Ciasta

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i budyniem. Śliwkowa tarta bez glutenu.

Kocham lato, kocham śliwki! Pod każdą postacią są dla mnie idealne. Ludzie epoki średniowiecza chyba nie podzielaliby mojego entuzjazmu. Dlaczego? Śliwki kojarzyły im się z upałami, a co za tym idzie z „gorącymi” chorobami – z czerwonką i malarią. Tą destrukcyjną naturę miała jednak likwidować wysoka temperatura ich obróbki. Ugotowane owoce przestawały szkodzić. Dziś (na całe szczęście) wiemy, że śliwki z dyzenterią i malarią nie mają nic wspólnego, za to doskonale przez sporą ilość pektyny regulują trawienie. Możemy je więc z radością i ze smakiem pałaszować.

Ciasto ze śliwkami jest do tego idealne. Przepis powstał z ciasta, które na blogu jest bardzo popularne i lubiane,  z receptury na szarlotkę . Chciałam upiec coś dobrego na niespodziewaną wizytę w nowym mieszkaniu mojej przyjaciółki Krysi. Jabłek nie miałam, śliwki tak. Dzięki niej i przez nią mamy na blogu to ciasto. 🙂

Zapraszam!

Ciasto (średnica formy ok. 23 cm):

140 g masła klarowanego- zimnego

85 g mąki ryżowej

75 g mąki gryczanej

70 g mąki ziemniaczanej

30 g ksylitolu

2 jajka – żółtka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao – opcjonalnie

Szczypta soli.

Wykonanie:

1. Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem żółtka- ugniatamy do czasu, aż składniki zwiążą się w kule. Odrywamy 1/4 część ciasta, dodajemy do niej kakao, ugniatamy do połączenia.  Zawijamy w folie spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki (w tym czasie robimy masę budyniową).

2. Wyjmujemy schłodzona większą część ciasta. Wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (możemy zetrzeć na tarce). Podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Masa budyniowa:

250 ml wody – można zamienić na mleko roślinne (na zdjęciach budyń na wodzie)

2 żółtka

3 łyżki ksylitolu

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

1. Wodę zagotowujemy.

2. Żółtka ucieramy z ksylitolem. Skrobię rozprowadzamy w kilku łyżkach wody.

3. Wodę odstawiamy z palnika, wlewamy mieszając trzepaczką żółtka, skrobie i ekstrakt waniliowy. Zagotowujemy. Studzimy.

Owoce:

ok. 500 g śliwek

Wykonie:

1. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki, a potem ponownie na pół, czyli śliwkę kroimy na cztery części.

2. Wykładamy zwarto jedna koło drugiej na podpieczone ciasto.

3. Na śliwki wykładamy łyżką masę budyniową, a na nią ścieramy pozostałą część ciasta.

4. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Rady/uwagi:

  • jeżeli nie chcesz dodawać kakao, to go pomiń, też będzie smacznie;
  • ciasto tuż po upieczeniu jest bardzo kruche, wręcz rozpadające się, ale taki urok ciast tłuszczowych; najlepiej nie dotykać go do czasu, aż go wystudzimy – wraz ze spadkiem temperatury tłuszcz się spaja i wiąże ciasto;
  • ciasto tuż po upieczeniu jest piaskowe – mąka ryżowa może chrupać między zębami, ale po  czasie to znika, więc najlepiej dać kilka godzin temu kruchemu ciastu na dojście do idealnego stanu konsumpcyjnego.:)

2 thoughts on “Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i budyniem. Śliwkowa tarta bez glutenu.

    1. Aga, nigdy nie zastępowałam tłuszczu, ale myślę, że bez kłopotu margaryna da radę. Oleje raczej sienie sprawdzą dobrze, nie wiem, jak z kokosowym, bo tu jest szansa na powodzenie, ale to tylko takie gdybanie bez pokrycia w praktykę.Pozdrawiam :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *