Kremy czekoladowe lubią (prawie) wszyscy. Nie będę rozpisywała się na temat fatalnych składów sklepowych gotowców. Będę za to zachęcała do sporządzenia samemu rewelacyjnego w smaku kremu. Odpowiednie proporcje sprawiły, że trudno mu się oprzeć- w sumie po co? Zapraszam, polecam, bo wiem, że warto. 🙂
Składniki:
(na ok. 180 ml)
115 g mleka kokosowego ( gęsta, tłusta część) -do kremów lubię używać sklepowych mlek i takie też tu jest.
30 g oleju kokosowego (nierafinowanego- pachnącego kokosem)
18 g kakao
1 łyżka pektyny jabłkowej
30 g ksylitolu – puder. Próbujmy w trakcie dodawania, kierujmy się swoją słodkościową preferencją.
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
1. W mleku rozprowadzamy trzepaczką pektynę, zagotowujemy- ewentualne grudki rozbijamy.
2. Ściągamy z kuchenki, dodajemy kakao, ksylitol. Energicznie mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Dodajemy olej kokosowy (temperatura pokojowa- nie rozpuszczamy), sok z cytryny. Energicznie mieszamy.
4. Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Pod wpływem niskiej temperatury stanie się gęstszy niż na zdjęciach.
Dramat!!
Odmierzylam mleko kokosowe, tylko gęsta część. Dodałam pektynę, ładnie się połączyło. Zagotowałam . Kiedy dodałam kakao krem się rozwarstwil na „wodę” i gęsta część. Nie wiem czy dodać olej kokosowy….
Szkoda że nie mogę wrzucić zdjęcia
Jeżeli masa zaczęła wyglądać, jak zważona – gęste grudki i płyn – to wina mleka. Innej przyczyny nie potrafię wskazać.
raczej nie miał grudek, tylko część gęsta, twarda i płynna.
Czy zamiast oleju kokosowego można dać masło klarowane?
Iza, nigdy takiego kremu nie robiłam, ciężko mi powiedzieć, jak to w smaku wyjdzie, ale teoretycznie nie powinno być źle.
Witam. Dziecko ma nietolerancja również na kokos… co z tym fantem można zrobić?
Możesz zrobić inny, też dobry, bo jeśli by zamienić, to trzebaby było nowy przepis robić. Zamiana 1:1 odpada. Może taki: http://www.bezglutenowejadlo.pl/desery-bez-pieczenia/domowy-krem-orzechowy-weganski-bezglutenowy/
Lub taki:
http://www.bezglutenowejadlo.pl/smarowidla/pyszny-krem-czekoladowy-ze-slonecznika/
Pozdrawiam.
A jak żelatyna To Ile?
Gosiu, raz zrobiłam, gdy pektyny nie było pod ręką, ale dałam na oko. Niewiele jej trzeba – z 1/3 łyżeczki powinno być ok.
Czym mozna zastapic pektyne? Nie musi byc wege
Jabłkiem ze skórką podduszonym zastąpimy, albo żelatyna czy agarem. Pozdrawiam.