Zapraszam na smaczny sos owocowy, który sprawi, że naleśniki, racuchy, ryż, makaron czy gofry zyskają na smaku. Robi się go błyskawicznie. Można go przechowywać do 3 dni w lodówce.
500 g dojrzałych truskawek
Ok. 50 g ksylitolu lub innego słodzidła – próbujemy, dosładzając pod swój smak
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Truskawki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki np. na 4 części.
2. Umieszczamy w garnku, podgrzewamy do chwili, aż truskawki puszczą sok, a ksylitol się rozpuści – ok. 5 minut. Studzimy
3. Blendujemy.
4. Sos z czasem gęstnieje, więc warto go zrobić kilka godzin przed podaniem.
Rada:
- jeżeli chcemy go szybko zagęścić, to rozpuśćmy w ok. dwóch łyżkach wody 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub innej.
Komentarze: