Delikatny drożdżowy placek pokryty aromatyczną karmelizowaną cebulą i soczystymi grzybami. Tak pyszne, że nikt nawet nie pomyśli, że może to być wypiek bezglutenowy. Ciasto skojarzyło mi się z nicejską pissaladière – tradycyjnym drożdżowym ciastem z cebulowym wierzchem. Dopisałam jednak „w stylu”, ponieważ do oryginalnej wersji brakuję anchois i oliwek.
Składniki (forma o średnicy 21 cm):
Zaczyn:
200 ml wody
7bg drożdży
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
220 g ziemniaków – waga przed gotowaniem
60 g mąki z sorgo
45 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej – u mnie ta druga
20 g mąki ryżowej – im drobniejsza tym lepsza
30 ml oliwy
5 g łupiny babki jajowatej
Szczypta soli
Wierzch ciasta.
Grzyby:
5 pieczarek, prawdziwków, podgrzybków – ja wymieszałam pieczarki z mrożonymi prawdziwkami
½ cebuli czerwonej
3 gałązki natki pietruszki
30 ml białego wina
15 ml oliwy
1 ząbek czosnku
Szczypta soli
Cebula:
300 g czerwonej cebuli
45 ml oliwy
45 ml octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Szczypta soli
Szczypta rozmarynu
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w skórkach, studzimy, obieramy przepuszczamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy. W misce umieszczamy ziemniaki, przesiane mąki, łupinę, wlewamy zaczyn, mieszając, łączymy składniki. Następnie dodajemy tłuszcz, sól, zagniatamy ciasto, które następnie przykrywamy ścierką. Po ok. 10 minutach ciasto rozpłaszczamy i zawijając jego brzegi do środka, składamy w kopertę.
W międzyczasie zabieramy się za cebulę. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozmaryn, a następnie pokrojoną w krążki cebule, sól. Na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ją do miękkości, w trakcie, po ok. 10 minutach, dokładamy miód. Pod koniec smażenia deglasujemy dodając ocet balsamiczny. Smażymy jeszcze kilka minut. Cebulę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy, w której będziemy ją piec.
Kapelusze pieczarek obieramy ze skórek, dłońmi rozrywamy je na kawałki, tym sposobem otrzymujemy soczyste kawałki grzybów. W tej samej patelni, w której smażyliśmy cebulę rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pieczarki, cebulę, sól, przesmażamy. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, wino, odparowujemy.
Po ok. 1 godzinie ciasto umieszczamy na wysmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy placek wielkości spodu tarty. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok 30 minut. Tarte pieczemy w 220 stopniach przez ok. 25 minut. Po upieczeniu przekręćmy placek, a na wierzchu umieszczamy pieczarki.
Smacznego!
Komentarze: