Zapraszam na elastyczne i smaczne tortille. Po upieczeniu nie twardnieją. Bardzo proste w przygotowaniu. Te placuszki zadowoliły podniebienia moich córek. Matce też zasmakowały, a nie jestem entuzjastką batatów, zresztą moje dzieci też nie. A tu proszę, w tak smaczny sposób po batacie zjadły. 🙂

Składniki (ok. 7-8 sztuk):

2 bataty (ok. 400 g wagi po obraniu)

150 g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki)

30 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka suszonej bazylii

3/4 łyżeczki soli


Wykonanie:

1. Bataty obieramy, kroimy, gotujemy do miękkości. Najwygodniej i najszybciej gotuje się pokrojone plastry na parze. Miażdżymy widelcem na pure.

2. Od razu do ciepłej batatowej masy dodajemy pozostałe składniki, łyżką łączymy, a następnie wyrabiamy ciasto. Powinno stworzyć zwartą kulę. Jeżeli takie nie jest, to podsypujemy odrobinę mąki owsianej. Dajemy ciastu ok. 20 minut odpocząć przykryte ścierką.

3. Odrywamy od ciasta kawałki wielkości mandarynki i wałkujemy na blacie podsypanym mąką np. ryżową. Wałkujemy cienko, tak, jak tylko się cienko da, żeby ciasto się nie rwało – ok. 2-3 mm.

4. Mocno rozgrzewamy patelnie i na rozgrzaną wrzucamy placek. Po ok. 20 sec. przewracamy i powtarzamy czas. Po tym czasie przewracamy już częściej, żeby placek się nie spaliła. Gdy widzimy, że ciasto zaczyna się unosić, drewnianą łyżką dociskamy jego brzegi. W ten sposób pobudzamy rośnięcie jeszcze bardziej.  Ogólnie pieczemy do czasu, aż placek wyrośnie – pojawi się taka pufka.

Uwaga:

proszę się nie martwić, jeżeli pierwszy placek kiepsko wyrośnie, lub nie wyrośnie praktycznie wcale. Może się tak zdarzyć ze względu na słabo nagrzaną patelnie.

Komentarze:
12 komentarzy
  1. Aleksandra 13 grudnia, 2023 at 11:42 - Reply

    Czy możne je piec, zamiast smażyć ?

  2. Milena 27 marca, 2021 at 18:02 - Reply

    Super przepis. Mam tylko jedno pytanie, często piszesz, że mielisz na mąkę płatki owsiane albo co trudniejsze, podprażoną kaszę jaglaną. Jakiego sprzętu używasz napisz mi proszę. Zupełnie nie wiem w czym zmielić np. kaszę jaglaną.

    • Aga Bednarska 3 kwietnia, 2021 at 11:47 - Reply

      Tu, jak pisałam przepis, miałam blender z młynkiem marki camry. Obecnie mam boscha – z młynkiem. Kasze, płatki są miękkie, więc spokojnie blender stojący da radę.

  3. Kasia 5 sierpnia, 2020 at 15:20 - Reply

    Mocno czuć słodycz w tych tortillach? 🙂 Bo za batatami to nie przepadam, ale za tortillą to już owszem 😀

    • Aga Bednarska 6 sierpnia, 2020 at 04:35 - Reply

      Ciężko mi obiektywnie napisać, bo smaki są różne – lekka słodycz jest, dla nas bardzo smaczne, chociaż batatów nie lubimy za bardzo. 😉

  4. Różanecznik 3 stycznia, 2019 at 19:05 - Reply

    Rozmiarowo wyszły bardziej jak tacos niż tortille, ale i tak mąż pochwalił, choć pizzy z batatem nie chciał spróbować.

  5. Natalia 7 stycznia, 2018 at 19:35 - Reply

    Czym mogę zastąpić mąkę owsiana,?

    • Aga Bednarska 8 stycznia, 2018 at 12:48 - Reply

      Natalia, bardzo nie lubię radzić bez wypróbowania. Próbowałabym np. na gryczanej. Pozdrawiam.

  6. Zielono na co dzień 16 września, 2017 at 13:52 - Reply

    Świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować 🙂

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 16:13 - Reply

      Polecam. Jest naprawdę smaczny. 🙂 Pozdrawiam. 🙂

  7. If 2 września, 2017 at 12:04 - Reply

    Boskości!

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 16:14 - Reply

      If, 😀 proste, a dobre. 🙂 :*