W tym wpisie zapraszam do zrobienia wyciągu waniliowego.
Składniki:
200 ml wódki lub spirytusu
4 laski wanilii- mięsista, najlepsza to odmiana Bourbon
Wykonanie:
1. Alkohol wlewamy do słoika.
2. Laski wanilii rozcinamy. Nożem ściągamy ziarenka. Dodajemy je do wódki. Pozostałe części wanilii możemy pokroić i również dodać je do alkoholu.
3. Słoik zakręcamy, odstawiamy do ciemnej szafki na ok. 1 miesiąc. Raz na kilka dni wskazane jest słoiczkiem zamieszać płyn.
4. Po tym czasie przelewamy zawartość do buteleczki- jest gotowy do użytkowania.
Rady:
1. Słoik w pierwszym etapie stosuję z racji wygody- łatwiej jest w nim dodawać ziarenka do wódki. Można oczywiście od razu przygotować ekstrakt w buteleczce. Można też zrobić w słoiczku i już nie przelewać nigdzie. Kwestia upodobania.
2. Tak przyrządzony ekstrakt uzupełniamy alkoholem, dodając jedną laskę wanilii wyżej opisanym sposobem. Nie musimy już odstawiać na miesięczne szafkowanie. 🙂 Tym sposobem możemy cieszyć się nim przez lata…
mYŚLISZ ŻE TAKI EKSTRAKT SPOKOJNIE MOGE DODAWAĆ DO CIASTA DLA DZIECI? ALKOHOL WYPARUJE PRAWDA ? 😉
Natka, alkohol wyparowuje, więc nie ma obaw. Jeżeli natomiast dodajemy ekstrakt do czegos, czego nie obrabiamy cieplnie, to należny podgrzać sam ekstrakt i dodać. W 40 stopniach C, jeżeli się nie mylę, alkohol „ucieka”.
czy zamiast laski wanilii można wsypać do alkoholu wanilię burbońską mieloną?
Daria, tak. Jeszcze łatwiej wyciągnie z niej aromat.
Agnieszko, w pkt. 2 rad piszesz, że można taki ekstrakt „uzupełniać” 1 laską wanilii, a w jakiej proporcji należy dodać alkohol, 200 ml jak na początku, czy proporcjonalnie do oryginalnego przepisu, czyli 50ml?