Marzą Ci się domowe chipsy, które chrupią, jak te ze sklepu? Jeżeli tak, to jesteś we właściwym miejscu, bo zdradzę Ci ich tajemnicę.

Sekret chrupkości

Skrobia, a raczej jej brak sprawia, że po usmażeniu cienkie plasterki ziemniaków stają się chrupiące, kruche i po czasie nie miękną. Musimy więc się jej pozbyć.

Drugim warunkiem jest cienkość plastrów, która powinna zawierać się w ok. 1 mm. Prosto i szybko pokroisz je w ten sposób za pomocą tzw. mandoliny do warzyw. Polecam, bo to w kuchni bardzo przydatne urządzenie.

Składniki:

Ziemniaki

Tłuszcz do smażenia

Ulubione przyprawy

Wykonanie:

  1. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry, płuczemy, zalewamy zimną woda, odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 15 godzin – optymalnie 24 godzin. Po tym czasie zauważysz, że plastry stały się twardsze, przezroczyste, przybrały wygięty kształt charakterystyczny dla chipsów.
  2. Przepłukujemy, osuszamy z wody.
  3. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu mieszając co jakiś czas.
  4. Osuszamy na ręczniku papierowym, posypujemy przyprawami.

Rady/uwagi:

  • chipsy smażą się dużo szybciej niż zwykłe plastry ziemniaków, więc pilnuj je, żeby się nie spaliły;
  • nie wrzucaj do smażenia zbyt dużej ilości ziemniaków, żeby zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu;
  • jeżeli chcesz upiec je w piekarniku, to zrób grubsze plastry.
Komentarze:
7 komentarzy
  1. Ala 2 lipca, 2020 at 13:48 - Reply

    Czy w temperaturze 180ºC i na Tradycyjnym wystarczy czy zwiększyć do 200.

    • Aga Bednarska 4 lipca, 2020 at 09:21 - Reply

      Już nie pamiętam temperatury, myślę, że można zacząć od 200 i zejść po kilku minutach na 180. Temperatura zależy od grubości ziemniaków – za cienkie się szybko spalą po brzegach w zbyt dużej temperaturze…

  2. Aga 1 kwietnia, 2020 at 09:41 - Reply

    Witam
    Na jakiej temperaturze najlepiej piec w piekarniku?

  3. Agaaa 31 marca, 2020 at 20:03 - Reply

    Aga na jakim tłuszczu zdążyłaś?

    • Aga Bednarska 31 marca, 2020 at 20:05 - Reply

      Siema! Mieszanka oliwy i winogronowego.

  4. Magdalena 22 marca, 2020 at 19:59 - Reply

    domowych nigdy nie jadłam:)

    • Asia Zet 20 października, 2020 at 12:40 - Reply

      Agnieszko, czy one maja być smażone na głębokim tluszczu?