Zapraszam Cię do mojego bezglutenowego stołu na niezwykle smaczną i zarazem prostą potrawę inspirowaną kuchnią Włoch.

W prostych przepisach nie da się oszukać jakości. Świeże, smaczne warzywa rozwijają w nich swój potencjał, kiepskiej jakości potrafią zepsuć całą potrawę. 

Tego typu dania smażę na patelni żeliwnej, która genialnie rozprowadza temperaturę. W potrawie użyte są oliwki. W swojej kuchni używam tych z pestkami, w których ukryta jest potęga smaku. Dobre oliwki cudownie dopełniają smak potrawy… Przed użyciem dryluję oliwki. 

Składniki (3 porcje):

700 g ziemniaków 

2 papryki – tutaj użyłam zielonej i żółtej, bo takie miałam, ale najczęściej używam czerwonej 

14 oliwek – oczyszczonych, posiekanych 

1 cebula czerwona – rozdrobniona w piórka 

2 ząbki czosnku

garść fasolki szparagowej – oczyszczona, pokrojona na mniejsze kawałki 

ok. 4 łyżek oliwy 

sól do smaku 

Wykonanie:

  1. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, obgotowujemy w wodzie ok. 3-4 minuty, odcedzamy.
  2. W patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy ząbki czosnku. Po lekkim zarumienieniu wyjmujemy je z tłuszczu.
  3. W patelni umieszczamy oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, fasolkę szparagową oraz cebulę. Smażymy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut – do miękkości. 
  4. Dokładamy ziemniaki, oliwki, dusimy razem z warzywami do miękkości. Doprawiamy solą.   

 

Komentarze: