Sporządzanie domowych ekstraktów jest bardzo proste, a przy tym niezwykle satysfakcjonujące- mała rzecz, a zawsze cieszy. 🙂
W tym wpisie zapraszam do zrobienia wyciągu waniliowego.
Składniki:
200 ml wódki lub spirytusu
4 laski wanilii- mięsista, najlepsza to odmiana Bourbon
Wykonanie:
1. Alkohol wlewamy do słoika.
2. Laski wanilii rozcinamy. Nożem ściągamy ziarenka. Dodajemy je do wódki. Pozostałe części wanilii możemy pokroić i również dodać je do alkoholu.
3. Słoik zakręcamy, odstawiamy do ciemnej szafki na ok. 1 miesiąc. Raz na kilka dni wskazane jest słoiczkiem zamieszać płyn.
4. Po tym czasie przelewamy zawartość do buteleczki- jest gotowy do użytkowania.
Rady:
1. Słoik w pierwszym etapie stosuję z racji wygody- łatwiej jest w nim dodawać ziarenka do wódki. Można oczywiście od razu przygotować ekstrakt w buteleczce. Można też zrobić w słoiczku i już nie przelewać nigdzie. Kwestia upodobania.
2. Tak przyrządzony ekstrakt uzupełniamy alkoholem, dodając jedną laskę wanilii wyżej opisanym sposobem. Nie musimy już odstawiać na miesięczne szafkowanie. 🙂 Tym sposobem możemy cieszyć się nim przez lata…
Agnieszko, w pkt. 2 rad piszesz, że można taki ekstrakt „uzupełniać” 1 laską wanilii, a w jakiej proporcji należy dodać alkohol, 200 ml jak na początku, czy proporcjonalnie do oryginalnego przepisu, czyli 50ml?
czy zamiast laski wanilii można wsypać do alkoholu wanilię burbońską mieloną?
Daria, tak. Jeszcze łatwiej wyciągnie z niej aromat.
mYŚLISZ ŻE TAKI EKSTRAKT SPOKOJNIE MOGE DODAWAĆ DO CIASTA DLA DZIECI? ALKOHOL WYPARUJE PRAWDA ? 😉
Natka, alkohol wyparowuje, więc nie ma obaw. Jeżeli natomiast dodajemy ekstrakt do czegos, czego nie obrabiamy cieplnie, to należny podgrzać sam ekstrakt i dodać. W 40 stopniach C, jeżeli się nie mylę, alkohol „ucieka”.