Kesari, to tradycyjne i powszechne hinduskie jedzenie. Klasycznymi składnikami używanymi do jego wyrobu jest semolina, ghee, woda lub mleko i bakalie.
Zainspirowana tym smacznym deserem przyrządzam podobne, ale w bezglutenowej wersji.
Dzisiaj zapraszam Cię na kesari z gruszkami.
100 g suchej komosy ryżowej – ugotowanej według przepisu
4 gruszki – obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki masła klarowanego
Ok. 10 ziarenek kardamonu – zmiażdżone
Ok. 10 orzechów nerkowca – posiekane
Ok. 10-15 rodzynek
Malutka szczypta soli
4 łyżki wody
Szczypta szafranu namoczonego w niewielkiej ilości wody – opcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
1. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, rumienimy na nim orzechy. Odkładamy na bok.
2. Na tą samą patelnie wrzucamy gruszki, kilka minut podsmażamy.
3. Podlewamy gruszki wodą, dodajemy szafran, dusimy do rozgotowania.
4. Pod koniec duszenia wrzucamy ksylitol. Chwilę przesmażamy.
5. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki, łączymy ze sobą.
Komentarze: