Przetwory

Truskawki w soku własnym. Bez cukru.

Owoce w soku są przetworami, które u mnie wiodą prym. Łatwo i szybko się je przygotowuje, dobrze zachowują cechy surowca, smak, zapach, zabarwienie. Są po prostu doskonałe! Przetwory pasteryzowane robimy bez cukru, ewentualnie dosładzając pod swoje preferencje.

Składniki: (podam orientacyjnie na 1 kg owoców, wiadomo, robimy tyle, ile chcemy) ok. 4 słoików 200 ml:

1 kg truskawek

4 łyżek ksylitolu- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Do przygotowanych słoików wkładamy truskawki- duże owoce kroimy na połówki. Układamy, dosypując ksylitol, dosyć zwięźle do pełna.

2. Pasteryzujemy 25 minut w 95 stopniach- woda ma przykrywać pokrywki.

3. Wyjmujemy, odkręcamy “do góry nogami”, przykrywamy ścierką i tak zostawiamy do ostudzenia.

Tagged , ,

10 thoughts on “Truskawki w soku własnym. Bez cukru.

    1. Aniu, dobrze jest, jak woda przykrywa pokrywki, wtedy świetnie zasysają się słoiki. Staromodna jestem, w wodzie robie przetwory, ale wiem, że w piekarmik się da. Jednak zdania nie mam wyrobionego przez brak doświadczenia. Do napisania. ??

    1. Kasiu, ja robię na pektynie (sklepówki też tak robią), dosładzam tylko do smaku ksylitolem. Długo pasteryzuje, tak, jak np. w truskawkach w soku własnym (przepis na blogu jest). Pektynę kupuje w zdrowej żywności. Super zagęszcza.

  1. Zrobilam wg przpisu, ale truskawki sie okazaly poludniowe, wysuszone sloncem, malo soczyste, niestety nie pokryly sie wcale wlasnym sokiem, musialam s<ybko zagotowac dodatkowo syrop i dolac, by nie zamykac suchych truskawek.

    1. Olesiu, one nawet jak w połowie będą miały swój sok, to pięknie się przechowają – tą metodą robię wiele owoców z mniejsza zawartością soku. Buziaki :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *