Są takie smaki, które do zatracenia prowadzą. Ta zupa dyniowa właśnie taka jest. Idealnie zbilansowany smak przełamany pestkami granatu. Pycha i tyle napiszę. 🙂 


Składniki:

1 dynia Hokkaido

1 główka czosnku

400 ml mleka kokosowego

Ok. 800 ml wody

Ok. 2 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

4 goździki – utłuczone w moździerzu

2 ziela angielskie – utłuczone moździerzu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1/2 zmielonego kuminu

1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego lub szczypta pieprzu cayenne

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta pieprzu czarnego

Sól do smaku

2 łyżek masła klarowanego lub innego preferowanego tłuszczu np. olej kokosowy

Dodatki:

Makaron ryżowy

1 mały granat


Wykonanie:

1. Dynie myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy na kawałki, łączymy z łyżką tłuszczu i łyżeczką cynamonu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zajmie to ok. 30 minut. Po ok. 15 minutach dołóżmy do pieczenia obrany czosnek.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy do niego starty imbir i pozostałe przyprawy. Podsmażamy ok. 1-2 minut.

3. Po upieczeniu dynię z czosnkiem blendujemy z połową wody. Wlewamy do przypraw, dodajemy pozostałą część wody, mleko kokosowe (można zostawić 2 łyżek do udekorowania), gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą.

4. Podajemy z makaronem ryżowym i posypujemy granatem.

Rada:

zamiast wyżej wymienionych przypraw można kupić gotową mieszankę, która nazywa się Ras el Hanout. Do dostania w stacjonarnych i internetowych sklepach za ok. 7 zł.

Komentarze:
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
5 lat temu

z granatem! ale to musi być ciekawy smak 🙂

gin
gin
5 lat temu

Intrygujący pomysł z tym granatem, będę musiała spróbować 🙂

why
why
5 lat temu

Very nice pօst. I just stumbled upon youг bloɡ and wiѕhеd to say that
I һɑve truly enjoyed browѕing your blog posts.

In any case I’ll be suƅscribing tо your
rss feed and I hope you write again very soon!

Larisa
Larisa
1 rok temu

Dziękuję , zupa wyszła palce lizać ?