Przedwojenny przepis na kalafiora. Modyfikacją są płatki jaglane w miejsce sucharka. Szybko, smacznie, syto. U nas w domu te kotlety znikają z prędkością światła. 🙂

Składniki (8-10 sztuk):

1/2 sporego kalafiora (ok. 500 g)

1 jajko

1 cebula

1 łyżka płatków jaglanych + płatki na panierke

Sól, pieprz

Masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia

Wykonanie:


1. W osolonej wodzie gotujemy kalafiora. Na łyżce tłuszczu podsmażamy na rumiano posiekaną w kostkę cebulę.

2. Ugotowanego kalafiora ścieramy na tarce. Odciskamy dłońmi wodę. Do masy dodajemy żółtko, cebule, łyżkę pokruszonych w dłoniach płatków jaglanych, pieprz, sól do smaku. Łączymy składniki. Dodajemy ubite na sztywno białko.

3. Z masy formujemy niewielkie kotlety – masę obtaczamy w płatkach, nadajemy kształt kotleta, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.

Rady:

  • kotlety przez białko, które daje im puszystości, delikatne. Smażmy je na silnym ogniu, do koloru, jak na zdjęciu. Długie smażenie, na lekkim ogniu powoduje, że są rozpadające. Musimy im zrobić smażeniem skórkę, by łatwo nam się je przekręcało.
  • nie przekręcajmy ich drewnianą szpatułką; użyjmy do tego szerokiego noża. Łatwiej jest je podważyć i przekręcić na druga stronę.  Po upieczeniu i przestudzeniu kotlety są doskonale zwarte. Bezproblemowo je odgrzejemy.
Komentarze:
11 komentarzy
  1. Olesia 29 kwietnia, 2020 at 12:16 - Reply

    Chcialam jeszcze zauwazyc, ze mam identyczny talerz jak na zdjeciu 🙂 Provincial Bouquet, Made in Thailand., 1987. Ale z globalizacja !

  2. Olesia 29 kwietnia, 2020 at 11:59 - Reply

    Ahh, co ja mam z ta kuchenka indukcyjna! Na mocy 8 sie przypala, na mocy 7 sie rozwala. I co tu porobic? Moze by dalo sie jakiejs maki dorzucic, by to jakos sie trzymalo lepiej razem? Bo w smaku wyszly – niebo w gebie, z tych co sie dalo urobic, manipulujac jak przy grze w Mikado, najmlodsze dziecko zzarlo chyba z 6 ! Co do odciskania wody – nie udalo mi sie nic odcisnac – po starciu kalafior byl suchy. Moze trzeba bylo jakos bardziej energicznie cisnac, albo wrecz zawinac w tetre i porzadnie wycisnac?

  3. Figa 17 grudnia, 2017 at 00:17 - Reply

    Jaguś a da się je upiec? Źle reagujemy na smażone

    • Figa 17 grudnia, 2017 at 00:18 - Reply

      Aguś… ah ten słownik…

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2017 at 07:12 - Reply

      Siema Figa! Nie ma problemu. Wiadomo, o kogo idzie. 😉 Co do pieczenia, to próbowałabym, tylko w ok. 160 – 170 stopniach. Dobrego dnia. :*

  4. Dorota 25 października, 2017 at 14:51 - Reply

    Witam. Czy bez białka wyjdą? Mamy nietolerancja ale żółto mozemy

    • Agnieszka Bednarska 25 października, 2017 at 15:41 - Reply

      Cześć Dorota! Musisz czymś je skleić dodatkowo, żeby nie rozpadały się. Babką płesznik, żelatyną itd. Żółtko utrzyj do białości, trochę się spulchni. Pozdrawiam.

  5. Ania 24 października, 2017 at 07:57 - Reply

    Mam pytanie czym mozna zastąpić płatki jaglane?
    Mamy wykluczone wszystkie zboża ,pseudo zboża i produkty z nich wytworzone

    • Agnieszka Bednarska 24 października, 2017 at 08:18 - Reply

      Aniu, szłabym w kierunku dwóch żółtek i jednego białka plus dobrze odsączony kalafior. Spróbowałabym usmażyć bez panierki jednego, bo jest szansa na to, że jej nie musi być. Możesz zrobić panierkę z orzechów włoskich, jak lubisz lub każdą inna, jakiej używasz, ale tu bym proponowała, tak jak pisze dołożyć drugie żółtko ewentualnie jakiś roślinny sklejacz typu babka płesznik. Pozdrawiam serdecznie. :*

  6. Magdalena 23 października, 2017 at 19:00 - Reply

    pyszności;0

    • Agnieszka Bednarska 23 października, 2017 at 19:19 - Reply

      Magdalena, myślę tak, jak Ty. Pycha! Pozdrawiam Cię serdecznie. Do napisania…