Sałatki i surówki

Jesienna surówka z dyni i jabłek. 

Surówka z dyni do złudzenia przypomina surówkę z marchewki. Nie tylko z wyglądu. Smakuje również bardzo podobnie. Jedna z moich córek zupy dyniowej czy dyni pieczonej nie zje, a surówkę wcina, że hej. 🙂 

Składniki:

300 g (1/2 malutkiej dyni)

200 g ( ok. 2 jabłka) soczystych, kwaskowatych  jabłek

1/4 łyżeczki ksylitolu

Szczypta soli – lub według swoich preferencji

1 łyżka oleju zimnotłoczonego – u nas oliwa, z awokado czy z orzechów włoskich

1/3 łyżeczki octu jabłkowego

Sok z 1/3 limonki

Szczypiorek lub natka pietruszki

Wykonanie:

1. Dynię obrać, oczyścić z pestek, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać sól, ksylitol, olej, sok z cytryny, ocet. Wymieszać.

2. Odstawić na kilkanaście minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Tagged , , , , , ,

2 thoughts on “Jesienna surówka z dyni i jabłek. 

    1. Może to kwestia doprawienia, albo soczystości i słodkości jabłek? Co do dyń, to im pomarańczowa, tym lepsza. Jak mam mało soczyste i słodkie, a mam pod ręką sok, to trochę go dolewam. Sok taki tłoczony. Pozdrawiam. :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *