Szybki to będzie wpis. Mam moc pracy w dokumentach, którą powinnam zrobić na wczoraj, a jakby niewiele na to wskazuje. 😀
Zapraszam Cię na moje ulubione (na teraz 😉 ) racuszki z jagodami. Sezon krótki, korzystajmy z tych cudownych owoców póki się da.
Składniki (ok 12 sztuk):
2 jajka
40 g jogurtu roślinnego – u mnie kokosowy
30 g mąki sorgo
10 g skrobi ziemniaczanej
25 g ksylitolu lub innego słodzidła
10 g tapioki
1 łyżka oliwy z oliwek lub inny preferowany tłuszcz + masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody, zamiennie inne owoce – pyszne z malinami 🙂
Wykonanie:
1. Żółtka z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, oliwę, jogurt, mieszamy.
2. Dodajemy do masy ubite na sztywno białka, delikatnie łączymy.
3. Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu. Wykładamy na niej po łyżce masy, umieszczamy na placuszkach owoce ilościowo wedle uznania, smażymy pod przykryciem na słabym ogniu, przekręcamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienienia.
4. Placki doskonale smakują z podsmażonymi owocami, jogurtem. Tutaj podsmażone z ksylitolem i woda różaną maliny, bo były pod ręką. 😀
Rady/uwagi:
- ciasto jest delikatne, więc nie smażmy go na mocnym ogniu – szybko się pali;
- jeżeli nie masz pod ręką jogurtu, to nie martw się, pomiń go niczym nie zastępując, wyjdzie smacznie.
Aga,
wyglądają fantastycznie, za pewne też tak smakują;-).
Czy próbowałaś może innych mąk? Nie mogę jeść tapioki ze względu na nietolerancje.
Czy możesz polecić jakiś zamiennik?
Dziękuję.:* Kasiu, na zamiennik tapioki idealnie pasuje maranta trzcinowa lub skrobia kukurydziana. Możesz dać też ziemniaczaną, będzie ciut mniej delikatniej, ale też zjadliwie ze smakiem. Ściskam :*
Aga, genialne – 12 minut i przepyszny podwieczorek gotowy, w życiu nie wpadłabym na takie zastosowanie jagód.
Mój zestaw mąk; maranta trzcinowa (zamiast tapioki)
mąka z zielonych bananów (zamiast sorgo)
i dwie łyżki kasztanowej)
Reszta składników bez zmian. Łatwe w przygotowaniu, łatwe w smażeniu, delikatne i puszyste w jedzeniu i…powtórzę to już któryś raz. AGA JESTEŚ GENIUSZEM KULINARNYM
❤️? O tak, te placuszki i mi się bardzo widzą. ? Dziękuję za przemiły, motywijący wpis. Ściskam bez umiaru. ?
Witam jaka mąką mozna zastapic mąkę z sorgo?pozdrawiam