Babeczki niezwykle smaczne, miękkie, nie czerstwiejące szybko – przy bezglutenowych wypiekach są to niezwykle pożądane cechy. Na takie właśnie Cię zapraszam. 

Jest to receptura niezawodna – nie mogą się nie udać. A że robią się ekspresowo, są idealne na słodkościową zachciewajkę. 

Moje babeczki upiekłam w formach silikonowych ale z każdej wyjdą świetnie. 

W przepisie wykorzystałam budyń z certyfikatem bg, jednak nie każdy taki jest – czytaj składy. 

Składniki (6 sztuk):

Ciasto

3 jajka 

150 g orzechów włoskich – zmielonych 

40 g budyniu waniliowego – u mnie bez cukru

45 g oliwy lub innego tłuszczu

50  g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła 

1 łyżka kakao

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny 

1 łyżeczka startej skórki z cytryny 

1/4 łyżeczki sody 

szczypta soli 

garść rodzynek – u mnie bez konserwantów 

Polewa:

1/2 preferowanej czekolady

bakalie do posypania

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni C. 

W misce miksujemy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto umieszczamy w foremkach. Pieczemy przez ok. 25 minut. Studzimy. 
Czekoladę rozpuszczamy na parze, polewamy nią wystudzone babeczki, posypujemy bakaliami. 

Komentarze:
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Dziewanna
Dziewanna
8 miesięcy temu

Wypróbowałam, wszystkim posmakowały i teraz często u mnie goszczą 🙂 Zawsze się udają! Są dość zwarte po upieczeniu więc często zabieram je ze sobą w podróż albo na piknik bo wiem, że raczej się nie uszkodzą 🙂 Latem nie polewam czekoladą ale nie żałuję rodzynek, czasem daję też żurawinę. Są świetne!

Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Dzień dobry, czym można zastąpić jajka w przepisie? Niestety jestem na nie uczulona…