Bakaliowe desery są z wyglądu bardzo podobne. Ich moc tkwi natomiast w szczegółach – w składnikach, proporcjach. Kilka przepisów już na blogu jest, dokładam kolejny. Kulki są niezwykle smaczne. Robi się je błyskawicznie. Z racji tego, że suszone owoce mają w sobie dużo cukru jedzmy takie desery z umiarem – kulkę – dwie dziennie.
Składniki (ok. 15 małych kulek):
90 g daktyli
80 g orzechów nerkowca
30 g rodzynek
10 g migdałów
6 g kakao
1/2 łyżeczka lecytyny słonecznikowej – opcjonalnie (dodałam na zdrowie)
6 g mąki kokosowej lub ryżowej
1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
Nasiona, orzechy do obtaczania – u mnie sezam biały i czarny, migdały i orzechy ziemne
1. Daktyle, rodzynki wymoczyć w gorącej wodzie przynajmniej 30 minut. Odcisnąć. Zblendować.
2. Orzechy, migdały zmielić. Skórkę zetrzeć na tarce.
3. Wszystkie składniki połączyć. Umieścić w lodówce. Gdy zacznie tężeć formować kulki.
4. Obtaczać w wybranych orzechach, nasionach.
Komentarze: