Danie to jest owocem inspiracji kuchni indyjskiej, gdzie omlety z ciecierzycy są niezwykle popularne. W smaku bardzo smaczne, bez ciecierzycowego posmaku, a w pracy proste i szybkie, więc zapraszam do wspólnego gotowania.
ok. 100 g szalotek – pokrojone w kostkę
100 g groszku (u mnie mrożony)
100 g pomidorów – pokrojone w kostkę
100 g marchewki – pokrojonej w drobne paski
100 g pieczarek – obranych ze skórki i pokrojonych w plastry lub półplastry
1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę
1,5 łyżeczki curry -przyprawa
1 łyżka wody
Szczypta pieprzu czarnego
Sól do smaku
Wykonanie:
1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule. Dodajemy czosnek, kilka sekund przesmażamy, a potem dodajemy marchewkę, pieczarki, pomidory, groszek, wodę i szczyptę soli. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy curry i pieprz, ewentualnie doprawiamy solą.
Składniki na omlet (ok. 4 sztuki):
120 g mąki z ciecierzycy (drobnej) – ok. 1 szklanka
Ok. 240 ml wody
1 cebulka szalotka – pokrojona w kostkę
1 mały pomidor (lub 5 koktajlowych)
2 cm imbiru – startego na tarce
1 łyżka pociętej natki kolendry
1/2 łyżeczka ziaren kuminu
1/3 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chili kaszmirskiego lub innego
1/2 łyżeczki soli
Tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy za pomocą trzepaczki na gładką masę.
2. Rozgrzewamy patelnie (najlepiej teflonowa lub inna nie przywierająca), na środku umieszczamy 3 łyżki masy. Za pomocą łyżki okrągłymi ruchami rozsmarowujemy cienką warstwę. Przy brzegach smarujemy tłuszczem, możemy podnieść omlet i umieścić tłuszcz pod nim.
3. Przekręcamy omlet na drugą stronę, wykładamy na górną część farsz, składamy na pół, zsuwamy z patelni.
4. Podajemy. Możemy posypać omlet szczypiorkiem.
Komentarze: