Owoce morza albo się kocha, albo nienawidzi. My zaliczamy się do tych pierwszych. 😀 Uwielbiam przyrządzać z nimi potrawy, które moje dziewczyny zjadają zawsze ze smakiem.
Dzisiaj na obiad mieliśmy sos z krewetkami i mulami. Nadarzyła się więc idealna okazja, by się nim z Tobą podzielić.
Jak na włoskie klimaty przystało robi się go bardzo prosto i szybko. Kilka składników i mamy świetną potrawę.

Składniki (ok. 3 porcje):
dowolny makaron – u mnie domowe orecchiette
ok. 50 ml wina – białego, wytrawnego – u mnie odmiana Pinot Grigio (wino włoskie)
ok. 10 – 14 muli
ok. 12 sporych krewetek
ok. 400 g pomidorów pelati – ze słoika lub puszki (zamiennie pasta pomidorowa)
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/3 papryczki chili
szczypta soli do smaku
Wykonanie:

- Wstawiamy wodę na makaron, a gdy zacznie wrzeć, solimy.
- Mule moczymy w zimnej, lekko osolonej wodzie do otwarcia muszli. Te, które się nie otworzą wyrzucamy, nie są świeże.
- W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażamy na złoty kolor obrane ząbki czosnku oraz papryczkę chili. Wyjmujemy z oliwy czosnek. Jeżeli chcemy mniej ostry sos, to również wyjmujemy papryczkę.
- Podsmażamy połowę posiekanej natki pietruszki, wrzucamy mule, dwie minuty podsmazamy, podlewamy białym winem i ponownie ok. 2-3 minuty podsmażamy do odparowania alkoholu.
- Składniki w rondlu odsuwamy na bok, robimy miejsce na pomidory, które teraz wlewamy i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.
- Przykrywamy, dusimy ok. 10 minut.
- W międzyczasie wrzucamy do gotowania makaron.
- Pod koniec gotowania dodajemy krewetki, pokrywamy je sosem, przykrywamy pokrywką, od razu wyłączamy ogień. Tym sposobem krewetki nie są przeciągnięte, a miękkie i soczyste.
- Do sosu dodajemy makaron, natkę pietruszki, dajemy mu chwilę, żeby przeszedł smakiem i zapachem.
- Podajemy.
Rady/uwagi:
- W przepisie użyłam mrożonych krewetek (muli też). Przed użyciem krewetek rozmroziłam w zimnej wodzie kilkakrotnie je przepłukując. Część pancerzyków usunęłam, cześć zostawiłam dla głębszego aromatu i smaku.
Komentarze: