Czekolada i powidła śliwkowe (lub dżem morelowy) doskonale idą ze sobą w parze. To połączenie świetnie się uzupełnia i świetnie smakuje. Korzystając z tego dobrodziejstwa upiekłam sobie (córki za czekoladą w formie wypieków nie przepadają) bezglutenowe babeczki. Stały się cudownym uzupełnieniem rozgrzewającej herbaty z rumem i interesującej książki o tajnikach odżywiania makrobiotycznego.

Składniki (6 sztuk):

Kruche ciasto

60 g sorgo

50 g ziemniaczanej

40 g mąki gryczanej

60 g masła ghee lub innego klarowanego ewentualnie masła kokosowego – zimne

15 g ksylitolu

3 żółtka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. W misce umieścić wszystkie suche składniki. Dodać masło, połączyć z mąkami a następnie dodać żółtka. Zagnieść zwartą kule ciasta.
  2. Ciasto umieścić na ok. 1 godzinę w lodówce.
  3. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przez papier na ok.0.5 cm, przykładać foremki, odcinać nimi kształt, ugnieść ciasto w foremce. Zostawić kawałek ciasta na paseczki – rozwałkować, pociąć ok. 1 cm paski.
  4. Nakłuć ciasto w foremkach widelcem, podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni.

Masa czekoladowa:

150 ml mleka kokosowego

70 g czekolady gorzkiej

10-15 g ksylitolu – proszę próbować i dosładzać według własnego uznania

10 g masła ghee lub innego tłuszczu np. masła kokosowego

12 g skrobi kukurydzianej zamiennie ziemniaczanej + 3 łyżki wody

Powidła śliwkowe lub dżem morelowy

Wykonanie:

  1. W rondlu umieścić mleko kokosowe, czekoladę, tłuszcz, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.
  2. W 3 łyżkach wody rozprowadzić skrobię kukurydzianą, dodać do mleka i intensywnie mieszając doprowadzić do zagotowania.
  3. Odstawić z ognia, przykryć pokrywką lub talerzem by masa nie wysychała.
  4. Dno podpieczonych babeczek posmarować powidłami/dżemem, na to wyłożyć masę budyniową, umieścić paseczki ciasta w formie kratki.
  5. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Babeczki z każdym dniem nabierają smaku…
  6.  

 

Komentarze:
2 komentarze
  1. Aneta Kudzia 23 grudnia, 2019 at 18:32 - Reply

    Aga a myślisz że masa makowa (domowa) byłaby też dobrym wypełnieniem ?

    • Aga Bednarska 23 grudnia, 2019 at 21:16 - Reply

      Według mnie wyszłoby smacznie. 🙂