Dodatki, Sałatki i surówki

Ogórki idealne na grilla, do obiadu – bez śmietany

Zakochasz się w tych ogórkach, tyle Ci napiszę. 🙂 

Są takie świeże, tak soczyste i tak aromatyczne, że nie może być inaczej. 

Ogórki w marynacie staną się hitem spotkań przy grillu, serwowane do dań obiadowych również zachwycą. 

Kilka porad. 

Nie obieraj ogórków, jeżeli pochodzą ze sprawdzonego źródła i wiesz, że nie są pokryte woskiem i chemikaliami. Nie obrane zyskują na chrupkości. 

Im świeższe warzywa, tym lepiej. Takie proste potrawy doceniają to szczególnie. 

Dzielenie na części zależy od tego, jakiej wielkości, długości są ogórki no i jakie chcemy jeść. U mnie najczęściej w formie słupków, ale równie dobrze można je pociąć w klasyczne krążki lub półkrążki. Co kto lubi. 🙂 

Marynaty może wydawać się mało, ale ogórki pod wpływem soli puszczą sok, będzie dobrze. 🙂 

Składniki ( 3 porcje):

ok. 300 g ogórków 

1/2 pęczka koperku 

1 ząbek czosnku

Marynata:

ok. 1 łyżki octu jabłkowego lub winnego 

1 łyżeczka słodzidła – np. cukier, ksylitol, miód 

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Oczyszczone ogórki kroimy na słupki lub krążki – słupki wydrążamy z nasion. Polewamy je marynatą, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekany koper, mieszamy. 

Naczynie z ogórkami szczelnie zamykamy, umieszczamy je w lodówce na przynajmniej 2 godziny, by smaki połączyły się ze sobą, a ogórki stały orzeźwiające. 

Tagged , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *