Dziś zapraszam Cię na delektowanie się wyśmienitą zupą z rukoli. Aksamitna o delikatnych smaku – kwintesencja lata o każdej porze roku. ? Niech nie zrazi Cię bardzo prosty jej skład – gwarantuję Ci przyjemne doznania smakowe. Jak ja kocham włoskie gotowanie! ❤️
Składniki (ok. 5 porcji):
1 litr wywaru warzywnego (u mnie na marchwi, cebuli, selerze korzeniowym i naciowym, pietruszce)
Ok. 200 g rukoli
4 ziemniaki – średnie
3 ząbki czosnku
sól – do smaku
pieprz -świeży – do smaku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła klarowanego – opcjonalnie oliwa
Wykonanie:
1. Rukolę obgotowujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy na durszlaku, drobno siekamy.
2. Na mieszance oliwy i masła podsmażamy zmiażdżone ale pozostawione w całości ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kilka minut przesmażamy, dodajemy rozdrobnioną rukolę, ponownie chwilę przesmażamy.
3. Warzywa podlewamy wywarem, przykrywamy, gotujemy do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Blendujemy. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.
Jakie poleca Pani do tej zupy pieczywo?
Karolina, u nas zupy kremy najczęściej jemy z grzankami. Robię je z czerstwiejącego domowego pieczywa, mają różne smaki (ziołowe, czosnkowe, paprykowe…).