Chciałabym opisać fascynującą historię powstania tego przepisu, ale niestety powstał banalnie. 🙂 Zachciało się pączków, a nie miałam drożdży. Miałam za to jedno jajko, trochę zmielonego brązowego ryżu w młynku i parę innych składników. O dziwo pierwsza próba zakończyła się sukcesem, a druga to tylko potwierdziła. 🙂 Nie mogłam znaleźć szprycownicy, nadziewałam rękawem i wyszło jak wyszło, a raczej nie wyszło. 🙂 Smakołyk ten robi się kilka minut i według mnie i moich dzieci smaczny jest. 🙂  Ale do rzeczy…

Składniki

(Ok. 10 sztuk)

1 jajko- temperatura pokojowa

100 g mąki ryżowej białej

40 g mąki z ryżu brązowego- mielimy brązowy ryż lub kupujemy gotową

35 g skrobi ziemniaczanej

25 g mąki z tapioki- można zamienić na skrobię kukurydzianą

100 ml mleka roślinnego

20 g masła klarowanego- rozpuszczonego

2 łyżki ksylitolu- puder

1/2 łyżeczki pektyny jabłkowej- można zamienić na żelatynę, czy siemię lniane

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

Szczypta soli

Esencja waniliowa- można dodać inną lubianą przez nas albo pominąć

Tłuszcz do smażenia

Ksylitol puder do posypania

Dżem, konfitura do nadziewania.

Wykonanie:

1. W naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Całe jajko ubijamy, dodajemy do niego rozpuszczone masło wymieszane z mlekiem. Składniki łączymy, wlewamy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką. Powstanie nam ciasto. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 15 minut.

2. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, w dłoniach formujemy kulkę, możemy ją spłaszczyć- ciasto i tak wyrośnie.

3. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor. Przez wrzuceniem zróbmy próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta- jak wypłynie usmażony tłuszcz gotowy.

4. Po usmażeniu nadziewamy.

Rady:

paczki robiłam malutkie i zapomniałam przetestować ich w większej-nie wiem, czy się dobrze usmażą. 🙂 Dlatego ten przepis jest na maluszki. 🙂 Ale zachęcam do próbowania większych. 🙂

Jeżeli używamy żelatyny, to rozpuśćmy 3/4 łyżeczki w podgrzanym mleku (można użyć części, będzie łatwiej rozprowadzić żelatynę).

Jeżeli używamy agaru, to dajmy go 1 łyżeczkę, zalejmy odrobina wrzącej wody, napęcznieje i dodajmy do mokrych składników.


Komentarze:
guest
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Basia
Basia
6 lat temu

Moje ciasto z tego przepisu jest bardzo płynne. Na pewno nie da się nic oderwać a juz spłaszczyć to całkiem ;)Dodam więcej maki i spróbuje upiec 🙂

Basia
Basia
6 lat temu

Dodałam mąki i po odstawieniu zgestnialo ladnie. Po upieczeniu stwierdzam ze spokojnie dam rade przeżyć tłusty czwartek. Nadziałam malinami I są bardzo smaczne ? Dzięki za przepis

Iza
Iza
6 lat temu

Jestem ZDUMIONa i ZACHWYCONA! Niemalże jak prawdziwe! Ciasto rzeczywiście wyszło mi za rzadkie Ale dosypalam maki i z łyżki wrzucałam do oleju. Wyszły nierówne Ale całkiem niezłe.

Kasia - mama prawie 3 letniej bezglutenowej i bezjajecznej dziewczynki
Kasia - mama prawie 3 letniej bezglutenowej i bezjajecznej dziewczynki
5 lat temu

Czy mąkę z tapioki można zastapić mąką kukurydzianą czy tylko skrobią? Czy to w ogóle różnica?

Wojtek

Skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana to dwa różne produkty. Maka powstaje z ziaren a skrobia z pręcików kukurydzy. Mąka ma kolor żółty a skrobia jest biała z lekkim odcieniem różu.Tapioka i mąka ziemniaczana to także skrobie. Tapioka to skrobia z manioku. Pozdrawiam wszystkich bezglutenowców.

Ania
Ania
3 lat temu

Witam, chciałam zapytać czy siemię lniane należy dodać zmielone czy w całości? Dopiero zaczynam swoją przygodę z bezglutenowymi przepisami i trochę błądzę…
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedź, na pewno dam znać jak wyszły 🙂 Pozdrawiam

agata
agata
3 lat temu

Czy możecie mi powiedzeć na jakim oleju smażycie?

Asia
Asia
3 lat temu

Super przepis, właśnie zrobiłam i są przepyszne! Dzięki!

Magda
Magda
3 lat temu

Witam, zrobiłam pączusie, wyszły ? ale takie lekko kruche, gdy je nadziewałam to się rozpadały. Czy Twoje tez takie są?

Natalia
Natalia
2 lat temu

Aguś dziękuję za ten przepis. Nie musiałam dodawać mąki. Idealna konsystencja do lepienia kulek 😉 Co prawda nie miałam mąki z ryżu brązowego tylko dałam w sumie 140 g mąki ryżowej jasnej 😀 dałam pektynę bo łuska babki jajowatej mi się skończyła… i wyszły przepyszne, zrobiłam ciut większe niż Twoje, wyszło mi 9 pysznych pączuszków. Mąż zachwycony. Mnie też bardzo smakują. Synek jak wstanie rano czeka go mała niespodzianka 😀 Tylko muszę jeszcze ogarnąć kwestię nadziewania dżemem ;D bo jak wbijałam głęboko to przez tą dziurkę wypływał dżem na zewnątrz, a w środku było sucho 😉

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Paczki są beznadziejne, szkoda tylko produktów. Narobiłam dziecku nadzieję a nic z tego Pani przepisu nie wyszło !