Solanka idealnie sprawdza się w skutecznym przechowywaniu przetworów.  Lubię robić w niej warzywa np. pomidory. Wczoraj dostałam ( dziękuję Pani Iwono :* ) pudło cudownych pomidorków koktajlowych, nie pozostawało mi nic innego, jak zamknąć ich aromat w słoikach. 

Metoda konserwacji typu – szybko, łatwo i przyjemnie. 😀 

Do pomidorków możesz dodać ulubione przyprawy – u mnie najczęściej są to liście bazylii. 

Do przetworów używaj dojrzałych i nie popękanych pomidorów. 
Pomidory świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, zup, pieczywa, pizzy… 

Składniki (na ok. 5 słoików 0.5 l):

pomidorki koktajlowe lub inne – przy robocie nie ważyłam pomidorów, nie podam ich wagi

Zalewa:

1 l wody

1 łyżka soli niejodowanej – u mnie kłodawska 

świeża bazylia lub np. liście laurowe

Wykonanie:

  1. Wodę zagotowujemy, pod koniec dodajemy sól, mieszamy do rozpuszczenia.
  2. Pomidory myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach (wtedy nie pękają tak przy gotowaniu) .
  3. W słoikach umieszczamy pomidorki, przyprawę, zalewamy gorąca zalewą tak, aby przykryła pomidorki, zakręcamy.
  4. Pasteryzujemy w gotującej się wodzie ok. 25 minut. 
  5. Po wyjęciu słoiki dokręcamy, przekręcamy do góry dnem, przykrywamy kocem lub ręcznikiem, zostawiamy do ostudzenia. 
Komentarze: