Dzisiejszy dzień zaczął się goframi. Jedne, z nielicznych bezglutenowych, które zawsze wychodzą chrupiące, nie gumowate i nie przywierające. Jednym słowem dobre. 🙂 Dodatek cynamonu cejlońskiego z samego rana wpływa zdrowotnie na nasze jelita.

Składniki:

125 g płatków owsianych zmielonych na mąkę

Ok. 180 ml mleka roślinnego

50 g oleju kokosowego rozpuszczonego

2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder, lub innego słodzidła np. syrop daktylowy

2 jajka

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody

1/2 łyżeczki ekstraktu wanilowego

1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

Szczypta soli

Wykonanie:

1. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim mokre. Łączymy je.

2. Właczamy gofrownice, a ciasto odstawiamy na 10 minut.

3. Ciasto jest dość gęste, rozprowadzamy go łyżką po gofrownicy.

4. Pieczemy kilka minut na złoty kolor. Wyjmujemy na kratkę- nie układamy jeden na drugi.

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Ada 28 sierpnia, 2021 at 18:58 - Reply

    Zrobiłam dziś gofry, ale ciasto wyszło rzadkie. Zmieniłam w przepisie jedynie olej kokosowy na zwykły. Nie urósł i bardziej przypominają naleśniki. Gdzie mogłam popełnić błąd?
    Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 1 września, 2021 at 20:59 - Reply

      Ada, używałaś płatków czy mąki? To ma znaczenie przy proporcjach.

  2. Aneta 13 listopada, 2019 at 08:48 - Reply

    Hej, czy my można zastąpić jaja np łupinami babki jajowatej ?

    • Aga Bednarska 13 listopada, 2019 at 16:18 - Reply

      Tak, ale nie wiem ile, bo nie zamieniałam.

  3. daria 31 stycznia, 2017 at 11:12 - Reply

    CZY MLEKO ROŚLINNE MOŻEMY ZASTĄPIĆ NP. KEFIREM, JOGURTEM GRECKIM, EWENTUALNIE WODĄ?

    • Agnieszka Bednarska 1 lutego, 2017 at 21:03 - Reply

      Daria, na wodzie myślę, że wyjdzie, na jogurcie tez powinno-można go ewentualnie rozcieńczyć wodą. Można też na „zwykłym” mleku. Pozdrawiam.