Składniki: (podam orientacyjnie na 1 kg owoców, wiadomo, robimy tyle, ile chcemy) ok. 4 słoików 200 ml:
1 kg truskawek
4 łyżek ksylitolu- opcjonalnie
Wykonanie:
1. Do przygotowanych słoików wkładamy truskawki- duże owoce kroimy na połówki. Układamy, dosypując ksylitol, dosyć zwięźle do pełna.
2. Pasteryzujemy 25 minut w 95 stopniach- woda ma przykrywać pokrywki.
3. Wyjmujemy, odkręcamy „do góry nogami”, przykrywamy ścierką i tak zostawiamy do ostudzenia.
Zrobilam wg przpisu, ale truskawki sie okazaly poludniowe, wysuszone sloncem, malo soczyste, niestety nie pokryly sie wcale wlasnym sokiem, musialam s<ybko zagotowac dodatkowo syrop i dolac, by nie zamykac suchych truskawek.
Olesiu, one nawet jak w połowie będą miały swój sok, to pięknie się przechowają – tą metodą robię wiele owoców z mniejsza zawartością soku. Buziaki :*
Aga – czy masz jakiś pomysl ale na dzem z truskawek? niskosłodzony 😉
Kasiu, ja robię na pektynie (sklepówki też tak robią), dosładzam tylko do smaku ksylitolem. Długo pasteryzuje, tak, jak np. w truskawkach w soku własnym (przepis na blogu jest). Pektynę kupuje w zdrowej żywności. Super zagęszcza.
A czy da się czymś zastąpić ksylitol?
Cukrem np. – nie wiem, co możecie.
Aga a da sie pasteryzowac w piekarniku? Jeśli nie, całe słoiki mają być pod wodą?
Aniu, dobrze jest, jak woda przykrywa pokrywki, wtedy świetnie zasysają się słoiki. Staromodna jestem, w wodzie robie przetwory, ale wiem, że w piekarmik się da. Jednak zdania nie mam wyrobionego przez brak doświadczenia. Do napisania. ??
Ale do słoików wlewamy wodę, tak? Czy same truskawki i zakręcamy i pasteryzujemy?
Joasiu, nic nie wlewasz. Sok wytąca się z owoców podczas pasteryzacji. Pozdrawiam. ?