Z bezglutenowymi pierogami łatwo nie jest. Znam tylko kilka zjadliwych przepisów  (nie z kupnych mieszanek, których nie używam), do których poniższy się zalicza. Pierogi z niego wychodzą usmaczne, chrupiące- idealna propozycja na święta.


Składniki:

300 gramów ugotowanych ziemniaków

100 gramów mąki ryżowej

20 gramów skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej

1 jajko

10 gram masła klarowanego

1 łyżeczka soli

Nasiona, zioła do posypania- opcjonalnie

Wykonanie.

Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić w maszynce lub prasce. Dodać mąki,sól i zółtko (białko przyda się do smarowania). Wyrobić gładkie ciasto. Nakładać niewielką ilość farszu (np z kapustą i grzybami), bo przy dużej ilości lubią pękać, sklejać. Smarować białkiem, posypać ziołami, jeżeli lubimy, jeżeli nie, to tylko białko. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 35-40 minut.

img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
6 lat temu

Czy to ciasto bedzie smakowalo z farszem slodkim np. Budyniowym?
Poszukuję bezskutecznie smacznej bg Alternatywy dla ciasta drożdżowego.

Marysia
Marysia
4 lat temu

Witam, a co z masłem? Dodajemy do ciasta? Nie mogę się doczytać w przepisie. Czy orientuje się Pani, czy można takie pierogi mrozić po upieczeniu? Pozdrawiam ciepło.

Marysia
Marysia
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Tak też myślałam, dodałam masło do ciasta. Te pierogi są świetne (w sumie ulepiłam z nich bardziej paszteciki niż pierogi), smaczne i zdały test z mrożenia – zrobię zapas na święta. Dziękuję za ekstra przepis!

Asia
Asia
4 lat temu

A co jeśli je ugotować A nie upiec?

Ania
Ania
4 lat temu

Czy można jakoś zrezygnować z jajek? Młody ma bardzo silną nietolerancje

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Robiłam pierogi już kilka razy , za każdym razem dosypalam mąki bo ciasto było za rzadkie? Ale pierogi są pyszne, ostatnie odważyłam się ugotować w parowarze, wyszły rewelacyjne!!