Solanka idealnie sprawdza się w skutecznym przechowywaniu przetworów. Lubię robić w niej warzywa np. pomidory. Wczoraj dostałam ( dziękuję Pani Iwono :* ) pudło cudownych pomidorków koktajlowych, nie pozostawało mi nic innego, jak zamknąć ich aromat w słoikach.
Metoda konserwacji typu – szybko, łatwo i przyjemnie. 😀
Do pomidorków możesz dodać ulubione przyprawy – u mnie najczęściej są to liście bazylii.
Do przetworów używaj dojrzałych i nie popękanych pomidorów.
Pomidory świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, zup, pieczywa, pizzy…
Składniki (na ok. 5 słoików 0.5 l):
pomidorki koktajlowe lub inne – przy robocie nie ważyłam pomidorów, nie podam ich wagi
Zalewa:
1 l wody
1 łyżka soli niejodowanej – u mnie kłodawska
świeża bazylia lub np. liście laurowe
Wykonanie:
- Wodę zagotowujemy, pod koniec dodajemy sól, mieszamy do rozpuszczenia.
- Pomidory myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach (wtedy nie pękają tak przy gotowaniu) .
- W słoikach umieszczamy pomidorki, przyprawę, zalewamy gorąca zalewą tak, aby przykryła pomidorki, zakręcamy.
- Pasteryzujemy w gotującej się wodzie ok. 25 minut.
- Po wyjęciu słoiki dokręcamy, przekręcamy do góry dnem, przykrywamy kocem lub ręcznikiem, zostawiamy do ostudzenia.
Komentarze: