Zapraszam na najlepsze bezglutenowe rożki- smakują niczym pszenne z lodziarni, albo i lepiej. Wafelki są słodkie i bardzo chrupiące. Moje dzieci je uwielbiają.

Do ich sporządzenia potrzeba jest waflownica.

Składniki:

(Ok. 10 sztuk)

45 g mąki z brązowego ryżu – u mnie zmielony brązowy ryż

35 g skrobi z tapioki

58 g masła klarowanego -rozpuszczonego

2 białka

1 łyżka ksylitolu

1 łyżka syropu z daktyli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki wymieszać.

2. Ubić białka na sztywną pianę.

3. Do suchych składników wlać rozpuszczone masło, syrop daktylowy, ekstrakt, dołożyć białki i delikatnie wymieszać.

4. Nakładamy na wysmarowana tłuszczem waflownice pół łyżki masy na środek, pieczemy  na kolor widoczny na zdjęciu- jasne będą mniej chrupiące. (jeżeli chcemy rożki bardzo duże, to łyżkę masy).

5. Odrywamy wafel (możemy sobie pomóc silikonową szpatułką, żeby się nie poparzyć) i szybko skręcamy- po chwili będzie to niemożliwe, będą za chrupkie i za łamliwe.

Komentarze:
guest
29 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
5 lat temu

AgA myślisz że mogę dać syrop klonowy zamiast daktylowego

Joanna
Joanna
5 lat temu

Czy można czymś zastąpić skrobię z tapioki?

Asia
Asia
5 lat temu

a czy Zamiast bialek moze byc woda z cieciorki?

Asia
Asia
5 lat temu

Niestety nie rady na wodzie z ciecirkO rozplywa sie ciasto

Monika
Monika
4 lat temu

Czy pominięcie syropu z daktyli zaszkodzi?

Monika
Monika
4 lat temu

Dziękuję. Mam jeszcze pytanie – jakiej mocy jest Twoja waflownica?

Basia
Basia
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

A mogę prosić link do tej strony na waflownicę?

Olesia
Olesia
Reply to  Basia
2 lat temu

Narod bardzo chwali niemieckie waflownice firmy Clatronic, model HA3494

Alicja
Alicja
4 lat temu

Czy wafelki są bardzo tłuste?

Alicja
Alicja
4 lat temu

Czy masa ma być taka gęsta? Nie wiem czy dobrze mi wyszlo. Jakiej firmy jest Twoja waflownica? Mi niestety nie chcą wyjsc. Nie umiem ich skręcić pomimo bardzo krótkiego wypieku. Nie potrafię wyczuć waflownicy.

Anka
Anka
3 lat temu

Kochane kobiety jesli ktoś opanował miksturę bez białek, podzielcie się kochane. Będę próbowała sama. Jeśli coś mi wyjdzie dam znać.

Dorota
Dorota
3 lat temu

Też bym chciała, bezjajeczny przepis.

Olesia
Olesia
2 lat temu

Zrobilam dzisiaj! Pomimo, ze jest zimno, ale trzeba juz sie gotowac do lata zawczasy :). Ajakze, zamiast maki z brazowego ryzu dalam swoja wsciekla make-gabke z ryzu integralnego i wyszedl gniot twardy, ktory musialam szybko ratowac chlapiac na oko mleka ryzowego. No i tapioke manioka zastapilam, a syrop daktylowy syropem klonowym. Ale rozki wyszly – bomba! Az cale 7 sztuk. Zniknely w mig. Troche trzeba sie dostosowac do urzadzenia, mianowicie wyczuc, jak scisnac obie powierzchnie, by wyszla porzadana grubosc. I zwinac je w rozek – to juz figura wyzszego pilotazu. Mi sie nie udawalo zwinac czubek, by byl scisly i lody nie kapaly z niego. Chociaz zwijalam tak gorace, ze az sie parzylam w palce. Potem zaobserwowalam ze trzeba tworzyc czubek tam, gdzie ciasto jest najjasniejsze, tam bedzie najbardziej plastyczne. Nastawilam moc na mniej wiecej 2/3 pokretla, i smazylam, ze stoperem 2 minuty kazdy, w instrukcji obslugi pisze, ze rozek sie smazy 2-3 minuty.

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Może trzeba wodę z cieciorki zredukować

Krysia
Krysia
2 lat temu

Czy w zamian masła klarowanego można dodać olej kokosowy?

Kat
Kat
Reply to  Krysia
2 lat temu

Spróbowałam z kokosowym (synek chwilowo z zaleceń alergologa restrykcyjnie bezmleczny) i jest ok. Masa robi się bardzo gęsta i grudkowata bo kokosowy tężeje ale podlałam odrobina (40ml) mleka owsianego (domowego – takiego ze zblendowanych płatków z woda) i wyszło super pyszne i chrupiące wiec śmiało!

Ula
Ula
2 lat temu

Co zrobić żeby się skleiły

Ania R
Ania R
1 rok temu

Czy zamiast mąki z brązowego ryżu może być po prostu ryżowa (albo jaka inna może być?)?