Wczoraj moja przyjaciółka Krysia z przyjemnością zajadała się tym chlebem, dziś z podobną przyjemnością dla Ciebie spisuję recepturę. 

Pieczywo na zakwasie ma moc smaku, aromatu, tekstury i długo zachowuje świeżość. Same zalety, więc jeżeli jeszcze nie masz nastawionego makrobiotycznego dobrodziejstwa, czas to zaniedbanie nadrobić. Przepisem służę. Uwierz mi, że warto! 

Uwaga odnośnie zakwasu i udanego pieczywa. 

Dbaj o zakwas jak o dziecko! Karm solidnie, nie chłódź zbyt często w lodówce, a zobaczysz, że odwdzięczy Ci się mocą. W chlebie na zdjęciach widać, jak pracuje dobry zakwas – wzrost jest zacny. Swojego zakwasu nie przetrzymuję w lodówce, codziennie dwa razy (a czasem trzy, zależy od wypieku) karmię i z radością patrzę, jak rośnie. 

Nie przedłużając raz dwa biorę się za recepturę…

Składniki (11×20 cm)

350 ml wody 

100 g aktywnego zakwasu 

110 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

100 g mąki ryżowej  

50 g mąki sorgo

20 g skrobi ziemniaczanej 

30 ml oliwy z oliwek 

10 g łuski babki jajowatej 

1 łyżeczka soli 

1 łyżeczka cukru 

50 g orzechów włoskich – można pominąć

nasiona słonecznika, nasiona czarnuszki, przyprawy (ja użyłam domowej aromatycznej mieszanki Dukkah (arabska)), biały mak – do posypania wierzchu

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, cukier, zakwas, wodę, drewnianą łyżką łączymy składniki. Pod koniec dodajemy orzechy. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy sól, oliwę, ponownie mieszamy. 
  3. Ciasto wykładamy wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką np. ryżową lub płatkami owsianymi, gryczanymi, foremkę. Przykrywamy szczelnie folią lub umieszczamy w pojemniku z zamknięciem – ciasto będzie sobie spokojnie, bez przeciągów rosło.. 
  4. Po ok. 8-10 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jego wierzch spryskujemy wodą, następnie posypujemy go preferowana posypką (lub ją pomijamy). 
  5. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 220 stopni – na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą do wytworzenia pary wodnej. 
  6. Chleb pieczemy przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed końcem wypieku wyjmujemy naczynie z wodą. 
  7. Pieczywo wyjmujemy z foremki, opukujemy dno i jeżeli wydaje głuchy odgłos, to chleb jest dobry, jeżeli nie, do dopiekamy. 
  8. Nie kroimy gorącego chleba 0 dajemy mu wystygnąć! 

 

Komentarze:
16 komentarzy
  1. Wiola 15 września, 2023 at 05:42 - Reply

    Czy można prosić o przepis na tą mieszankę Dukkach?

  2. Justyna 11 lutego, 2022 at 16:23 - Reply

    A mozna make ryzowa zamiast skrobi? Pozdr

  3. Gabriela 21 kwietnia, 2021 at 13:49 - Reply

    Dziękuje za świetny przepis! Ja robiłam go bez orzechów, ale ma taki fajny smak, lekki! A propos pytań powyżej na np piekłam z termoobiegiem 210* przez 40 min bo lubię przypieczony ? świetna strona!

    • Aga Bednarska 24 kwietnia, 2021 at 12:02 - Reply

      Gabriela, dziękuję za Twój wpis. Ściskam! :*

  4. agg 26 lutego, 2021 at 11:55 - Reply

    Dzien dobry
    Jakie będą proporcje mąk i zakwasu na długą keksówkę? Ach i dziękuję za książkę, po 10 latach pieczenia przymierzam się do zakwasu.

  5. Justyna 15 stycznia, 2021 at 21:43 - Reply

    Czy można dodać mąkę kukurydziana zamiast skrobi?

    • Aga Bednarska 16 stycznia, 2021 at 07:56 - Reply

      Nie, ponieważ ma zupełnie inne właściwości. Pozdrawiam!

  6. Olesia 8 stycznia, 2021 at 15:38 - Reply

    Na pewno upieke wkrotce, wydlada tak, ze slina cieknie. Musze tylko dokupic brakujace skladniki.
    Chcialam sie podzielic moim ostatnim odkryciem – wszedzie w wypiekach gdzie jest u Ciebie luska babki jajowatej zastepuje ja zmielona w mlynku do kawy mieszanka: ziarna bialego lnu – chia- luska babki jajowatej w proporcji 10:5:2,5. Wypieki wychodza jeszcze lepsze, na moj gust, w konsystencji, niz na samej babce jajowatej! Mniam!

    • Dorota 30 października, 2021 at 10:19 - Reply

      A tej mieszanki dodaje Pani tyle samo, ile w przepisie jest łuski?
      Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

      • Aga Bednarska 4 listopada, 2021 at 06:33

        Daje tyle ile potrzeba na pokrycie chleba – sypię na oko ale jakby to zważyć, to na pewno było by więcej, niż łuski. Pozdrawiam serdecznie

  7. Karolina 5 stycznia, 2021 at 23:53 - Reply

    Dzień dobry.
    Mam pytanie, czy mąkę sorgo można zastąpić jakaś inną? Np. gryczana jasna?

    • Aga Bednarska 6 stycznia, 2021 at 08:17 - Reply

      Cześć! Spokojnie możesz podmienić, tylko wiadomo, wtedy chleb będzie ciemny z posmakiem gryczanym.

  8. Karolina 23 grudnia, 2020 at 11:59 - Reply

    Dzień dobry, Czy chlebek pieczemy tylko 35 minut? Czy któraś z Pan go piekła i podzieli się opinia?

    • Aga Bednarska 23 grudnia, 2020 at 12:28 - Reply

      Czas pieczenia to finalnie dobry, nie surowy wypiek. Ja tutaj podaję ile piekło się u mnie, jednam każdy piekarnik piecze inaczej. Ja mam np. gazowy. W przepisach generalnie czas należy traktować orientacyjnie i piec tyle, ile trzeba, żeby był upieczony. 😉 Pozdrawiam!

  9. Ewa 14 listopada, 2020 at 19:28 - Reply

    Cześć Aga. A zaczynu nie trzeba zrobić? Ewa

    • Aga Bednarska 14 listopada, 2020 at 22:31 - Reply

      Cześć. Ewa, gdyby zaczyn tu był, to bym na pewno o nim wspomniała. Pozdrawiam