Z przyjemnością spisuję przepis, bo uwielbiamy te placuszki. Smakują nam zawsze i w każdej temperaturze – i na zimno, i na ciepło. Smażenie sprawia, że solidny plaster jabłka cudownie rozpływa się w ustach. Dodatek rumu i cytryny podbija chrupkość i smak. Wiele osób uważa, że używanie alkoholi w kuchni (czytaj do gotowania ;)) jest zbędną fanaberią kucharzy. Nic bardziej mylnego. Procentowe trunki wpływają na smak, na teksturę, na aromat. W mojej kuchni zawsze pod ręką mam wyskokowy niezbędnik: wódka, białe i czerwone wina wytrawne, rum, cherry, brandy. Trochę odbiegłam od jabłkowego tematu, a ten jest niezwykle wdzięczny. Zapraszam do przygotowania jabłek w cieście. Jestem przekonana, że zakochasz się w tych mięsistych i jędrnych placuszkach.

Składniki (ok. 15 sztuk):

Ok. 4 jabłek (tutaj odmiana Jonagold)

50 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki ryżowej

20 g skrobi z tapioki

7 łyżek mleka kokosowego

2 jajka

2 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka rumu

Cynamon – do posypania placków (można dodać do ciasta)

Szczypta soli

Tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane

Wykonanie:

1. Jabłka obieramy, drylujemy, kroimy na ok. 1 cm krążki.

2. Mieszamy w misce mąki. Żółtka wraz z ksylitolem miksujemy do białości na puszystą, białą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Do mąk dodajemy mleko, żółtka, rum, mieszamy łyżką. Dodajemy białka, delikatnie łączymy z ciastem.

4. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem. Zanurzamy jabłkowe krążki w cieście, delikatnie otrząsamy z jego nadmiaru. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.

5. Przed podaniem posypujemy zmielonym ksylitolem i cynamonem.

Rady/uwagi:

  • jeżeli nie masz pod ręką rumu, dodaj tylko cytrynę; wyjdą tez smaczne, jeżeli chcesz pominąć jedno i drugie;
  • ciasto jest delikatne, nie powinno być smażone na bardzo wysokiej temperaturze, bo szybko się spiecze.
Komentarze:
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

Jak zwykle się nie zawiodłam :))) – dla mojego syna to super alternatywa do przedszkola jak inne dzieci jedzą na obiad np racuchy, a on raz że nie może a dwa że nie bardzo je lubi 🙂

janina
janina
4 lat temu

Właśnie usmażyłam placuszki. Są puszyste i mega pyszne. W smaku przypominają mi glutenowe. Dodałam tylko sok z cytryny i mleko ryżowe a jabłka pokroiłam w kostkę. Dzięki za przepis.

Edyta
Edyta
4 lat temu

Tutaj mam podobne pytanie, co zamiast jajka kurzego? 🙂 Może Pani coś poleca? Możemy przepiórcze, czy efekt może być taki sam?

Anna
Anna
3 lat temu

Zrobiłam, są nieziemskie

KarolinaZ
KarolinaZ
2 lat temu

Pychotka! A jakie puszyste, super. Żadna ze mnie kucharka, a dzieci od niedawna na diecie bezglutenowej, próbowałam robić placuszki z różnych przepisów, ale ten wyszedł rewelacyjnie. Zamiast skrobi z tapioki dałam mąkę z amarantusa, bo akurat taką miałam, polecam 🙂

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czym mogę zastąpić mleko kokosowe?

Edyta
Edyta
1 rok temu

Witam, a mąkę z tapioki czym mogę zastąpic?

Joanna
11 miesięcy temu

Gorąco wszystkim polecam! Placuszki są naprawdę obłędne! Pycha! Smaczne nawet na drugi dzień!

Joanna
11 miesięcy temu

Placuszki są naprawdę obłędne! Pyszne! Gorąco wszystkim polecam! Puszyste nawet na drugi dzień!

Eva
Eva
5 miesięcy temu

Mam mąkę migdałową, ziemniaczaną , z tapioki jak skomponować ciasto do jabłek. Można z tych mąk?