Kremy czekoladowe lubią (prawie) wszyscy. Nie będę rozpisywała się na temat fatalnych składów sklepowych gotowców. Będę za to zachęcała do sporządzenia samemu rewelacyjnego w smaku kremu. Odpowiednie proporcje sprawiły, że trudno mu się oprzeć- w sumie po co? Zapraszam, polecam, bo wiem, że warto. 🙂

Składniki:

(na ok. 180 ml)

115 g mleka kokosowego ( gęsta, tłusta część) -do kremów lubię używać sklepowych mlek i takie też tu jest.

30 g oleju kokosowego (nierafinowanego- pachnącego kokosem)

18 g kakao

1 łyżka pektyny jabłkowej

30 g ksylitolu – puder. Próbujmy w trakcie dodawania, kierujmy się swoją słodkościową preferencją.

1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

1. W mleku rozprowadzamy trzepaczką pektynę, zagotowujemy- ewentualne grudki rozbijamy.

2. Ściągamy z kuchenki, dodajemy kakao, ksylitol. Energicznie mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestudzenia.

3. Dodajemy olej kokosowy (temperatura pokojowa- nie rozpuszczamy), sok z cytryny. Energicznie mieszamy.

4. Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Pod wpływem niskiej temperatury stanie się gęstszy niż na zdjęciach.

Komentarze:
11 komentarzy
  1. Paulina 10 maja, 2022 at 11:16 - Reply

    Dramat!!

    Odmierzylam mleko kokosowe, tylko gęsta część. Dodałam pektynę, ładnie się połączyło. Zagotowałam . Kiedy dodałam kakao krem się rozwarstwil na „wodę” i gęsta część. Nie wiem czy dodać olej kokosowy….
    Szkoda że nie mogę wrzucić zdjęcia

    • Aga Bednarska 12 maja, 2022 at 19:36 - Reply

      Jeżeli masa zaczęła wyglądać, jak zważona – gęste grudki i płyn – to wina mleka. Innej przyczyny nie potrafię wskazać.

      • paulina 22 czerwca, 2022 at 05:33

        raczej nie miał grudek, tylko część gęsta, twarda i płynna.

  2. Iza 15 lutego, 2020 at 09:08 - Reply

    Czy zamiast oleju kokosowego można dać masło klarowane?

    • Aga Bednarska 15 lutego, 2020 at 09:11 - Reply

      Iza, nigdy takiego kremu nie robiłam, ciężko mi powiedzieć, jak to w smaku wyjdzie, ale teoretycznie nie powinno być źle.

  3. anna 24 lipca, 2018 at 18:24 - Reply

    Witam. Dziecko ma nietolerancja również na kokos… co z tym fantem można zrobić?

  4. Gosia 1 października, 2017 at 19:13 - Reply

    A jak żelatyna To Ile?

    • Agnieszka Bednarska 2 października, 2017 at 15:11 - Reply

      Gosiu, raz zrobiłam, gdy pektyny nie było pod ręką, ale dałam na oko. Niewiele jej trzeba – z 1/3 łyżeczki powinno być ok.

  5. Carmen 28 marca, 2017 at 09:29 - Reply

    Czym mozna zastapic pektyne? Nie musi byc wege

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 12:04 - Reply

      Jabłkiem ze skórką podduszonym zastąpimy, albo żelatyna czy agarem. Pozdrawiam.