Smaczny i prosty krem orzechowy. Idealny do nadziewania domowych słodyczy czy do zajadania samego prosto ze słoika. 🙂 Jest delikatniejszy, lżejszy i bardziej „mleczny” niż typowa „nutella”.
60 g orzechów nerkowca – namoczonych na noc
40 g orzechów laskowych – namoczonych na noc ( jeżeli są ze skórką, to uprażyć w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni przez ok. 10 minut, wytarmosić w ścierce usuwająć skórkę i namoczyć
6 daktyli – namoczonych na noc
Ok. 8 łyżek wody
1 łyżeczka ksylitolu – puder – opcjonalnie, próbujemy i dosładzamy pod swój smak
1/2 łyżeczki lecytyny słonecznikowej lub pektyny- opcjonalnie
1 łyżka masła kakaowego lub 2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka rumu – opcjonalnie dla dorosłych lub 1/2 ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
Wykonanie:
1. Orzechy, daktyle odsączamy, przelewamy wrzątkiem. Wszystkie składniki prócz kakao i lecytyny/ pektyny blendujemy na gładką masę. Zrobiłam to w młynku załączonym do blendera.
2. Dodajemy lecytynę/pektynę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
3. Umieszczamy w dwóch workach cukierniczych lub jednym podwójnym (u mnie) i wyciskamy do słoika.Możemy polać czekoladą lub olejem kokosowym wymieszanym z kakao/ karobem i słodzidłem.
4. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy do 4 dni.
Rady/uwagi:
- jeżeli nie możemy kakao/karobu, to nie dodajmy ich. Jeżeli możemy i mamy pod ręką masło kakaowe, użyjmy go, a jeżeli nie, to olej kokosowy musi starczyć;
- nie każdy ma pod ręką lecytynę czy pektynę, można ją pominąć. Struktura nie będzie idealna, ale będzie dobrze. 🙂 Specjalnie zrobiłam wersje bez nich, żebyś zobaczył/ła, jak to wygląda. Krem daje radę;
- jeżeli nie mamy rękawów cukierniczych (worków), to nakładajmy naprzemiennie łyżeczką.
Witam… A zamiast daktyli ?
Krem super ?udało się wnuczka oszukać?że to nowa nutella ??.
Mam pytanie, dlaczego tylko można przechowywać w lodówce 4 dni ?
Nigdy nie przechowywałam go dłużej, więc to czysta teoria, ale tam jest dodatek płynu (woda) i to może powodować psucie. Jeżeli byłby sam tłuszcz, to wtedy można spokojnie dłużej. Ale tak, jak pisze, nie wypróbowałam tego w praktyce. Bardzo się ciesze, że wnuczek podjadł krem. 😀 A przy okazji wnuczkowi dziadka gratuluję! Ściskam Was fest. :*
Witam,
Mam kolejne pytanie, typu czym można zastąpić 🙂 Teraz pytanie dotyczy czym można zastąpić orzechy nerkowca. Nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Pozdr,
S.Ciężki
Sławek, można podmienić na masło kokosowe czy masło migdałowe. Nie będzie tak neutralne w smaku, jak na nerkowcach, ale nadal dobre.