Miękkie i smaczne pączki z dziurką. Błyskawicznie i niezawodnie się je wykonuję. Potrzebna jest tylko foremka do ich upieczenia.


Składniki:

Ok. 6 sztuk o standardowych wymiarach (u mnie mniejsze i wyszło sztuk 20)

30 g mąki kokosowej

40 g oleju kokosowego- rozpuszczony

3 jajka

3 łyżki ksylitolu- puder

2 łyżki mleka roślinnego

1/ 2 łyżeczka sody

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżka kakao

Preferowana czekolada, rozpuszczona w kąpieli wodnej, do polania.

Wiórka kokosowe lub orzechy do posypania.

Wykonanie.

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu ubijamy jajka, dodajemy ocet, olej i przelewamy do składników suchych. Mieszamy. Ciasto wkładamy do woreczka, odcinamy róg, napełniamy foremki.

Pieczemy ok. 25 minut w 180

Rady:

Proszę nie sugerować się małą ilością mąki- kokosowa chłonie płyn i zwiększa swoją objętość.

Komentarze:
23 komentarze
  1. Żaneta 24 października, 2023 at 21:19 - Reply

    Czy wyjdą w maszynce do donutow? Czy koniecznie muszą być w piekarniku? Mamy Tefal snack collection

  2. Marlena 8 października, 2019 at 15:16 - Reply

    Witam. Czy zamiast oleju kokosowego moge dodać rozpuszczone masło klarowane? Pozdrawiam 🙂

    • Aga Bednarska 8 października, 2019 at 16:43 - Reply

      Marlena, tak. Pozdrawiam :*

  3. Daria 12 grudnia, 2018 at 07:40 - Reply

    Masz talent Aga! boskie!

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2018 at 21:08 - Reply

      Daria, bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa! Ściskam w podzięce. Do napisania…Buziaki. :*

  4. Dorota 8 grudnia, 2018 at 12:24 - Reply

    Konsystencja ciasta jakas rzadka mi wyszla. Cos zrobilam nie tak? Wlalam je do papierowych foremek na mufinki i wyplynelo. Zebralam wszystko i do keksowki wlalam. Wyjdzie cos z tego? Ile czasu ma sie piec?

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:07 - Reply

      Dorota, dziwne, że ciasto wyszło rzadkie, bo kokosowa chłonie płyn fest. Nie rozumiem, co się mogło stać i dlaczego tak wyszło…

  5. Agata 28 listopada, 2018 at 17:39 - Reply

    AGA gdzie mozna dostac formemki na donuty?

    • Aga Bednarska 28 listopada, 2018 at 18:50 - Reply

      Agata, zobacz na allegro formy na oponki czy donuty. Ja kupowałam w jakimś sklepie netowym, ale to było chyba z 3 lata temu i już nie pamietam gdzie.

  6. Edyta 18 października, 2017 at 07:27 - Reply

    Agnieszka nie mogę jajek 🙁 myślisz że mogę je czymś zastąpić w tym przepisie ?

    • Agnieszka Bednarska 18 października, 2017 at 09:11 - Reply

      Edyta, odradzam. Kokosowa mocno pije płyny, tu jajka. Sama z siebie nie zwiąże się. Damy babkę plesznik czy coś podobnego, nasiąknie tym i zrobi się zbita, zakalcowata masa.Przynajmniej tak myślę, ze się zadzieje. Nie robiłam na zamiennikach. Postaram się dawać więcej przepisów bez jajek. My je z dziećmi możemy, więc nie muszę zamieniać, a to się na przepisy też przekłada siła rzeczy. Pozdrawiam. :*

  7. Agnieszka 15 lutego, 2017 at 14:17 - Reply

    Nie Wiedzę ile jajek?

    • Agnieszka Bednarska 16 lutego, 2017 at 11:56 - Reply

      Agnieszka, dopisałam. 🙂 Za szybko pisze te posty czasem, ale z czasem różnie. 😉 Pozdrawiam.

  8. Iza 15 lutego, 2017 at 14:08 - Reply

    Ile jajek? 🙂

    • Agnieszka Bednarska 16 lutego, 2017 at 11:58 - Reply

      Już jajka są-3 sztuki. Pozdrawiam serdecznie. 🙂

  9. liliana 15 lutego, 2017 at 13:55 - Reply

    witam, mam pytanie 😉 ta foremka to jest jakaś specjalna do takich pączków, czy jak zrobię w foremce do muffinek też będzie dobrze ?

    • Agnieszka Bednarska 16 lutego, 2017 at 11:59 - Reply

      Wyjdą, ale jakby cały urok ich w tym, że wyglądają, jak pączki. 😉 W papilotkach wyjdą mufinkowo. Ciasto dobre-polecam. Pozdrawiam. 🙂

  10. Krzysiek 15 lutego, 2017 at 13:08 - Reply

    pytanie skąd w wykonaniu jaja jak w składzie ich nie ma?

    • Agnieszka Bednarska 16 lutego, 2017 at 11:57 - Reply

      Krzysiek, dopisałam wczoraj-za szybko pisałam i opublikowałam. Pozdrawiam. 🙂

      • Krzysiek 16 lutego, 2017 at 12:17

        spoko :-)szkoda właśnie że te jaja tam są, no ale inspiracja jest. pozdrawiam serdecznie i dziękuję 🙂

      • Agnieszka Bednarska 22 lutego, 2017 at 20:15

        Krzysiek, postaram się dać jak najwięcej bezjajecznych przepisów-trochę ich mam, blog młody i wygląda, jak wygląda, ale od czegoś trzeba zacząć. 🙂 Pozdrawiam. 🙂

      • Krzysiek 23 lutego, 2017 at 13:50

        agnieszka jest spoko, na prawdę dużo fajnych rzeczy można tu znaleźć 🙂

      • Agnieszka Bednarska 28 lutego, 2017 at 18:13

        🙂 Krzysiek, poprawiłeś mi nastrój fest. 😀 Uśmiecham się, gdy o pisze… Buziaki.