Pianka z tego przepisu jest puszysta, leciutka, sprężysta, a w teksturze i smaku, jak domowe tradycyjne ptasie mleczko. Moje dzieci ją uwielbiają, dorośli też. 🙂 Robi się ją bardzo szybko. Patrząc na składniki można powątpiewać, że może z nich wyjść coś tak smacznego, ale proszę mi zaufać- wyjdzie! 🙂

Składniki:

(Mała tortownica o średnicy 15 cm)

3 łyżek żelatyny

5 łyżek ksylitolu (u mnie łyżka w przepisach zawsze jest płaska)

Szczypta malutka kwasku cytrynowego lub 1/2 łyzeczki soku z cytryny/limonki

Woda- w przepisie podam ilość

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobina preferowanego zapachu/esencji.

Wykonanie:


1. W 180 ml zimnej wody rozpuszczamy żelatynę (powstanie  papka). Odstawiamy na ok. 5 minut- co jakiś czas można przemieszać.

2. 120 ml wody wraz z ksylitolem gotujemy przez ok. 5 minut- musi być bardzo gorąca (niestety mój termometr mierzy tylko do 100 stopni, więc nie podam, jaką temperaturę osiąga).

3. Wlewamy gorący syrop do żelatyny i zaczynamy bardzo energicznie ubijać/miksować. Ubijamy do momentu, aż powstanie nam masa przypominająca pianę z białek.

4. Teraz możemy przełożyć część i dodać barwnik, kakao, karobu (u mnie 1/2 łyżeczki karobu) czy aromatu- co nam się tylko zamarzy. 🙂

5. Jak widzimy, że masa zaczyna tężeć, szybko przekładamy do wyłożonej folią spożywczą czy papierem do pieczenia formy.

6. Po 2-3 h w lodówce pianka jest gotowa.

Rady:

Ubijajmy do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, a żelatyna wiązać pianę- za wczesne jej wyłożenie poskutkuje rozpuszczeniem się jej na dnie- zamiast pianki będzie płyn.

Jeżeli na zewnątrz i w domu jest gorąco, a płyn po 2-3 minutach ubijania nie zaczyna przybierać postaci piany, umieśćmy naczynie w misce z zimną wodą i w niej ubijajmy.

Możemy udekorować ją owocami, zalać galaretką (tu, z racji lenistwa, użyłam sklepowej, bezcukrowej- rozpuściłam ją w połowie wody zalecanej na opakowaniu).

Komentarze:
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Megi
Megi
5 lat temu

Kocham Ciebie 🙂

gin
gin
5 lat temu

Interesujący przepis 🙂

Monika
Monika
5 lat temu

Genialne! WYSZŁO przepyszne! ❤

Milena
Milena
5 lat temu

Czym mozna zastąpic ksylitol? I czy zamiast karoBu mozna dodac mus z malin? Nie zmieni to konsystecji w bardziej plynną? Pozdrawiam 🙂

Sasik
Sasik
5 lat temu

Można użyć agaru zamiast żelatyny?

KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

Aga, a jakie ciasto masz na zdjęciu pod pianką?

Syl
Syl
3 lat temu

Dziękuję za przepis. Ciasto z pianką wyszło super. Jednak miałam trochę problemów z tym rozwarstwianiem się. Dobrą opcją jest przelać ubitą pianę do szklanego naczynia i obserwować co się dzieje. Gdy pianka zaczęła mi już tężeć, nagle na dole zrobiła się warstwa płynu. Zebrałam więc tylko pianę do ciasta i się udało. Miałam też taki problem, że mimo iż wyłożyłam formę papierem do pieczenia, trochę przeciekało. Dlatego radzę postawić formę na misce. Ja zrobiłam spód z herbatników. Bardzo fajnie się to razem związało i zgrało. Trzeba mieć mocne w smaku składniki do doprawienia pianki. Sam aromat waniliowy i ekstrakt waniliowy nie wystarczyły i smak wyszedł mi trochę nijaki. Pewnie gdybym dodała kakao byłoby lepiej. Super opcja z tą pianką bez mleka. Będę używać. Jeszcze raz dziękuję!

Katarina
Katarina
2 lat temu

A zamiast wody mleko kokosowe? Próbowałaś?

Zofia
Zofia
2 lat temu

Jakiej zelatyny uzywasz?

Iza
Iza
2 lat temu

Co i w jakiej ilości dodać żeby pianka była lekko różowa? Chciałam dodać piankę do tortu urodzinowego. Dziękuję 🙂