Mięciutki, sprężysty bezglutenowy chleb gryczany – na niego Cię dziś zapraszam. Pieczywo, pomimo tego, że ma spory dodatek mąki gryczanej jest w smaku delikatne i smaczne. W swojej kuchni używam najczęściej kaszy niepalonej – mąka również taka tu jest. Palone ziarna maja dla nas za intensywny smak… Zawsze kupuję kaszę w formie ekologicznej. Niestety podczas uprawy i obsuszania ziarna tatarki często używa się glifosatu. Mając tę wiedzę nie mam odwagi używać innej kaszy niż bio…
Wracajmy jednak do chleba… 🙂 Upiekłam go w genialnej formie od Korzeniewskich. Według mnie są to najlepsze na naszym rynku formy do pieczenia każdego chleba. Wykonane z solidnej (i ciężkiej) blachy kwasoodpornej w żaden sposób nie wchodzą w reakcję z zakwasami. W ich składzie nie znajdziemy, niestety nadal powszechnego w wielu naczyniach do pieczenia, aluminium. Na temat forem i aluminium możesz przeczytać obszerny raport w Mistrzu Branży (poradniku dla piekarzy) – do czego zachęcam. Dobrze być świadomym!
Wypieki w formach od Korzeniewskich, to sama przyjemność. Wyglądają niczym cukiereczki. Te kształty, wymiary… których nie dostaniemy w żadnym sklepie. Ideał dla bezglutenowych wypieków… Każda forma budzi mój nieustanny zachwyt. Uwielbiam! Kto raz ich użyje, ten nie będzie chciał innych. Jestem o tym przekonana. 🙂 Nie przywierają, nie wymagają użycia papieru do pieczenia, a jedynie odrobiny tłuszczu i ewentualnie „obsypki”. Z racji grubości blachy doskonale nagrzewają się i przewodzą temperaturę. Dzięki temu ciasto doskonale i równomiernie się dopieka. Solidność materiału i wykonania gwarantuje wieloletnie używanie. Można je myć, jak się podoba, a one nadal są śliczne… Nie do zniszczenia.
Gdzie można je kupić?
Zapraszam na fanpage Korzeniewscy24.pl
Na niej dostępny jest katalog forem i ich ceny, a także mail, na który można wysyłać swoje zamówienia.
Nie raz je jeszcze zobaczysz je u mnie. Na moim blogu chcę promować dobre rzeczy, a formy od Korzeniewskich zasługują na to, by o nich wiedzieć, by je polecać! Nie robię tego dla pieniędzy.
Jak zrobić bezglutenowy zakwas?
Jeden ze sposobów spisałam na blogu – zapraszam.
W mojej książce „Chleb bezglutenowy i inne wypieki” znajdziesz kolejne 4 receptury – na zakwas jednodniowy, zakwas jogurtowy czy klasyczny.
Chleb (14×14 cm – forma o nazwie Chleb Majki):
Składniki:
Zaczyn:
250 ml wody
80 g zakwasu aktywnego
3 g drożdży świeżych
Ciasto właściwe:
100 g mąki gryczanej niepalonej
80 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej
60 g mąki ryżowej lub mąki z sorgo
35 g tapioki
14 g łuski babki jajowatej
8 oliwek – posiekanych
1 łyżeczka soli
nasiona słonecznika – opcjonalnie
Wykonanie:
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, łuskę, oliwki, dokładnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników.
- Dodajemy oliwki, ponownie mieszamy.
- Ciasto wykładamy do natłuszczonej i obsypanej dowolnymi bezglutenowymi otrębami lub płatkami formy.
- Formę z ciastem umieszczamy w reklamówce, którą zawiązujemy i odstawiamy w nieprzewiewne miejsce na ok. 8-10 godzin.
- Przed pieczeniem ciasto spryskujemy wodą, posypujemy nasionami (opcjonalnie). Pieczemy w nagrzanym wraz z naczyniem z wodą piekarniku przez 15 minut w temperaturze ok. 220 stopni C, a następnie przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni C.
- Chleb po upieczeniu zostawiamy przez ok. 10 minut w formie, a następnie studzimy na kratce.
Uwaga!
Na zdjęciu specjalnie użyłam nie umytej formy, żeby można było zobaczyć, jak świetnie się z niej wyjmuje – bez żadnego przywierania, wykładania papierem… Po umyciu forma jest jak nówka!
Filmik:
Ciekawe czy by wyszło z zakwasu gryczano-owsianego?
Na każdym zakwasie wyjdzie.
Dzień dobry, gdzie Pani się zaopatruje w skrobię ryżową? 🙂 Rozumiem, że użycie większej ilości mąki ryżowej zamiast skrobi nie wchodzi w rachubę?
Dziękuję pięknie za odpowiedzi 🙂
I jeszcze jedno pytanie…
Czy można użyć aktywnego zakwasu żytniego? (akurat żyto możemy w formie zakwasu).
Ryżowy dopiero się robi…
Katejeen
Spokojnie można użyć żytniego zakwasu. Pozdrawiam!
Dzień dobry.
Czym można zastąpić skrobię ryżową i kukurydzianą?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za bloga.
Katejeen
Nie ma zamiennika innego idealnego 1:1 – z racji tego, że skrobi jest stosunkowo dużo, to ziemniaczana i tapioka mogą spowodować, że wyjdzie zakalec, ale nie przerabiałam w praktyce.
Zakwas bezglutenowy czy „normalny”?
Jeśli opcja pierwsza, gdzie dostaje Pani taki zakwas? Czy robi Pani sama?
Chlebek wygląda bosko 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję! :* Zakwasy bezglutenowe robię sama. Jedna receptura jest tu na blogu, cztery inne spisałam w książce „Bezglutenowy chleb i inne wypieki”. Pozdrawiam!