska 6 lutego, 2019 at 21:27 - Reply

      Namoczone możesz kroić lub nie – one się pod wpływem ugniatania rozpadną na kawałki, powstanie zwarte ciasto.

  4. Monika 10 grudnia, 2017 at 14:32 - Reply

    Gdzie można kupić ryż kleisty? Nigdy takiego nie spotkałam 🙁

  5. Agnieszka 9 grudnia, 2017 at 09:17 - Reply

    Witam, czy mąka z ryżu kleistego to jakaś specjalna mąka? Nie mam takiej, czy mogę ją zastąpić Kleikiem ryżowym takim dla dzieci? i np zmielić ten kleik na mąkę?

    • Agnieszka Bednarska 9 grudnia, 2017 at 13:27 - Reply

      Cześć Agnieszka. Kleik ryżowy nie ma nic, poza nazwa z ryżem kleistym wspólnego. Mąka z ryżu kleistego jest specyficzna w smaku i teksturze. Jak nie masz, to daj mąkę z ryżu brązowego – najbardziej ją przypomina. A jak nie, to więcej kukurydzianej. Pozdrawiam serdecznie.

  6. Iza 21 listopada, 2017 at 15:27 - Reply

    Czy można zastąpić również mąkę kukurydzianą?

    • Agnieszka Bednarska 21 listopada, 2017 at 15:37 - Reply

      Iza, ogólnie bardzo mało maki kukurydzianej używam, ale w herbatnikach świetnie robi, więc daje. A kukurydziana możesz zastąpić np. z kasztanów czy z komosy ryzowej. Te dwie mąki w herbatnikach robiłam, więc wiem, że się sprawdza. Owsiana tez będzie tip top czy gryczana. Pozdrawiam.

  7. Ewelina 21 listopada, 2017 at 12:39 - Reply

    Muszę upiec bo uwielbiam takie połączenia:-)

    • Agnieszka Bednarska 21 listopada, 2017 at 15:38 - Reply

      Siema Ewelina! Polecam Ci bardzo. Są naprawdę smaczne. Do napisania. :*

  8. Pat 21 listopada, 2017 at 11:49 - Reply

    Fajne ! Jadła bym.