Smaczny niezwykle jest ten wpis. Uwielbiamy pasty- nie dość, że dobre, to są doskonałym sposobem na przemycenie dzieciom różnych dobrodziejstw. Znaczy, dobrodziejstw według matki. 😉
Pasta buraczano- fasolowa, to jedno z ukochanych smarowideł. Kompozycja smaków w niej zawarta sprawia, że jedząc, rozpływamy się. 🙂 Żaden smak nie dominuje, a idealnie współgra ze sobą.
(Ok. 200 ml)
190 g ugotowanych buraków
60 g ugotowanej białej fasoli
60 g cebuli
5 g posiekanego czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz, szczypta kuminu, oregano, tymianku
1. Cebulę szklimy na łyżce masła klarowanego, dodajemy posiekany czosnek, chwilę podsmażamy (ok. 1 minuty).
2. Burki, fasole i pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, blendujemy. Doprawiamy do smaku.
3. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Komentarze: