Owoce w soku są przetworami, które u mnie wiodą prym. Łatwo i szybko się je przygotowuje, dobrze zachowują cechy surowca, smak, zapach, zabarwienie. Są po prostu doskonałe! Przetwory pasteryzowane robimy bez cukru, ewentualnie dosładzając pod swoje preferencje.

Składniki: (podam orientacyjnie na 1 kg owoców, wiadomo, robimy tyle, ile chcemy) ok. 4 słoików 200 ml:

1 kg truskawek

4 łyżek ksylitolu- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Do przygotowanych słoików wkładamy truskawki- duże owoce kroimy na połówki. Układamy, dosypując ksylitol, dosyć zwięźle do pełna.

2. Pasteryzujemy 25 minut w 95 stopniach- woda ma przykrywać pokrywki.

3. Wyjmujemy, odkręcamy „do góry nogami”, przykrywamy ścierką i tak zostawiamy do ostudzenia.

Komentarze:
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
4 lat temu

Ale do słoików wlewamy wodę, tak? Czy same truskawki i zakręcamy i pasteryzujemy?

Ania
Ania
4 lat temu

Aga a da sie pasteryzowac w piekarniku? Jeśli nie, całe słoiki mają być pod wodą?

Kasia
Kasia
4 lat temu

Aga – czy masz jakiś pomysl ale na dzem z truskawek? niskosłodzony 😉

Andżela
Andżela
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

A czy da się czymś zastąpić ksylitol?

Olesia
Olesia
2 lat temu

Zrobilam wg przpisu, ale truskawki sie okazaly poludniowe, wysuszone sloncem, malo soczyste, niestety nie pokryly sie wcale wlasnym sokiem, musialam s<ybko zagotowac dodatkowo syrop i dolac, by nie zamykac suchych truskawek.