Dzisiejszy dzień zaczął się goframi. Jedne, z nielicznych bezglutenowych, które zawsze wychodzą chrupiące, nie gumowate i nie przywierające. Jednym słowem dobre. 🙂 Dodatek cynamonu cejlońskiego z samego rana wpływa zdrowotnie na nasze jelita.

Składniki:

125 g płatków owsianych zmielonych na mąkę

Ok. 180 ml mleka roślinnego

50 g oleju kokosowego rozpuszczonego

2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder, lub innego słodzidła np. syrop daktylowy

2 jajka

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody

1/2 łyżeczki ekstraktu wanilowego

1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

Szczypta soli

Wykonanie:

1. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim mokre. Łączymy je.

2. Właczamy gofrownice, a ciasto odstawiamy na 10 minut.

3. Ciasto jest dość gęste, rozprowadzamy go łyżką po gofrownicy.

4. Pieczemy kilka minut na złoty kolor. Wyjmujemy na kratkę- nie układamy jeden na drugi.

Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
daria
daria
6 lat temu

CZY MLEKO ROŚLINNE MOŻEMY ZASTĄPIĆ NP. KEFIREM, JOGURTEM GRECKIM, EWENTUALNIE WODĄ?

Aneta
Aneta
3 lat temu

Hej, czy my można zastąpić jaja np łupinami babki jajowatej ?

Ada
Ada
1 rok temu

Zrobiłam dziś gofry, ale ciasto wyszło rzadkie. Zmieniłam w przepisie jedynie olej kokosowy na zwykły. Nie urósł i bardziej przypominają naleśniki. Gdzie mogłam popełnić błąd?
Pozdrawiam