Ten niezwykle smaczny pasztet robi się bardzo szybko i bardzo prosto. W smaku zaskakująco przypomina mięsne pasztety. Idealny do smarowania, bo nie zapiekany. Mam nadzieję, że zadowoli najwybredniejsze podniebienia. 🙂

Składniki:

1/2 szkl. (ok. 100 g) zielonej soczewicy (suchej)

70 g orzechów włoskich

50 g pieczarek

2 łyżek preferowanego do smażenia tłuszczu

1 cebula (mała)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka sosu sojowego

1/2 łyżeczka rozmarynu świeżego lub suszonego

1/2 łyżeczka tymianku świeżego lub mielonego

1/3 łyżeczki cząbru

1 łyżka natki pietruszki

Szczypta pieprzy Cayenne

Sól, pieprz


Wykonanie:

1. Soczewice ugotować, pieczarki oczyścić, rozdrobnić.

2. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać rozdrobniony czosnek, pieczarki. Poddusić do miękkości.

4. Połączyć wszystkie składniki, zblendować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce do 4 dni, w zamrażarce do 2 miesięcy.

Rady:

– równie dobry jest bez pieczarek, można je pominąć

– pełnoletnim pasztet można podkręcić dodając łyżkę koniaku czy brandy. 🙂

– jeżeli masa jest gęsta, ciężko blendować, to możemy dodać dwie- trzy łyżki   przegotowanej zimnej wody.

Zapraszam:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
alamonik.wordpress.com
5 lat temu

Napewno jest pyszny ?

Kamila
Kamila
4 lat temu

Obłędne!!!!!!!

Kamila
Kamila
4 lat temu

Probowalas jako farsz do pierogow?! Tak mysle bo mi sie pierogow chce!!!! Sciskam Cue! Jestes czarodziejka!!!

Ola Grzankowska
Ola Grzankowska
1 rok temu

Przepyszny ??? właśnie odkryłam stronkę, kupiłam książkę i mąki? zabieram się do pieczenia… Gotowania… Dzięki przepisy pyszne, proste?