Z bezglutenowymi pierogami łatwo nie jest. Znam tylko kilka zjadliwych przepisów (nie z kupnych mieszanek, których nie używam), do których poniższy się zalicza. Pierogi z niego wychodzą usmaczne, chrupiące- idealna propozycja na święta.
300 gramów ugotowanych ziemniaków
100 gramów mąki ryżowej
20 gramów skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
1 jajko
10 gram masła klarowanego
1 łyżeczka soli
Nasiona, zioła do posypania- opcjonalnie
Wykonanie.
Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić w maszynce lub prasce. Dodać mąki,sól i zółtko (białko przyda się do smarowania). Wyrobić gładkie ciasto. Nakładać niewielką ilość farszu (np z kapustą i grzybami), bo przy dużej ilości lubią pękać, sklejać. Smarować białkiem, posypać ziołami, jeżeli lubimy, jeżeli nie, to tylko białko. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 35-40 minut.
Robiłam pierogi już kilka razy , za każdym razem dosypalam mąki bo ciasto było za rzadkie? Ale pierogi są pyszne, ostatnie odważyłam się ugotować w parowarze, wyszły rewelacyjne!!
Rodzaj ziemniaków wymusza różne proporcje mąki. Cieszę się, że pierogi smakują… :*
Czy można jakoś zrezygnować z jajek? Młody ma bardzo silną nietolerancje
Aniu, nie mam pojęcia, co i jak dopóki tego w praktyce nie przerobię. Mogę wymienić kilka jajecznych zamienników, ale jak znam życie, to trzeba by popracować nad proporcjami pod to i pod to coś odpowiedniego do zamiany jajka. Najlepiej poeksperymentować z ciastem… Pozdrawiam.
A co jeśli je ugotować A nie upiec?
Asiu, nie mam pojęcia, co się może stać, bo nigdy tego nie robiłam- recepturę przygotowywałam pod pieczenie.
Witam, a co z masłem? Dodajemy do ciasta? Nie mogę się doczytać w przepisie. Czy orientuje się Pani, czy można takie pierogi mrozić po upieczeniu? Pozdrawiam ciepło.
Marysiu, przeoczyłam we wpisie. Wymieszać z mąką, jak przy zagniataniu ciasta. Nigdy nie mroziłam, nie wiem, jak zachowają się po rozmrożeniu. Wrzuciłabym jednego na próbę. Ściskam. :*
Tak też myślałam, dodałam masło do ciasta. Te pierogi są świetne (w sumie ulepiłam z nich bardziej paszteciki niż pierogi), smaczne i zdały test z mrożenia – zrobię zapas na święta. Dziękuję za ekstra przepis!
Dziękuje Ci Marysiu za ta piękną rekomendację. Dziękuję, że zechciałaś podzielić się z innymi opinią. Ściskam Cię serdecznie :*
Czy to ciasto bedzie smakowalo z farszem slodkim np. Budyniowym?
Poszukuję bezskutecznie smacznej bg Alternatywy dla ciasta drożdżowego.
Witaj. Aga, zaciekawiłaś mnie pomysłowością-myślę, że mogą wyjść ciekawe. Ciasto jest wytrawne, ziemniaczane takie, coś jak pieczone ziemniaki troszkę. może przełamać go wanilią? Masa budyniowa musi być gęsta, bo ciężko będzie zlepić.Pozdrawiam. Aga.