Ciasteczka

Owsiane ciastka – przepyszne! Bez glutenu, wegańskie. 

Ciasteczka owsiane! Kocham je miłością szczerą. Kawa w ich towarzystwie jest doskonała. Chrupiące, przełamane kokosową nutą, oblane czekoladą… Wyglądają niepozornie, ale zapewniam Cię, że na jednym się nie skończy…


Składniki (ok. 18 sztuk):

Ok. 60 ml wody – gorącej ale nie wrzącej

115 g zmielonych płatków owsianych

20 g tłuszczu – do wyboru  olej kokosowy lub masło klarowane (u mnie masło klarowane)

25 g wiórek kokosowych

20 g ksylitolu lub innego słodzidła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Polewa:

1/3 tabliczki preferowanej czekolady

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy tłuszcz, łączymy z suchymi składnikami. Dolewamy stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto w zwartą kulę.

2. Ciasto umieszczamy na ok. 15 minut w lodówce. Dzielimy na części. Wałkujemy na ok. 0.5 cm, wykrawamy i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciastka studzimy.

3. W nagrzanym piekarniku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Zanurzamy w niej wystudzone ciastka.

Rady/uwagi:

  • ciasta różnie “zabierają” wodę – raz to będzie 60 ml raz 70 ml.. Zależy to od suchości płatków itp. Dolewajmy ją stopniowo, zagniatając ciasto w zwartą kulę;
  • jeżeli wleje nam się za dużo wody, to dosypmy mąki owsianej i wiórek kokosowych.

Tagged , , , , , ,

9 thoughts on “Owsiane ciastka – przepyszne! Bez glutenu, wegańskie. 

  1. Przez przypadek trafiłam na Pani bloga i jestem pod wrażeniem tego, jak zachęcająco wyglądają Pani dania i jak ładnie są opisane ? będę zabierać się do roboty, bo już mam swoich faworytów.
    Czy mogę użyć mąki owsianej czy lepiej delikatnie zmielić płatki, aby były lepiej wyczuwalne w ciastkach? Dopiero zaczynam eksperymentowanie z różnymi mąkami i dlatego będę wdzięczna za odpowiedź.

    1. Gosiu, bardzo mi milo, że dane nam się spotkać. Dziękuję za miłe słowa. :*
      Co do płatków, to jeżeli dodasz samej mąki, to wyjdą takie bardziej zbite. Na zmielonych z lekka płatkach lub na miksie płatków i mąki wychodzą według mnie lepiej. Ściskam :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *