Babeczki niezwykle smaczne, miękkie, nie czerstwiejące szybko – przy bezglutenowych wypiekach są to niezwykle pożądane cechy. Na takie właśnie Cię zapraszam. 

Jest to receptura niezawodna – nie mogą się nie udać. A że robią się ekspresowo, są idealne na słodkościową zachciewajkę. 

Moje babeczki upiekłam w formach silikonowych ale z każdej wyjdą świetnie. 

W przepisie wykorzystałam budyń z certyfikatem bg, jednak nie każdy taki jest – czytaj składy. 

Składniki (6 sztuk):

Ciasto

3 jajka 

150 g orzechów włoskich – zmielonych 

40 g budyniu waniliowego – u mnie bez cukru

45 g oliwy lub innego tłuszczu

50  g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła 

1 łyżka kakao

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny 

1 łyżeczka startej skórki z cytryny 

1/4 łyżeczki sody 

szczypta soli 

garść rodzynek – u mnie bez konserwantów 

Polewa:

1/2 preferowanej czekolady

bakalie do posypania

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni C. 

W misce miksujemy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto umieszczamy w foremkach. Pieczemy przez ok. 25 minut. Studzimy. 
Czekoladę rozpuszczamy na parze, polewamy nią wystudzone babeczki, posypujemy bakaliami. 

Komentarze:
10 komentarzy
  1. Monika 3 kwietnia, 2023 at 19:30 - Reply

    Agnieszko,czy myślisz, że uda się jeśli budyń zastąpię poprosu np. mąką ziemniaczaną? Syn nie może kukurydzy, bo ma nietolerancje…

    • Aga Bednarska 6 kwietnia, 2023 at 10:54 - Reply

      Monika, możesz próbować, ale na pewno nie będzie to to samo. Pod względem właściwości, to skrobia ryżowa.

  2. Daria Duda 3 kwietnia, 2023 at 17:57 - Reply

    Czy wyjdą bez orzechów czym można je zastąpić?

    • Aga Bednarska 6 kwietnia, 2023 at 10:56 - Reply

      Nawet trzeba, bo to dosyć istotny składnik. Jeżeli zabierzesz orzechy, to należy w to miejsce coś dodać.

  3. Barbara Wojtas 3 kwietnia, 2023 at 10:18 - Reply

    Witam. To przepis bez dodatku mąki?

    • Aga Bednarska 6 kwietnia, 2023 at 10:58 - Reply

      Tak, ale jest skrobia.

      • Gosia 5 stycznia, 2024 at 10:28

        Wyglądają pysznie 😉 właśnie szukam czegoś do pieczenia w formie sylikonowej 🙂

        Mam pytanie czy zmielone orzechy można zastąpić mąka migdałową? Zamiast mielonych orzechów powstalo mi masło…

  4. Majka 2 kwietnia, 2023 at 21:47 - Reply

    Genialne babeczki. Idealna struktura. Długo utrzymują świeżość. Zgodnie z deklaracją autorki – one nie mogą się nie udać. ?

  5. Joanna 26 listopada, 2022 at 21:23 - Reply

    Dzień dobry, czym można zastąpić jajka w przepisie? Niestety jestem na nie uczulona…

  6. Dziewanna 16 lipca, 2022 at 05:44 - Reply

    Wypróbowałam, wszystkim posmakowały i teraz często u mnie goszczą 🙂 Zawsze się udają! Są dość zwarte po upieczeniu więc często zabieram je ze sobą w podróż albo na piknik bo wiem, że raczej się nie uszkodzą 🙂 Latem nie polewam czekoladą ale nie żałuję rodzynek, czasem daję też żurawinę. Są świetne!