Jeżeli komuś marzą się niezawodne i smaczne krokiety,to polecam ten przepis. Naleśniki ze skrobi tapiokowej i mąki kukurydzianej wychodzą niezwykle cienkie i elastyczne, a przy tym nie rwą się. img_9987

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki kukurydzianej

100 g skrobi tapiokowej

250 ml mleka roślinnego

3 jajka

1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

szczypta soli

Wykonanie:

Jajka zmiksować, dodać mleko, rozpuszczony tłuszcz i sól. Do tej masy dodać mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 20 minut. Rozgrzać patelnię, posmarować tłuszczem, nalewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Gdy brzegi ciasta zaczynają robić się twarde i zaczynają się wywijać przewracać na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. To ciasto jest rzadsze, niż typowe naleśnikowe, ale takie ma być- nie należy dosypywać żadnej mąki.

Farsz:

150 gram kapusty kiszonej

100 gram pieczarek

cebula

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżeczka skrobi-opcjonalnie

1/2 łyżeczki czarnuszki

pieprz, sól

Wykonanie:

Kapustę wypłukać i gotować do miękkości ok.30 minut. Odcedzić na durszlaku, wystudzić, odcisnąć wodę i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać pieczarki i poddusić je do miękkości. Można podlać odrobiną wody, gdyby pieczarki puściły mało soku. Dodać rozdrobioną kapustę, czarnuszkę, skrobię, doprawić do smaku solą i pieprzem

Krokiety:

1 jajko

1/2 szkl. płatków gryczanych lub jaglanych

tłuszcz do smażenia

szczypta soli

Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Zmielić płatki.

Na brzeg usmażonych naleśników nakładamy czubatą łyżkę farszu, zakładamy górną część,a potem boki-zwijamy w krokiety.img_9984

Obtaczamy w jajku i rozdrobnionych płatkach. img_9986Smażyć na złoty kolor.img_9987

Komentarze:
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ruda
Ruda
4 lat temu

Witam. Mam pytanie dotyczące mąki kukurydzianej; czy to to samo co skrobia kukurydziana? Czy to grubsza mąka? Zawsze mam wątpliwości z tymi kukurydzianymi mąkami.

lella
lella
4 lat temu

Nadzienie robiłam wg domowego przepisu ale receptę na ciasto wzięłam stąd i kłaniam się w podzięce:) Pyszne, cieniutkie naleśniki, elastyczne i w ogóle- czysta przyjemność w robieniu. Mam nadzieję, że mrożenie też zniosą z honorem;-)

Agata
Agata
4 lat temu

Aga ile krokietow wyjdzie z powyzszych proporcji? Chce sie zabrac za robienie krokietow i uszek na weekendzie. Mam nadzieje, ze da sie je zamrozic bez problemu. Mam jeszcze pytanie dotyczace barszczyku z Twojego przepisu. Kiedy go gotujesz? Czy mozna go zrobic kilka dni przes Wigilia i zawekowac? Pozdrawiam

Ania
Ania
4 lat temu

Witam, bardzo się cieszę że natknęłam sie nz Pani stronke jest super. Jeden przepis wypróbowałam na mixie mąk po prostu super. Mam nietolerancje na pare produktów w tym jajka a przede wszystkim białko, pszenice, kzeinę, drożdże, papryki, cytryne i pomarańcze i dlatego wyszukuje te stronki.
Mam pytanie czym moge zastąpić w krokietach jajka, myśle że będzie to moja ulubiona stronka, także serdecznie pozdrawiam i dziękuję za cudowne przepisy
Ania

Gosia
Gosia
4 lat temu

Witam, mam pytanie, ile sztuk naleśników wychodzi z podanej ilości składników? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Kasia
Kasia
3 lat temu

Witam,

Jakiego mleka roślinnego najlepiej użyć?

Pozdrawiam Kasia;)

Ewa
Ewa
2 lat temu

Hej. Ile krokietów wychodzi z takiej porcji na naleśniki?

Ewa
Ewa
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Super dziękuję 🙂