Kremy czekoladowe lubią (prawie) wszyscy. Nie będę rozpisywała się na temat fatalnych składów sklepowych gotowców. Będę za to zachęcała do sporządzenia samemu rewelacyjnego w smaku kremu. Odpowiednie proporcje sprawiły, że trudno mu się oprzeć- w sumie po co? Zapraszam, polecam, bo wiem, że warto. 🙂

Składniki:

(na ok. 180 ml)

115 g mleka kokosowego ( gęsta, tłusta część) -do kremów lubię używać sklepowych mlek i takie też tu jest.

30 g oleju kokosowego (nierafinowanego- pachnącego kokosem)

18 g kakao

1 łyżka pektyny jabłkowej

30 g ksylitolu – puder. Próbujmy w trakcie dodawania, kierujmy się swoją słodkościową preferencją.

1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

1. W mleku rozprowadzamy trzepaczką pektynę, zagotowujemy- ewentualne grudki rozbijamy.

2. Ściągamy z kuchenki, dodajemy kakao, ksylitol. Energicznie mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestudzenia.

3. Dodajemy olej kokosowy (temperatura pokojowa- nie rozpuszczamy), sok z cytryny. Energicznie mieszamy.

4. Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Pod wpływem niskiej temperatury stanie się gęstszy niż na zdjęciach.

Komentarze:
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Carmen
Carmen
5 lat temu

Czym mozna zastapic pektyne? Nie musi byc wege

Gosia
Gosia
5 lat temu

A jak żelatyna To Ile?

anna
anna
4 lat temu

Witam. Dziecko ma nietolerancja również na kokos… co z tym fantem można zrobić?

Iza
Iza
3 lat temu

Czy zamiast oleju kokosowego można dać masło klarowane?

Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

Dramat!!

Odmierzylam mleko kokosowe, tylko gęsta część. Dodałam pektynę, ładnie się połączyło. Zagotowałam . Kiedy dodałam kakao krem się rozwarstwil na „wodę” i gęsta część. Nie wiem czy dodać olej kokosowy….
Szkoda że nie mogę wrzucić zdjęcia

paulina
paulina
Reply to  Aga Bednarska
9 miesięcy temu

raczej nie miał grudek, tylko część gęsta, twarda i płynna.