Gofry, wafle

Rożki do lodów, wafelki. Bezglutenowe, bezmleczne.


Zapraszam na najlepsze bezglutenowe rożki- smakują niczym pszenne z lodziarni, albo i lepiej. Wafelki są słodkie i bardzo chrupiące. Moje dzieci je uwielbiają.

Do ich sporządzenia potrzeba jest waflownica.

Składniki:

(Ok. 10 sztuk)

45 g mąki z brązowego ryżu – u mnie zmielony brązowy ryż

35 g skrobi z tapioki

58 g masła klarowanego -rozpuszczonego

2 białka

1 łyżka ksylitolu

1 łyżka syropu z daktyli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki wymieszać.

2. Ubić białka na sztywną pianę.

3. Do suchych składników wlać rozpuszczone masło, syrop daktylowy, ekstrakt, dołożyć białki i delikatnie wymieszać.

4. Nakładamy na wysmarowana tłuszczem waflownice pół łyżki masy na środek, pieczemy  na kolor widoczny na zdjęciu- jasne będą mniej chrupiące. (jeżeli chcemy rożki bardzo duże, to łyżkę masy).

5. Odrywamy wafel (możemy sobie pomóc silikonową szpatułką, żeby się nie poparzyć) i szybko skręcamy- po chwili będzie to niemożliwe, będą za chrupkie i za łamliwe.

Tagged , , ,

29 thoughts on “Rożki do lodów, wafelki. Bezglutenowe, bezmleczne.

    1. Najpewniej skrobią z kukurydzy, można spróbować też ziemniaczana, ale nie wiem, jak wagowo-każda mąka zachowuje się inaczej. Pozdrawiam.

    1. Asiu, nigdy nie używałam wody z cieciorki, ale według mnie nie przejdzie niestety. Jeżeli sprawdziłaś i wyszły, to pisz. 🙂 Pozdrawiam. Aga

  1. Czy masa ma być taka gęsta? Nie wiem czy dobrze mi wyszlo. Jakiej firmy jest Twoja waflownica? Mi niestety nie chcą wyjsc. Nie umiem ich skręcić pomimo bardzo krótkiego wypieku. Nie potrafię wyczuć waflownicy.

    1. Masa jest gęsta. Nie wylewa się, bardziej rozsmarowuję. Wafelki mają piec się do tego momentu, aż waflownica bez dużego oporu się otwiera. Trochę to trwa, nie, że wykładasz i za kilka sekund gotowe. Ja próbuje co jakiś czas, czy daje się już otworzyć. Potem szybko na walec do rożków i zwijam. Musi to dziać się błyskawicznie, bo wafelki szybko zasychają. Nie mogę teraz sprawdzić, ale kupowałam na allegro w niemieckim sprzęcie powystawowym za jakieś 30 zł.

  2. Kochane kobiety jesli ktoś opanował miksturę bez białek, podzielcie się kochane. Będę próbowała sama. Jeśli coś mi wyjdzie dam znać.

  3. Zrobilam dzisiaj! Pomimo, ze jest zimno, ale trzeba juz sie gotowac do lata zawczasy :). Ajakze, zamiast maki z brazowego ryzu dalam swoja wsciekla make-gabke z ryzu integralnego i wyszedl gniot twardy, ktory musialam szybko ratowac chlapiac na oko mleka ryzowego. No i tapioke manioka zastapilam, a syrop daktylowy syropem klonowym. Ale rozki wyszly – bomba! Az cale 7 sztuk. Zniknely w mig. Troche trzeba sie dostosowac do urzadzenia, mianowicie wyczuc, jak scisnac obie powierzchnie, by wyszla porzadana grubosc. I zwinac je w rozek – to juz figura wyzszego pilotazu. Mi sie nie udawalo zwinac czubek, by byl scisly i lody nie kapaly z niego. Chociaz zwijalam tak gorace, ze az sie parzylam w palce. Potem zaobserwowalam ze trzeba tworzyc czubek tam, gdzie ciasto jest najjasniejsze, tam bedzie najbardziej plastyczne. Nastawilam moc na mniej wiecej 2/3 pokretla, i smazylam, ze stoperem 2 minuty kazdy, w instrukcji obslugi pisze, ze rozek sie smazy 2-3 minuty.

    1. Spróbowałam z kokosowym (synek chwilowo z zaleceń alergologa restrykcyjnie bezmleczny) i jest ok. Masa robi się bardzo gęsta i grudkowata bo kokosowy tężeje ale podlałam odrobina (40ml) mleka owsianego (domowego – takiego ze zblendowanych płatków z woda) i wyszło super pyszne i chrupiące wiec śmiało!

      1. Bardzo Ci dziękuję za komentarz. Wiele osób mnie pytało o zamiennik tłuszczu, a ja nie potrafiłam odpowiedzieć, bo na innym nie robiłam. Co d kokosowego, to bardzo fajnie w ciastach rozprowadza się mus kokosowy (nie olej)- stosowałam go jako zamiennik masła w kilku przepisach i wyszło dobrze, świetnie się łączy ze składnikami. Jeżeli olej sie sprawdził, to mus będzie idealny. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za wpis. Ściskam :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *