Desery bez pieczenia, Smarowidła

Domowy krem orzechowy. Wegański, bezglutenowy.

Smaczny i prosty krem orzechowy. Idealny do nadziewania domowych słodyczy czy do zajadania samego prosto ze słoika. 🙂  Jest delikatniejszy, lżejszy i bardziej “mleczny” niż typowa “nutella”.


Składniki:

60 g orzechów nerkowca – namoczonych na noc

40 g orzechów laskowych – namoczonych na noc ( jeżeli są ze skórką, to  uprażyć w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni przez ok. 10 minut, wytarmosić w ścierce usuwająć skórkę i namoczyć

6 daktyli – namoczonych na noc

Ok. 8 łyżek wody

1 łyżeczka ksylitolu – puder – opcjonalnie, próbujemy i dosładzamy pod swój smak

1/2 łyżeczki lecytyny słonecznikowej lub pektyny- opcjonalnie

1 łyżka masła kakaowego lub 2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka rumu – opcjonalnie dla dorosłych lub 1/2 ekstraktu waniliowego – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Orzechy, daktyle odsączamy, przelewamy wrzątkiem. Wszystkie składniki prócz kakao i lecytyny/ pektyny blendujemy na gładką masę. Zrobiłam to w młynku załączonym do blendera.

2. Dodajemy lecytynę/pektynę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.

3. Umieszczamy w dwóch workach cukierniczych lub jednym podwójnym (u mnie) i wyciskamy do słoika.Możemy polać czekoladą lub olejem kokosowym wymieszanym z kakao/ karobem i słodzidłem.

4. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy do 4 dni.

Rady/uwagi:

  • jeżeli nie możemy kakao/karobu, to nie dodajmy ich. Jeżeli możemy i mamy pod ręką masło kakaowe, użyjmy go, a jeżeli nie, to olej kokosowy musi starczyć;
  • nie każdy ma pod ręką lecytynę czy pektynę, można ją pominąć. Struktura nie będzie idealna, ale będzie dobrze. 🙂  Specjalnie zrobiłam wersje bez nich, żebyś zobaczył/ła, jak to wygląda. Krem daje radę;
  • jeżeli nie mamy rękawów cukierniczych (worków), to nakładajmy naprzemiennie łyżeczką.

Tagged , , ,

5 thoughts on “Domowy krem orzechowy. Wegański, bezglutenowy.

  1. Witam,
    Mam kolejne pytanie, typu czym można zastąpić 🙂 Teraz pytanie dotyczy czym można zastąpić orzechy nerkowca. Nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
    Pozdr,
    S.Ciężki

    1. Sławek, można podmienić na masło kokosowe czy masło migdałowe. Nie będzie tak neutralne w smaku, jak na nerkowcach, ale nadal dobre.

    1. Nigdy nie przechowywałam go dłużej, więc to czysta teoria, ale tam jest dodatek płynu (woda) i to może powodować psucie. Jeżeli byłby sam tłuszcz, to wtedy można spokojnie dłużej. Ale tak, jak pisze, nie wypróbowałam tego w praktyce. Bardzo się ciesze, że wnuczek podjadł krem. 😀 A przy okazji wnuczkowi dziadka gratuluję! Ściskam Was fest. :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *