Zapraszam Cię do mojego bezglutenowego stołu na niezwykle smaczną i zarazem prostą potrawę inspirowaną kuchnią Włoch.
W prostych przepisach nie da się oszukać jakości. Świeże, smaczne warzywa rozwijają w nich swój potencjał, kiepskiej jakości potrafią zepsuć całą potrawę.
Tego typu dania smażę na patelni żeliwnej, która genialnie rozprowadza temperaturę. W potrawie użyte są oliwki. W swojej kuchni używam tych z pestkami, w których ukryta jest potęga smaku. Dobre oliwki cudownie dopełniają smak potrawy… Przed użyciem dryluję oliwki.
Składniki (3 porcje):
700 g ziemniaków
2 papryki – tutaj użyłam zielonej i żółtej, bo takie miałam, ale najczęściej używam czerwonej
14 oliwek – oczyszczonych, posiekanych
1 cebula czerwona – rozdrobniona w piórka
2 ząbki czosnku
garść fasolki szparagowej – oczyszczona, pokrojona na mniejsze kawałki
ok. 4 łyżek oliwy
sól do smaku
Wykonanie:
- Obrane ziemniaki kroimy w plastry, obgotowujemy w wodzie ok. 3-4 minuty, odcedzamy.
- W patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy ząbki czosnku. Po lekkim zarumienieniu wyjmujemy je z tłuszczu.
- W patelni umieszczamy oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, fasolkę szparagową oraz cebulę. Smażymy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut – do miękkości.
- Dokładamy ziemniaki, oliwki, dusimy razem z warzywami do miękkości. Doprawiamy solą.
Komentarze: