W języku włoskim słowo „minestrone” odnosi się do bardzo gęstych, sycących,  gulaszowych zup. Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na Minestrone, a składniki w niej użyte zależne są od regionu czy pory roku. Ważne, by warzywa były świeże i by była w niej fasola. Jeżeli nie mamy wszystkich warzyw zawartych w przepisie, to zwyczajnie pomińmy je lub dajmy inne warzywa. Nie musimy trzymać się też dokładnie proporcji, byle tylko umiar zachować i nie zdominować potrawy jednym składnikiem. We Włoszech zupę podaje się z parmezanem, jeżeli mamy jakiś wegański pod ręką, to zetrzyjmy przed podaniem- na zdjęciu jest bez. Zapraszam. Buon appetito. 🙂

Składniki:

1/2 niewielkiej główki białej kapusty (ok. 200 g)

2 duże pomidory

2 średnie marchewki

1 duża cebula

1 niewielka cukinia

ok. 1 cm selera korzeniowego

2 ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

2 spore ziemniaki

1/2 szklanki drobnego makaronu

1/2 szklanki pasty pomidorowej

1/2 szklanki czerwonej fasoli – namoczonej i ugotowanej (można dodać konserwowany)

1/2 szklanki zielonego groszku (można dodać konserwowanego) lub garść fasolki szparagowej

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

Sól

Pieprz

Masło klarowane do smażenia lub inny preferowany tłuszcz

Wykonanie:

1. Kapustę szatkujemy, warzywa kroimy w kostkę (umieszczamy w oddzielnych miseczkach, bo będziemy je w różnym czasie dodawać) z cukinii ze skórką wykrawamy miękki środek, użyjemy tylko twardej części.

2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), seler naciowy, pomidory. Chwilę przesmażamy i zalewamy ok. 2,5 – 3 l wody. Gotujemy.

3. W chwili, kiedy kapusta jest pół miękka dodajemy ziemniaki, fasolkę, groszek, fasolę i cukinie. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wsypujemy makaron, gotujemy do miękkości. Dodajemy pastę pomidorową, bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze:
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
ilovetychy
5 lat temu

I was more than happy to search out this web-site.I wished to thanks in your time for this wonderful learn!! I undoubtedly enjoying each little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

CafeHostel
5 lat temu

Byłem zachwycony że wszedłem na tę stronę w sieci. Chciałbym co najmniej podziękować za twoją pracę . Wielkie gratulacje! Ja niewątpliwie będę polecał to miejsce i częściej wpadał by przejrzeć nowe posty Cafe Hostel