Dzisiaj zapraszam Cię na pyszny chleb, który wyglądem, teksturą i smakiem przypomina pszenny. Jest przepyszny!
Inspiracją do jego wykonania był skład sklepowych miksów – stwierdziłam, że sobie je z lekka odtworzę. Dzięki temu, że w mieszankach, no i tu u mnie, jest bardzo dużo skrobi, pieczywo zachowuje się, jak glutenowe. Uważaj jednak na takie pieczywo, gdyż ma bardzo dużo węglowodanów! Raz na jakiś czas można, ale nie codziennie. Umiar, a tym samym różnorodność, jest dobry nie tylko w jedzeniu. 😉
Swój chleb upiekłam w garnku rzymskim. To właśnie jemu zawdzięcza ten piękny kolor skórki. Garnek rzymski, to czysta magia! Przygotowane w nich jedzenie jest soczyste, aromatyczne, bogate w smaku. Węgrzy to doceniają i wykorzystują bez umiaru! Idealnie sprawdza się również właśnie do wypieku pieczywa. Dzięki specyficznej, parowej atmosferze sprawia, że pieczywo nie twardnieje i nie wysycha.
Trzymając się moich proporcji upieczesz malutki bochenek chleba – u mnie długość ok. 12 cm. Nie sugeruj się jednak wielkością ciasta tuż po wyrobieniu – podwoi swą objętość. 😉 Jeżeli chcesz większy, podwój składniki, ale nie zmieniaj ilości drożdży – wydłuż tylko czas wzrostu o ok. 5 godzin.
Składniki (mały bochenek o dł. ok 12 cm – taka duża bułka):
Składniki
120 ml ciepłej wody
2 g świeżych drożdży
55 g skrobi kukurydzianej
35 g skrobi ziemniaczanej
15 g mąki gryczanej niepalonej – zamiennie sorgo
5 g mąki z ciecierzycy
6 g łuski babki jajowatej – nie myl z ziarnami, bo mają zupełnie inne właściwości – bez łuski ciasto będzie miało płynną konsystencję
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka cukru – buraczanego, kokosowego, trzcinowego
oliwa
Wykonanie:
- Mąki przesiej do miski, dodaj łuskę.
- Drożdże, cukier rozpuść w 120 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj. Nie musisz ich odstawiać do ruszenia – jak syczą po zamieszaniu, znaczy, że pracują.
- Sól umieść na brzegach mąki, w środek wlej wodę i zacznij powoli mieszać. Kontynuuj przez ok. 5-10 minut. Początkowo ciasto jest rzadkie, ale po kilku minutach łuska zrobi swoją robotę – zobaczysz!
- Uformuj kulę.
- Szklaną miseczkę wysmaruj delikatnie oliwą, podobnie postąp z ciastem, przykryte odstaw na ok. 2 godziny. Ciasto szczelnie przykryj wiekiem naczynia lub folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 10 godzin.
- Wyjmij, wałkując nadaj kształt podłużnej bułki. Teraz możesz obsypać je nasionami. Natnij chlebek. Pozwól ogrzać się ciastu przez przynajmniej 1 godzinę.
- Umieść ciasto w garnku rzymskim/ garnku żeliwnym, wstaw do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piecz chleb przez ok. 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut. Większy chleb może potrzebować kilkanaście minut dłuższego wypieku.
chleb pieczemy cały czas pod przykryciem zarówno w 230 jak i 200 stopniach?
Piekłam ten chleb wiele razy w garnku żeliwnym i wychodził swietny. Kupiłam sobie garnek rzymski i niestety nie mogłam odkleić chleba od dna, a położyłam stroną z pestkami dyni do dołu. Co mogłam zrobić źle? Proszę o szczegółowe info jak długo namaczasz garnek rzymski w wodzie i czy pieczesz chleb pod przykryciem cały czas?
Witam, czy mogę zamiast łuski dać jajko? Czy zmienić proporcje mak?
Garnka rzymskiego nie wolno wstawiać do nagrzanego piekarnika, co z tym faktem zrobić?
Ja akurat wstawiam wszystkie, które mam właśnie w taki sposób (czy z chlebem czy z czym innym) – wiem, że instrukcja obsługi mówi inaczej. 😉 Proszę wstawiać zatem do zimnego. Pozdrawiam!
Prosze mi powiedzieć zamiast 6 g łuski babki jajowatej ile mam wziąć siemienia lnianego i czy zwiększajac proporcje pomijamy zwiększenie drożdzy?
pozdrawiam Ewa
Witam czy można czymś zastąpić make gryczana? Mam nietolerancję na grykę
Magda, możesz dać mąkę z sorgo lub ryżową.
Jeżeli z tego przepisu chciałabym zrobić większy chleb, ale taki z 4 porcji lub więcej, to też mam użyć tylko 2g drożdży? A może jednak zwiększyć ilość? Mam tylko garnek rzymski 4 litry, więc ten mały chlebek tam zniknie…..
Do dużych garnków rzymskich swietnie sprawdzają się foremki wykonane z łupków drewnianych (po kilka zł można kupić) – bo w 4 l garze chleb musi być zrobiony z dużej ilości mąki. Co do drożdzy, to jeżeli chcesz zrobić spory, to możesz zrobić na 2 g drożdży ale wtedy obserwuj i dostosuj czas wzrostu do wyglądu ciasta lub możesz zrobić na 8 g drożdzy tym samym sposobem. Pozdrawiam
Ile czasu piec taki chleb z 4 porcji?
Ok. 35 -40 minut.
Czym zastąpić skrobię kukurydzianą? Mam nietolerancję na kukurydzę.
Najprościej, nie zmieniając proporcji, mąk, skrobią ryżową.
Chciałabym zapytać, czy garnek rzymski trzeba wcześniej namoczyć a jeśli tak, to jak długo?
21g świeżych drożdży = 7g drożdży suszonych
Czy mogę zastąpić drożdże świeże suszonymi? I ile ich dać?
Takie pytanko, czy ważne jest, żeby naczynie miało przykrywkę? Znalazłam naczynie gliniane ale bez pokrywki.
Tak, bez pokrywki para ucieka.
12 cm, to jest wymiar bochenka przed pieczeniem, czy już po? ?
Jak wychwycić odpowiednią temperaturę wody
do połączenia z drożdżami?
Pozdrawiam serdecznie
Po upieczeniu. Woda ma być letnia. Pozdrawiam
A czy zamiast skrobii kukurydzianej może być mąka kukurydziana?
Nie, bo to zupełnie inny rodzaj mąki. To jest skrobia – wygląda jak ziemniaczana.
W czym i jak długo piec chleb , jeśli nie mam garnka rzymskiego.
Marzena
ja piekę w żaroodpornym naczyniu z przykrywką
Czym zastapic make z ciecierzycy bo akurat nie posiadam? Czy mozna suche drozdze?Jesli tak to ile?
Czy na sens piec ten chleb w formie silikonowej? Nie mam garnka rzymskiego
Czy można zastąpić czymś skrobię kukurydziana? Mam mąkę 😉