Smaczny i prosty krem orzechowy. Idealny do nadziewania domowych słodyczy czy do zajadania samego prosto ze słoika. 🙂  Jest delikatniejszy, lżejszy i bardziej „mleczny” niż typowa „nutella”.


Składniki:

60 g orzechów nerkowca – namoczonych na noc

40 g orzechów laskowych – namoczonych na noc ( jeżeli są ze skórką, to  uprażyć w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni przez ok. 10 minut, wytarmosić w ścierce usuwająć skórkę i namoczyć

6 daktyli – namoczonych na noc

Ok. 8 łyżek wody

1 łyżeczka ksylitolu – puder – opcjonalnie, próbujemy i dosładzamy pod swój smak

1/2 łyżeczki lecytyny słonecznikowej lub pektyny- opcjonalnie

1 łyżka masła kakaowego lub 2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka rumu – opcjonalnie dla dorosłych lub 1/2 ekstraktu waniliowego – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Orzechy, daktyle odsączamy, przelewamy wrzątkiem. Wszystkie składniki prócz kakao i lecytyny/ pektyny blendujemy na gładką masę. Zrobiłam to w młynku załączonym do blendera.

2. Dodajemy lecytynę/pektynę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.

3. Umieszczamy w dwóch workach cukierniczych lub jednym podwójnym (u mnie) i wyciskamy do słoika.Możemy polać czekoladą lub olejem kokosowym wymieszanym z kakao/ karobem i słodzidłem.

4. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy do 4 dni.

Rady/uwagi:

  • jeżeli nie możemy kakao/karobu, to nie dodajmy ich. Jeżeli możemy i mamy pod ręką masło kakaowe, użyjmy go, a jeżeli nie, to olej kokosowy musi starczyć;
  • nie każdy ma pod ręką lecytynę czy pektynę, można ją pominąć. Struktura nie będzie idealna, ale będzie dobrze. 🙂  Specjalnie zrobiłam wersje bez nich, żebyś zobaczył/ła, jak to wygląda. Krem daje radę;
  • jeżeli nie mamy rękawów cukierniczych (worków), to nakładajmy naprzemiennie łyżeczką.

Komentarze:
5 komentarzy
  1. Alicja Adamus 2 listopada, 2019 at 18:02 - Reply

    Witam… A zamiast daktyli ?

  2. Sławek 8 października, 2018 at 10:38 - Reply

    Krem super ?udało się wnuczka oszukać?że to nowa nutella ??.
    Mam pytanie, dlaczego tylko można przechowywać w lodówce 4 dni ?

    • Aga Bednarska 9 października, 2018 at 18:45 - Reply

      Nigdy nie przechowywałam go dłużej, więc to czysta teoria, ale tam jest dodatek płynu (woda) i to może powodować psucie. Jeżeli byłby sam tłuszcz, to wtedy można spokojnie dłużej. Ale tak, jak pisze, nie wypróbowałam tego w praktyce. Bardzo się ciesze, że wnuczek podjadł krem. 😀 A przy okazji wnuczkowi dziadka gratuluję! Ściskam Was fest. :*

  3. Sławek 25 września, 2018 at 18:17 - Reply

    Witam,
    Mam kolejne pytanie, typu czym można zastąpić 🙂 Teraz pytanie dotyczy czym można zastąpić orzechy nerkowca. Nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
    Pozdr,
    S.Ciężki

    • Aga Bednarska 27 września, 2018 at 18:34 - Reply

      Sławek, można podmienić na masło kokosowe czy masło migdałowe. Nie będzie tak neutralne w smaku, jak na nerkowcach, ale nadal dobre.