Jeżeli komuś marzą się niezawodne i smaczne krokiety,to polecam ten przepis. Naleśniki ze skrobi tapiokowej i mąki kukurydzianej wychodzą niezwykle cienkie i elastyczne, a przy tym nie rwą się.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
100 g mąki kukurydzianej
100 g skrobi tapiokowej
250 ml mleka roślinnego
3 jajka
1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
szczypta soli
Wykonanie:
Jajka zmiksować, dodać mleko, rozpuszczony tłuszcz i sól. Do tej masy dodać mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 20 minut. Rozgrzać patelnię, posmarować tłuszczem, nalewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Gdy brzegi ciasta zaczynają robić się twarde i zaczynają się wywijać przewracać na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. To ciasto jest rzadsze, niż typowe naleśnikowe, ale takie ma być- nie należy dosypywać żadnej mąki.
Farsz:
150 gram kapusty kiszonej
100 gram pieczarek
cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka skrobi-opcjonalnie
1/2 łyżeczki czarnuszki
pieprz, sól
Wykonanie:
Kapustę wypłukać i gotować do miękkości ok.30 minut. Odcedzić na durszlaku, wystudzić, odcisnąć wodę i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać pieczarki i poddusić je do miękkości. Można podlać odrobiną wody, gdyby pieczarki puściły mało soku. Dodać rozdrobioną kapustę, czarnuszkę, skrobię, doprawić do smaku solą i pieprzem
Krokiety:
1 jajko
1/2 szkl. płatków gryczanych lub jaglanych
tłuszcz do smażenia
szczypta soli
Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Zmielić płatki.
Na brzeg usmażonych naleśników nakładamy czubatą łyżkę farszu, zakładamy górną część,a potem boki-zwijamy w krokiety.
Obtaczamy w jajku i rozdrobnionych płatkach. Smażyć na złoty kolor.
Hej. Ile krokietów wychodzi z takiej porcji na naleśniki?
Cześć! Nie napisałam od razu ilości, a teraz nie pamiętam, ale po proporcjach pewnie gdzieś koło 6 sztuk.Muszę zapamiętać, żeby ten przepis doprecyzować… Pozdrawiam!
Super dziękuję 🙂
Witam,
Jakiego mleka roślinnego najlepiej użyć?
Pozdrawiam Kasia;)
Kasiu, każde mleko roślinne będzie dobre, tylko jeżeli to będzie mleko kokosowe kupne, to Najczęściej trzeba je rozcieńczyć wodą. Naleśniki wyjdą również na wodzie.
Pozdrawiam :*
Witam, mam pytanie, ile sztuk naleśników wychodzi z podanej ilości składników? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Gosiu, nie napisałam od razu przy robocie i teraz ciężko mi dokładnie sprecyzować, ale myślę,patrząc na proporcje, że koło 8 sztuk. Pozdrawiam.
Witam, bardzo się cieszę że natknęłam sie nz Pani stronke jest super. Jeden przepis wypróbowałam na mixie mąk po prostu super. Mam nietolerancje na pare produktów w tym jajka a przede wszystkim białko, pszenice, kzeinę, drożdże, papryki, cytryne i pomarańcze i dlatego wyszukuje te stronki.
Mam pytanie czym moge zastąpić w krokietach jajka, myśle że będzie to moja ulubiona stronka, także serdecznie pozdrawiam i dziękuję za cudowne przepisy
Ania
Aniu, musiałabym pierwsze sama zrobić, żeby zobaczyć, czy nie trzeba zmienić proporcji mąk itp. Na teraz do krokietów najpewniej zrobiłabym bez jajek naleśniki na miksie właśnie. Bardzo się ciesze, że dobrze Ci u mnie na blogu.:* Ściskam. :*
Aga ile krokietow wyjdzie z powyzszych proporcji? Chce sie zabrac za robienie krokietow i uszek na weekendzie. Mam nadzieje, ze da sie je zamrozic bez problemu. Mam jeszcze pytanie dotyczace barszczyku z Twojego przepisu. Kiedy go gotujesz? Czy mozna go zrobic kilka dni przes Wigilia i zawekowac? Pozdrawiam
Agata, krokietów wyjdzie ok. 8. Nie mam praktyki w wekowaniu zup – nie robię tego, ale jak każda zupę, tao i barszcz pewnie można. Barszcz dobrze jest ugotować dzień wcześniej – wtedy nabiera smaku i mocy. Przepraszam za późny odpis, ale mam gorący okres i mało czasu na wszytko. Ściskam :*
Nadzienie robiłam wg domowego przepisu ale receptę na ciasto wzięłam stąd i kłaniam się w podzięce:) Pyszne, cieniutkie naleśniki, elastyczne i w ogóle- czysta przyjemność w robieniu. Mam nadzieję, że mrożenie też zniosą z honorem;-)
Lella, a ja się odkłaniam zacnej Pani w podzięce za tak miłe słowa. Ciekawa jestem tego mrożenia, bo u mnie z tym doświadczenie żadne. 😉 Ściskam. :*
Witam. Mam pytanie dotyczące mąki kukurydzianej; czy to to samo co skrobia kukurydziana? Czy to grubsza mąka? Zawsze mam wątpliwości z tymi kukurydzianymi mąkami.
Siema! Maka i skrobia mają różne właściwości wygląd – to nie to samo. Mąka jest żółta (są to zmielone całe ziarna), a skrobia jest biała (czysta skrobia). Po kolorze i teksturze (skrobia kukurydziana jest podobna do ziemniaczanej)najłatwiej rozpoznać, no i po nazwie, bo tutaj nie stosuje się jej zamiennie. Jak pisze mąka, to będzie mąka, jak skrobia, to skrobia. W skrobi ziemniaczanej natomiast nazywają, jak pasuje. 😉 Pozdrawiam. ???