Za’atar, to aromatyczna i niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie mieszanka przypraw. W jej skład najczęściej wchodzą suszony tymianek, oregano, sumak, prażony sezam, sól. Oczywiście, co kraj, to inny Za’atar. Mało tego, co rodzina, to inny Za’atar – pod względem proporcji czy składników.
Mieszanka znana jest od starożytności. Ceniona za smak, jak i właściwości zdrowotne – przeciwpasożytnicze, antyseptyczne, antyoksydacyjne. Wspomaga myślenie, dlatego kanapka z Za’atarem polecana jest przed sprawdzianem czy egzaminem.
Za’atar podkreśla smak pieczywa. Sypiemy nim bez umiary po pasztetach, humusach i innych pastach…
4 łyżkii tymianku – suszonego
3 łyżki sumaku
4 łyżki oregano – suszone
4 łyżki sezamu
1/2 łyżeczki nasion kolendry – mielone
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Sezam podprażamy chwilę na gorącej patelni – mieszamy, nie możemy do zarumienić, bo będzie gorzki.
2. Zioła mielimy.
3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
4. Mieszankę przechowujemy nawet od 6 miesięcy, chociaż lepiej robić mniej a częściej.
Komentarze: