Dzisiejszy dzień zaczął się goframi. Jedne, z nielicznych bezglutenowych, które zawsze wychodzą chrupiące, nie gumowate i nie przywierające. Jednym słowem dobre. 🙂 Dodatek cynamonu cejlońskiego z samego rana wpływa zdrowotnie na nasze jelita.
Składniki:
125 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
Ok. 180 ml mleka roślinnego
50 g oleju kokosowego rozpuszczonego
2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder, lub innego słodzidła np. syrop daktylowy
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilowego
1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Szczypta soli
Wykonanie:
1. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim mokre. Łączymy je.
2. Właczamy gofrownice, a ciasto odstawiamy na 10 minut.
3. Ciasto jest dość gęste, rozprowadzamy go łyżką po gofrownicy.
4. Pieczemy kilka minut na złoty kolor. Wyjmujemy na kratkę- nie układamy jeden na drugi.
Zrobiłam dziś gofry, ale ciasto wyszło rzadkie. Zmieniłam w przepisie jedynie olej kokosowy na zwykły. Nie urósł i bardziej przypominają naleśniki. Gdzie mogłam popełnić błąd?
Pozdrawiam
Ada, używałaś płatków czy mąki? To ma znaczenie przy proporcjach.
Hej, czy my można zastąpić jaja np łupinami babki jajowatej ?
Tak, ale nie wiem ile, bo nie zamieniałam.
CZY MLEKO ROŚLINNE MOŻEMY ZASTĄPIĆ NP. KEFIREM, JOGURTEM GRECKIM, EWENTUALNIE WODĄ?
Daria, na wodzie myślę, że wyjdzie, na jogurcie tez powinno-można go ewentualnie rozcieńczyć wodą. Można też na „zwykłym” mleku. Pozdrawiam.