Z przyjemnością spisuję przepis, bo uwielbiamy te placuszki. Smakują nam zawsze i w każdej temperaturze – i na zimno, i na ciepło. Smażenie sprawia, że solidny plaster jabłka cudownie rozpływa się w ustach. Dodatek rumu i cytryny podbija chrupkość i smak. Wiele osób uważa, że używanie alkoholi w kuchni (czytaj do gotowania ;)) jest zbędną fanaberią kucharzy. Nic bardziej mylnego. Procentowe trunki wpływają na smak, na teksturę, na aromat. W mojej kuchni zawsze pod ręką mam wyskokowy niezbędnik: wódka, białe i czerwone wina wytrawne, rum, cherry, brandy. Trochę odbiegłam od jabłkowego tematu, a ten jest niezwykle wdzięczny. Zapraszam do przygotowania jabłek w cieście. Jestem przekonana, że zakochasz się w tych mięsistych i jędrnych placuszkach.
Składniki (ok. 15 sztuk):
Ok. 4 jabłek (tutaj odmiana Jonagold)
50 g skrobi ziemniaczanej
30 g mąki ryżowej
20 g skrobi z tapioki
7 łyżek mleka kokosowego
2 jajka
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka rumu
Cynamon – do posypania placków (można dodać do ciasta)
Szczypta soli
Tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, drylujemy, kroimy na ok. 1 cm krążki.
2. Mieszamy w misce mąki. Żółtka wraz z ksylitolem miksujemy do białości na puszystą, białą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do mąk dodajemy mleko, żółtka, rum, mieszamy łyżką. Dodajemy białka, delikatnie łączymy z ciastem.
4. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem. Zanurzamy jabłkowe krążki w cieście, delikatnie otrząsamy z jego nadmiaru. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
5. Przed podaniem posypujemy zmielonym ksylitolem i cynamonem.
Rady/uwagi:
- jeżeli nie masz pod ręką rumu, dodaj tylko cytrynę; wyjdą tez smaczne, jeżeli chcesz pominąć jedno i drugie;
- ciasto jest delikatne, nie powinno być smażone na bardzo wysokiej temperaturze, bo szybko się spiecze.
Mam mąkę migdałową, ziemniaczaną , z tapioki jak skomponować ciasto do jabłek. Można z tych mąk?
Placuszki są naprawdę obłędne! Pyszne! Gorąco wszystkim polecam! Puszyste nawet na drugi dzień!
Gorąco wszystkim polecam! Placuszki są naprawdę obłędne! Pycha! Smaczne nawet na drugi dzień!
Witam, a mąkę z tapioki czym mogę zastąpic?
Skrobią kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną.
Czym mogę zastąpić mleko kokosowe?
Innym preferowanym napojem. Tutaj to nie ma większego znaczenia.
Pychotka! A jakie puszyste, super. Żadna ze mnie kucharka, a dzieci od niedawna na diecie bezglutenowej, próbowałam robić placuszki z różnych przepisów, ale ten wyszedł rewelacyjnie. Zamiast skrobi z tapioki dałam mąkę z amarantusa, bo akurat taką miałam, polecam 🙂
Zrobiłam, są nieziemskie
Aniu, ❤️ bardzo dobrze mi to czytać. ? Dziękuję za opinię. :*
Tutaj mam podobne pytanie, co zamiast jajka kurzego? 🙂 Może Pani coś poleca? Możemy przepiórcze, czy efekt może być taki sam?
Edyta, przepiórcze powinny być dobre. Kwestia, to ubicia piany.
Właśnie usmażyłam placuszki. Są puszyste i mega pyszne. W smaku przypominają mi glutenowe. Dodałam tylko sok z cytryny i mleko ryżowe a jabłka pokroiłam w kostkę. Dzięki za przepis.
Jestem niezwykle wdzięczna, że znajduję Pani czas i ochotę, by dzislić się swoimi opiniami odnośnie przepisów. Jest mi niezwykle miło, bo dobre są to słowa a i innym pomogą w ocenie, czy przedpis jest coś wart. 🙂 Dziekuję bardzo. ?
Jak zwykle się nie zawiodłam :))) – dla mojego syna to super alternatywa do przedszkola jak inne dzieci jedzą na obiad np racuchy, a on raz że nie może a dwa że nie bardzo je lubi 🙂
😀 Ale się cieszę! Mam nadzieję, że nie przysporzę Ci zawodu. 😉 Ściskam bardzo życząc Tobie i bliskim Twoim Nowego Roku bogatego w zdrowie, pasję i dobrobyt!