Bakaliowe desery są z wyglądu bardzo podobne. Ich moc tkwi natomiast w szczegółach – w składnikach, proporcjach. Kilka przepisów już na blogu jest, dokładam kolejny. Kulki są niezwykle smaczne. Robi się je błyskawicznie. Z racji tego, że suszone owoce mają w sobie dużo cukru jedzmy takie desery z umiarem – kulkę – dwie dziennie.


Składniki (ok. 15 małych kulek):

90 g daktyli

80 g orzechów nerkowca

30 g rodzynek

10 g migdałów

6 g kakao

1/2 łyżeczka lecytyny słonecznikowej – opcjonalnie (dodałam na zdrowie)

6 g mąki kokosowej lub ryżowej

1/2 łyżeczki startej skórki cytryny

Nasiona, orzechy do obtaczania – u mnie sezam biały i czarny, migdały i orzechy ziemne


Wykonanie:

1. Daktyle, rodzynki wymoczyć w gorącej wodzie przynajmniej 30 minut. Odcisnąć. Zblendować.

2. Orzechy, migdały zmielić. Skórkę zetrzeć na tarce.

3. Wszystkie składniki połączyć. Umieścić w lodówce. Gdy zacznie tężeć formować kulki.

4. Obtaczać w wybranych orzechach, nasionach.

Komentarze: