Z przyjemnością spisuję przepis, bo uwielbiamy te placuszki. Smakują nam zawsze i w każdej temperaturze – i na zimno, i na ciepło. Smażenie sprawia, że solidny plaster jabłka cudownie rozpływa się w ustach. Dodatek rumu i cytryny podbija chrupkość i smak. Wiele osób uważa, że używanie alkoholi w kuchni (czytaj do gotowania ;)) jest zbędną fanaberią kucharzy. Nic bardziej mylnego. Procentowe trunki wpływają na smak, na teksturę, na aromat. W mojej kuchni zawsze pod ręką mam wyskokowy niezbędnik: wódka, białe i czerwone wina wytrawne, rum, cherry, brandy. Trochę odbiegłam od jabłkowego tematu, a ten jest niezwykle wdzięczny. Zapraszam do przygotowania jabłek w cieście. Jestem przekonana, że zakochasz się w tych mięsistych i jędrnych placuszkach.
Składniki (ok. 15 sztuk):
Ok. 4 jabłek (tutaj odmiana Jonagold)
50 g skrobi ziemniaczanej
30 g mąki ryżowej
20 g skrobi z tapioki
7 łyżek mleka kokosowego
2 jajka
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka rumu
Cynamon – do posypania placków (można dodać do ciasta)
Szczypta soli
Tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, drylujemy, kroimy na ok. 1 cm krążki.
2. Mieszamy w misce mąki. Żółtka wraz z ksylitolem miksujemy do białości na puszystą, białą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do mąk dodajemy mleko, żółtka, rum, mieszamy łyżką. Dodajemy białka, delikatnie łączymy z ciastem.
4. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem. Zanurzamy jabłkowe krążki w cieście, delikatnie otrząsamy z jego nadmiaru. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
5. Przed podaniem posypujemy zmielonym ksylitolem i cynamonem.
Rady/uwagi:
- jeżeli nie masz pod ręką rumu, dodaj tylko cytrynę; wyjdą tez smaczne, jeżeli chcesz pominąć jedno i drugie;
- ciasto jest delikatne, nie powinno być smażone na bardzo wysokiej temperaturze, bo szybko się spiecze.
Jak zwykle się nie zawiodłam :))) – dla mojego syna to super alternatywa do przedszkola jak inne dzieci jedzą na obiad np racuchy, a on raz że nie może a dwa że nie bardzo je lubi 🙂
😀 Ale się cieszę! Mam nadzieję, że nie przysporzę Ci zawodu. 😉 Ściskam bardzo życząc Tobie i bliskim Twoim Nowego Roku bogatego w zdrowie, pasję i dobrobyt!
Właśnie usmażyłam placuszki. Są puszyste i mega pyszne. W smaku przypominają mi glutenowe. Dodałam tylko sok z cytryny i mleko ryżowe a jabłka pokroiłam w kostkę. Dzięki za przepis.
Jestem niezwykle wdzięczna, że znajduję Pani czas i ochotę, by dzislić się swoimi opiniami odnośnie przepisów. Jest mi niezwykle miło, bo dobre są to słowa a i innym pomogą w ocenie, czy przedpis jest coś wart. 🙂 Dziekuję bardzo. ?
Tutaj mam podobne pytanie, co zamiast jajka kurzego? 🙂 Może Pani coś poleca? Możemy przepiórcze, czy efekt może być taki sam?
Edyta, przepiórcze powinny być dobre. Kwestia, to ubicia piany.
Zrobiłam, są nieziemskie
Aniu, ❤️ bardzo dobrze mi to czytać. ? Dziękuję za opinię. :*
Pychotka! A jakie puszyste, super. Żadna ze mnie kucharka, a dzieci od niedawna na diecie bezglutenowej, próbowałam robić placuszki z różnych przepisów, ale ten wyszedł rewelacyjnie. Zamiast skrobi z tapioki dałam mąkę z amarantusa, bo akurat taką miałam, polecam 🙂
Czym mogę zastąpić mleko kokosowe?
Innym preferowanym napojem. Tutaj to nie ma większego znaczenia.
Witam, a mąkę z tapioki czym mogę zastąpic?
Skrobią kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną.
Gorąco wszystkim polecam! Placuszki są naprawdę obłędne! Pycha! Smaczne nawet na drugi dzień!
Placuszki są naprawdę obłędne! Pyszne! Gorąco wszystkim polecam! Puszyste nawet na drugi dzień!
Mam mąkę migdałową, ziemniaczaną , z tapioki jak skomponować ciasto do jabłek. Można z tych mąk?