Soczewica często gości na naszym stole. Lubimy ją i za smak, i za właściwości odżywcze. To doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, potasu, witaminy B 12 czy kwasu foliowego. Do tego, przez sporą zawartość błonnika, jest sycąca, a przez niski indeks glikemiczny nie podnosząca szybko cukru we krwi. Warto ją włączyć do swojego jadłospisu np. w formie nadzienia do klusek.


Ciasto na kluski śląskie:

Ok. 1,5 kg obranych i ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków

Mąka ziemniaczana

Wykonanie:

Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, podzielić ciasto na cztery równe części- jedną część wyjąć, w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej. Zagnieść ciasto.

Farsz:

100 g zielonej suchej soczewicy ugotowanej w proporcji 1:2 (soczewicy do wody)

8 średnich pieczarek- obranych i pokrojonych w kostkę

1 duża cebula- pokrojona w kostkę

1-2 ząbki czosnku- przeciśniętego przez praskę

Szczypta (tyle, ile weźmiemy w przy palce) tymianku, cząbru- na lepsze trawienie

Sól, pieprz

1 łyżka oleju lub masła klarowanego do smażenia

Wykonanie:

Na tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pieczarki przesmażamy, na końcu dokładamy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.

Cebulę z pieczarkami dodajemy do ugotowanej soczewicy, dokładamy przyprawy i blenderujemy na masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i wkładamy na środek farsz soczewicowy. Sklejamy, jak pieroga, w dłoniach toczymy kulkę.

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.

Podajemy z sosami lub polane tłuszczem.

Rady:

Ciasto zagniatajmy z jeszcze ciepłych ziemniaków- będzie gładziutkie, elastyczne.

Ciasta nie sólmy, mamy wtedy pewność, że ziemniaki nie będą się rozpływać, a ciasto będzie zwarte- posólmy wodę przy gotowaniu.

Komentarze:
guest
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
6 lat temu

Super, a jaki to rodzaj kolor soczewicy?

Marta
Marta
6 lat temu

Bardzo fajny przepis. Pyzy wyszly pyszne 🙂

Barbara
Barbara
5 lat temu

Super przepis, Aga!!! Nie mam praski? Wyjdzie ciasto, jeśli je dokładnie utłukę?
Pozdrawiam ?

Marzena
Marzena
5 lat temu

Czy czerwona soczewica rowniez się nada zamiast zielonej?

Asia
Asia
3 lat temu

Mmmmm…. Co za smak! Poczulam sie (i syn moj) jak w niebie! ? A wszystko dzieki Tobie.

Olesia
Olesia
3 lat temu

Chcialabym jednak wiedziec dokladnie w gramach, ile tej maki ziemniaczanej. Czy nie moglabys przy kolejnej okazji zwazyc? Dziekuje! i usciski!!!

Olesia
Olesia
3 lat temu

Namaczam zilona soczewice na 4 godziny przed gotowaniem, a wode odplukuje. Usuwa to szkodliwe fityniany.

Olesia
Olesia
3 lat temu

Sorry, jeszcze nie zrozumialam – ta jedna czwarta ziemniakow, ktira zostala wyjeta by wsypac make ziemniaczana – potem wraca z powrotem do ciasta, czy juz nie ?

Eva
Eva
Reply to  Olesia
2 lat temu

Wraca 🙂

Aga
Aga
2 lat temu

Przepyszne:) właśnie robię drugi raz! Bez praski, utłuczone trochę dłużej. Przyprawy nadają wyjątkowy smak! Uwielbiam <3

Olesia
Olesia
2 lat temu

Jejku, jakie to dobre, obzaram sie tak, ze sie ruszyc nie moge. Nawet bez grzybow sa piorunsko dobre! W necie wyczytalam, ze zeby wyjac dokladnie ta 1/4 nalezy purée uklepac. Aby ladnie je ugotowac wyczytalam tez nastepujaca rade: „zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 – 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię”. No chyba przesadzaja z tymi 12 minutami, ja gotowalam 4 min, partiami po 10 sztuk. Bo tez u mnie problem z ta wielkoscia orzecha wloskiego 🙂 Wychodza raczej mega wielkie orzechy wloskie, takie, jakie wiem, ze rosna tylko w jednym jedynym miejscu, w pewnej wsi w gorach Alpach…

Olesia
Olesia
2 lat temu

Znow zrobilam, tym razem z czerwona soczewica. Wczytalam sie dokladnie w swoja tabele gotowania roznych kasz, zboz i ziaren, i dostrzeglam, ze czerwona sovczewice w przeciwienstwie do zielonej nie namacza sie uprzednio 4 godziny, i nawet w ogole sie nie namacza, i gotuje sie o wiele krocej. Czerwona – 10-15 min, zielona – 30 min. Wiec dziele sie radosnie tym odkryciem z publicznoscia.