Kolorowa sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem to doskonały pomysł na co dzień jak i na imprezę. Robi się ją bardzo szybko. Całość smaku podkręca sos czosnkowy. Jest pysznie!
Ok. 200 g szpinaku – umyty, oderwane ogonki
Ok. 15 pomidorków koktajlowych – przekrojone na pół
3 – 4 jajka – ugotowane na twardo, pokrojone na 4 części
Smażona cebula lub nasiona np. słonecznika do posypania-opcjinalnie
Sos:
Ok. 5 łyżek majonezu
Ok. 2 łyżek jogurtu roślinnego – u mnie migdałowy
1-2 ząbki czosnku – przepuszczony przez praskę
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Szpinak wykładamy na półmisku. Na nim umieszczamy pokrojone jajka i pomidorki.
2. Całość polewamy sosem. Możemy wierzch posypać smażoną cebulą lub nasionami.
3. Podajemy schłodzoną.
Podoba mi się. Smaczna.Polecam.