Mudardara, to potrawa łącząca w sobie zieloną soczewice, ryż i karmelizowaną cebulę. Jest to mieszanka niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie – czy to w kulturach arabskich czy izraelskiej. Na pierwszą pisemną wzmiankę o niej natykamy się w XII – wiecznej irańskiej książce kucharskiej, chociaż jej korzenie sięgają starożytności.
Danie jest bardzo proste, ale też bardzo smaczne i sycące. Smażona cebula doskonale ją zwieńcza. Bez niej już nie smakuje tak dobrze, więc odradzam jej pomijanie.
140 g zielonej soczewicy
160 g białego ryżu basmati
4 – 6 cebulek szalotek lub 2 „zwykłe” cebule
2 łyżek mąki z ciecierzycy – jeżeli nie mamy, można bez
1 łyżeczki kuminu – ziarna
1/2 łyżeczki kolendry – ziarna
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu – najzdrowiej i najsmaczniej cejlońskiego
1- 2 gałązek mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
1/ 3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 cm kawałek kwaszonej cytryny (przepis na nią będzie następnym) lub 1/3 łyżeczki soku z cytryny – opcjonalnie
300 ml wody
2 łyżek tłuszczu do smażenia plus olej do głębokiego smażenia cebuli
1. Przepłukaną soczewicę zalewamy wodą (ilość nie istotna, bo odcedzamy) i gotujemy al dente – ma być prawie dogotowana. Ryż płuczemy kilkakrotnie, odsączamy na sitku.
2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kumin, kolendrę, chwilę przesmażamy. Dodajemy ziele angielskie, kurkumę, ponownie minutę przesmażamy.
3. Wrzucamy ryż, mieszając podsmażamy go z przyprawami przez ok 1 minutę. Dodajemy soczewicę, kwaszona cytrynę (opcjonalnie), mięte i zalewamy 300 ml wody. Przykrywamy, gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą, opcjonalnie sokiem z cytryny. Po ugotowaniu dokładnie, energicznie mieszamy.
4. Cebulę kroimy cienko na piórka lub półkrążki. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, mieszamy.
5. W patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę (jednorazowo lub podzielić na kilka smażeń), smażymy mieszając na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik.
6. Karmelizowana cebulą posypujemy przed podaniem ryż i soczewicę.
Rady/uwagi:
- jeżeli mamy pod ręką jogurt wegański czy inny preferowany, to możemy śmiało polać nim soczewicę i ryż, a następnie posypać cebulką;
- jeżeli nie mamy mąki z ciecierzycy, to usmażmy cebulę bez niej. Będzie równie smacznie i chrupko.
A co z cynamonem, który jest na liście składników? 😉
Świetne danie. Proste i efektowne – tak jak lubię.
Zrobiłam dzisiaj dla gości. Wszystkim bardzo smakowało!
Basiu, bardzo miło mi to czytać. Dziękuję za wpis. Ściskam. ?
Niebo w gebie!!! Nie miałam miety ale juz sobie wyobrażam jak wszystko by zagralo! Sciskam ?
Fantastyczne!!! Zrobiłam porcję trzy razy większą, była za mało dla kliku osób. Hit imprezowy!
Kasiu, nawet nie wiesz, jaką radość tym wpisem mi uczyniłaś. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, ze do następnego. Buźka. :*
Wyszło pyszne! Dziękuję 🙂
Cześć. Bardzo Ci dziękuje za wpis, za poświęcony czas. Ciesze się bardzo, że potrawa podeszła. 🙂 Ściskam i do napisania. :*