Słodkie kęski otulają słodyczą, pachną czekoladą. Posmak słonecznika przypomina słoneczne lato, napełnia optymizmem. Robi się je prosto, ale to nie znaczy, że są proste w smaku. Lubię ich niewielkie kształty. W sam raz na  jeden pyszny kęsek…


150 g nasion słonecznika

120 g daktyli – namoczonych w ciepłej wodzie przez ok godzinę lub do miekości i odsączonych na sitku

15 g kakao

20 g rodzynek -namoczonych w ciepłej wodzie i odsączonych na sitku

1/2 – 1 łyżeczka siemienia lnianego – zmielonego

kilka ziarenek soli

Wykonanie:

1. Słonecznik, mielimy najdrobniej, jak się da. Umieszczamy w misce.

2. Daktyle mielimy razem z rodzynkami.

2. Do słonecznika wrzucamy wszystkie składniki. Mięsimy do idealnego połączenia. Próbujemy, czy słodkość nam odpowiada. To jest ostatni moment na dosłodzenie.

3. Odrywamy małe kawałeczki masy i w palcach formujemy małe kwadraciki lub inne kształty.

4. Umieszczamy na kilka godzin w lodówce. W niej również przechowujemy.

Rady/uwagi:

  • jeżeli masa jest rzadka, to umieśćmy ją na chwile w lodówce aby stężała a potem formujmy; możemy dodać trochę mąki kokosowej;
  • jeżeli nie mamy czasu na malutkie formy, to robimy duże kulki lub batony;
  • jeżeli bierzemy je w torebce na wynos, to można przesypać je niewielką ilością mąki kokosowej – nie będą się sklejały.

Komentarze:
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
pchła szachrajka
pchła szachrajka
5 lat temu

Czy można zastąpić słonecznik np. sezamem?

pchła szachrajka
pchła szachrajka
Reply to  Aga Bednarska
5 lat temu

Dziękuję za odpowiedź. 🙂 Dobrze wiedzieć, że daktyle mają takie właściwości. Bazując na Twoim przepisie pobawię się z innymi produktami. Życzę Ci słodkiego dnia. 😀

Anna
Anna
2 lat temu

Witam
Czy zamiast słonecznika można użyć mąki ze słonecznika bo mam i nie wiem co mam z niej zrobić.
Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy i pozdrawiam serdecznie
Ania