Przekąski, Smażone warzywa

Najlepsze domowe chipsy! Mega chrupiące. Poznaj ich sekret.

Marzą Ci się domowe chipsy, które chrupią, jak te ze sklepu? Jeżeli tak, to jesteś we właściwym miejscu, bo zdradzę Ci ich tajemnicę.

Sekret chrupkości

Skrobia, a raczej jej brak sprawia, że po usmażeniu cienkie plasterki ziemniaków stają się chrupiące, kruche i po czasie nie miękną. Musimy więc się jej pozbyć.

Drugim warunkiem jest cienkość plastrów, która powinna zawierać się w ok. 1 mm. Prosto i szybko pokroisz je w ten sposób za pomocą tzw. mandoliny do warzyw. Polecam, bo to w kuchni bardzo przydatne urządzenie.

Składniki:

Ziemniaki

Tłuszcz do smażenia

Ulubione przyprawy

Wykonanie:

  1. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry, płuczemy, zalewamy zimną woda, odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 15 godzin – optymalnie 24 godzin. Po tym czasie zauważysz, że plastry stały się twardsze, przezroczyste, przybrały wygięty kształt charakterystyczny dla chipsów.
  2. Przepłukujemy, osuszamy z wody.
  3. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu mieszając co jakiś czas.
  4. Osuszamy na ręczniku papierowym, posypujemy przyprawami.

Rady/uwagi:

  • chipsy smażą się dużo szybciej niż zwykłe plastry ziemniaków, więc pilnuj je, żeby się nie spaliły;
  • nie wrzucaj do smażenia zbyt dużej ilości ziemniaków, żeby zbytnio nie obniżyć temperatury tłuszczu;
  • jeżeli chcesz upiec je w piekarniku, to zrób grubsze plastry.
Tagged , , , , , , ,

7 thoughts on “Najlepsze domowe chipsy! Mega chrupiące. Poznaj ich sekret.

    1. Już nie pamiętam temperatury, myślę, że można zacząć od 200 i zejść po kilku minutach na 180. Temperatura zależy od grubości ziemniaków – za cienkie się szybko spalą po brzegach w zbyt dużej temperaturze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *