Sałatka idealna na ciepłe dni. Lekka mdłość melona została przełamana aromatycznym i wyrazistym sosem. Kardamon i mięta nadały jej świeżości. Kubki smakowe zalała kaskada smaków… Jest pysznie! Do zrobienia tej sałatki zainspirował mnie przepis Madhur Jeffrey – doskonałej aktorki i autorki książek kucharskich w orientalnym klimacie. Świetna ambasadorka kultury indyjskiej, której publikacje polecam. Sałatkę zrobiłam po swojemu, ale bez jej receptury nie powstała by moja…
Zapraszam.
1 mały melon ok. 700 g
Sos:
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka wody
Ok. 10 ziarenek kardamonu – zmiażdżonego
Ok. 15 listków mięty – drobno poszatkowanej
1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła
Wykonanie:
1. Składniki sosu łączymy – odstawiamy na ok 10 minut. Polewamy melona tuż przed podaniem.
2. Melona oczyszczamy, kroimy na kawałki – użyłam wykrawaczki do kulek.
Rady/uwagi:
- latem zarówno melona jak i sos można schłodzić.
Komentarze: