Bezglutenowa rolada z cukinii, to genialny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. W bardzo prosty sposób zrobisz danie, które pokocha Twoja rodzina. To jest tak dobre, że przy jedzeniu nie sposób nie mruczeć. 🙂

W przepisie wykorzystałam wegański ser, ale nie jest to jakaś konieczność – bez niego również smakuję doskonale. 

Roladę możesz podać z sosem czosnkowym, ketchupem lub innym preferowanym sosem. 

 

Składniki ( na ok. 4 osoby):

Ciasto:

700 g cukinii – przed obraniem

4 jajka 

40 g mąki z sorgo -możesz dodać inną czy miks- tutaj jajka „trzymają” ciasto w jednym kawałku, więc każda się sprawdzi, kwestia smaku

25 g mąki ryżowej – bardzo drobnej 

15 g skrobi z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

sól, pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej 

tłuszcz  – do posmarowania papieru do pieczenia 

Wykonanie:

  1. Obraną cukinię ścieramy do tarce o drobnych oczkach (drobnych, ale nie na pulpę, jak na placki ziemniaczane), umieszczamy w misce, solimy, odstawiamy na ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie cukinię mocno odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy jajka, mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzy, gałkę muszkatołową, mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto.
  3. Ciasto umieszczamy na wysmarowanym tłuszczu papierze do pieczenia – formujemy prostokąt. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach C. 

Farsz:

400 g pieczarek – obranych ze skórki

2 marchewki – obrana 

1 cebula – średnia – obrana

1/2 gałązki selera naciowego 

sól, czarny pieprz do smaku 

45 ml preferowanego tłuszczu na smażenia 

Wykonanie:

  1. Cebulę, marchewki, seler siekamy bardzo drobniutko – możemy również wykorzystać tarkę do warzyw i zetrzeć marchew na drobnych oczkach. Warzywa przesmażamy na wolnym ogniu do tłuszczu do miękkości.
  2. Obrane pieczarki kroimy w drobną koskę. Dodajemy do podsmażonych wcześniej warzyw, przesmażamy ze szczyptą soli do miękkości. 
  3. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Składanie rolady:

Na upieczonej roladzie umieszczamy farsz, zwijamy rulon zaczynając zwijanie od krótszego boku. 

Roladę umieszczamy w papierze lub folii, mocno zawijamy, aby jej kształt się „utrwalił”. 

Po ok. 30 minutach jest już gotowa do jedzenia.

Jeżeli używamy sera (u mnie wegański), to umieszczamy go na wierzchu rolady, następnie umieszczamy ją na ok. 10 minut w piekarniku. 

Roladę podajemy z ulubionymi sosami – u mnie czosnkowo-koperkowy. 

 

 

Komentarze:
5 komentarzy
  1. Ewa Marczyńska 22 lipca, 2022 at 21:00 - Reply

    Robiłam w swojej wersji z soczewica i pomidorami. Wyszła rewelacyjnie a syn prosił o dokładkę. Następnym razem będzie próba z farszem mięsnym. Polecam ????????

    • Martyna 5 sierpnia, 2022 at 16:26 - Reply

      A ja robię taką samą, tylko z samych jajek z cukinią, bez grama mąki, wychodzi świetnie na blasze z piekarnika rozkładam plasterki cukinii i zalewam dobrze spienionymi 7 jajami. Farsz zwykle robię mięsny.

      • Izabela 16 października, 2022 at 12:18

        A jakie proporcje cukinii i jajek?

      • Aga Bednarska 16 października, 2022 at 17:05

        Tak, jak w przepisie – 4 jajka na 700 g cukinii (waga przed obraniem).

  2. Iza 16 lipca, 2022 at 09:51 - Reply

    Proszę o informację jaka najlepsza wielkość formy?