Słodkie kęski otulają słodyczą, pachną czekoladą. Posmak słonecznika przypomina słoneczne lato, napełnia optymizmem. Robi się je prosto, ale to nie znaczy, że są proste w smaku. Lubię ich niewielkie kształty. W sam raz na jeden pyszny kęsek…
120 g daktyli – namoczonych w ciepłej wodzie przez ok godzinę lub do miekości i odsączonych na sitku
15 g kakao
20 g rodzynek -namoczonych w ciepłej wodzie i odsączonych na sitku
1/2 – 1 łyżeczka siemienia lnianego – zmielonego
kilka ziarenek soli
Wykonanie:
1. Słonecznik, mielimy najdrobniej, jak się da. Umieszczamy w misce.
2. Daktyle mielimy razem z rodzynkami.
2. Do słonecznika wrzucamy wszystkie składniki. Mięsimy do idealnego połączenia. Próbujemy, czy słodkość nam odpowiada. To jest ostatni moment na dosłodzenie.
3. Odrywamy małe kawałeczki masy i w palcach formujemy małe kwadraciki lub inne kształty.
4. Umieszczamy na kilka godzin w lodówce. W niej również przechowujemy.
Rady/uwagi:
- jeżeli masa jest rzadka, to umieśćmy ją na chwile w lodówce aby stężała a potem formujmy; możemy dodać trochę mąki kokosowej;
- jeżeli nie mamy czasu na malutkie formy, to robimy duże kulki lub batony;
- jeżeli bierzemy je w torebce na wynos, to można przesypać je niewielką ilością mąki kokosowej – nie będą się sklejały.
Czy można zastąpić słonecznik np. sezamem?
Cześć Pchełka! Daktyle wszystko skleją, więc można dodawać,co nam się tylko chce. Nie robiłam z sezamem, więc nie wiem, jak to wygląda smakowo i w teksturze. Na pewno będą zupełnie inne. Bo sezam i zmielony słonecznik inaczsj się zaxhwoują. Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź. 🙂 Dobrze wiedzieć, że daktyle mają takie właściwości. Bazując na Twoim przepisie pobawię się z innymi produktami. Życzę Ci słodkiego dnia. 😀
Daktyle są do tego idealne. Mak, orzechy, wszytko możesz dać. Jak chcesz, to zlustruj desery bez pieczenia – tam już kilka takich opcji jest. Smacznej zabawy. Dziękuję i ze wzajemnością. :*
Witam
Czy zamiast słonecznika można użyć mąki ze słonecznika bo mam i nie wiem co mam z niej zrobić.
Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy i pozdrawiam serdecznie
Ania