Ten niezwykle smaczny pasztet robi się bardzo szybko i bardzo prosto. W smaku zaskakująco przypomina mięsne pasztety. Idealny do smarowania, bo nie zapiekany. Mam nadzieję, że zadowoli najwybredniejsze podniebienia. 🙂
Składniki:
1/2 szkl. (ok. 100 g) zielonej soczewicy (suchej)
70 g orzechów włoskich
50 g pieczarek
2 łyżek preferowanego do smażenia tłuszczu
1 cebula (mała)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczka rozmarynu świeżego lub suszonego
1/2 łyżeczka tymianku świeżego lub mielonego
1/3 łyżeczki cząbru
1 łyżka natki pietruszki
Szczypta pieprzy Cayenne
Sól, pieprz
1. Soczewice ugotować, pieczarki oczyścić, rozdrobnić.
2. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać rozdrobniony czosnek, pieczarki. Poddusić do miękkości.
4. Połączyć wszystkie składniki, zblendować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce do 4 dni, w zamrażarce do 2 miesięcy.
Rady:
– równie dobry jest bez pieczarek, można je pominąć
– pełnoletnim pasztet można podkręcić dodając łyżkę koniaku czy brandy. 🙂
– jeżeli masa jest gęsta, ciężko blendować, to możemy dodać dwie- trzy łyżki przegotowanej zimnej wody.
Zapraszam:
Przepyszny ??? właśnie odkryłam stronkę, kupiłam książkę i mąki? zabieram się do pieczenia… Gotowania… Dzięki przepisy pyszne, proste?
Olu, jak mi miło! Dziękuję! :*
Probowalas jako farsz do pierogow?! Tak mysle bo mi sie pierogow chce!!!! Sciskam Cue! Jestes czarodziejka!!!
Kamila, nie, bo na to nie wpadłam, ale to ma potencjał. Można by dodać do tego jeszcze jakiegoś wypełniacza np. ziemniaka.
Obłędne!!!!!!!
😀 Cieszy mnie, że mamy podobny smakowo gust. 😀 Dziękuję Kamila bardzo za komentarz i to taki miły. :*
Napewno jest pyszny ?
Hejka! Idzie zjeść. 😀 Nawet ze smakiem.:D Dziękuję za wpis i zachęcam do zrobienia. Ściskam :*