Mussaka, to tradycyjna potrawa Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Najbardziej znana, grecka, jest zapiekanką warstwową, jedzoną na gorąco. Na Bliskim Wschodzie mussaki są daniami jednogarnkowymi. Z reguły jedzone w temperaturze pokojowej lub na zimno. W języku arabskim słowo „musaqqa’ah” znaczy „schłodzone”. Składnikowo też się różnią. Mogą zwierać lub nie mięsa, strączki, warzywa, ale  wszystkie łączą bakłażany. Dziś zapraszam Cię na tradycyjna libańską mussakę. Jest to danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami są bakłażany, pomidory i ciecierzyca. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Trochę przypomina włoską caponatę. Bakłażany robię w całości, a przed podaniem kroje na porcję. Tym sposobem są bardzo soczyste, co mam nadzieję widać na zdjęciu.

Składniki (ok. 4 -5 porcji):

Ok. 150 g suchej ciecierzycy namoczonej na noc, przepłukanej i ugotowanej

2-3 bakłażany ok. 800 g

5 mięsiste pomidory (tu malinowe) – sparzone wrzątkiem

4 cebule

4 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Natka pietruszki

Świeża mięta – opcjonalnie

Preferowany tłuszcz do smażenia

Oliwa z oliwek do polania

Wykonanie:

1. Bakłażany myjemy, obieramy w 3-4 miejscach, jak na zdjęciu. Nie odcinamy zielonych ogonków. Tam, gdzie jest skórka wykałaczką robimy dziurki, aby nie pękły. Obsmażamy na średnim ogniu, na 4 łyżka tłuszczu ok. 10 minut. Bakłażan ma zmienić kolor, wyglądać na podpieczonego. Wykładamy na papierowy ręcznik.

2. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i ugotowaną i odsączoną ciecierzycę. Chwilę przesmażamy.

3. Pomidory obieramy ze skórki, miażdżymy dłońmi nad garnkiem z ciecierzycą. Piękne uczucie, a i soku sporo, a o to nam chodzi. 🙂 Dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy obsmażone bakłażany. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu koło 20 minut. Od czasu do czasu przekręćmy bakłażany. Jeżeli zajdzie potrzeba, będzie mało płynu, dolejmy z 1/2 szkl wody.

4. Bakłażany kroimy na porcje, posypujemy natką pietruszki i opcjonalnie miętą, polewamy oliwą z oliwek.

Komentarze:
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
5 lat temu

Palce lizac! Zrobiliśmy i jest pycha!

Kamila
Kamila
Reply to  Agnieszka Bednarska
5 lat temu

Nie znam lepszego bloga. Masz swietny smak i widac ze czarujesz bo wszystko co robie z tego bloga to zachwyca. Pozdrowienia z Nowej Zelandii !

Mariola
Mariola
5 lat temu

A dlaczego bakłażany mają być tak obrane i nie pokrojone w kostkę np.

Magda
Magda
4 lat temu

Fantastyczne! Zrobiłam, zjadłam, polecam. Ja bakłażana kroiłam w ćwiartki- tak mi bardziej pasowało 😉

Ela
Ela
4 lat temu

Córka nie może ciecierzycy ? jakiś pomysł na zamiennik?

Bożena
Bożena
3 lat temu

Zrobiłam, dodałam jeszcze 2 laski cynamonu i kilkanaście całych ziaren kardamonu, razem z lupinami do duszenia, bo tak było podane w libanskiej restauracji. O ciecierzycy zapomniałam ?
Wyszło pyszne.

Niki
Niki
1 rok temu

Aga jaką mniej więcej ilość cieciorki że słoika użyć na taką porcję?

Eneko
Eneko
1 rok temu

Jadłam w libanskiej restauracji w Londyniebyla pyszna
wlasnie odtworzyłam w domu z tego przepisu i jest niesamowita!