Oatcakes, to bardzo popularny w Wielkiej Brytanii wypiek.  Ciasta sporządza się z grubo mielonej mąki owsiane (lub płatków), smalcu i soli, a serwuje z masłem czy serami. Niezwykle kruche i smaczne- bardzo często je robię, gdyż doskonale zastępują nam pieczywo. 


Składniki:

250 g zmielonych płatków owsianych

60 gram tłuszczu -u mnie masło klarowane, w oryginalnych recepturach smalec wieprzowy

8 łyżek wrzącej wody

1/2 -1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Wykonanie:

1.zmielone płatki wymieszać z sodą, solą, octem.

2. Tłuszcz rozpuścić, gorący wlać do płatków, dolać wrzącą wodę, zagnieść zwarte ciasto.

3 Podsypywać zmielonymi płatkami, wałkować, wycinać krążki.

4. Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

5. Upieczone, ostudzone, przechowywać w słoiku


Rady:

Ciastka bardzo dobrze się kleją i mimo potencjalnych pęknięć, nie rozpadają.

Jeżeli 8 łyżek wrzącej wody jest nie wystarczające, by zagnieść zwarte ciasto, trzeba dodać jej więcej.

Tuż po upieczeniu są bardzo kruche.

Zapraszam na facebookowy profil bloga:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Basia zajfert
Basia zajfert
6 lat temu

Aga nie mogę się doczekać powrotu z pracy, by je wypróbować. Pozdrawiam?

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

Wypróbowałam, wyjątkowo smaczne, uniwersalne i łatwe w przygotowaniu! Dzięki za przepis!

Kasia
Kasia
5 lat temu

Jak dlugo mozna przechowywac? Bede robic 😉

Iwona
Iwona
5 lat temu

Aga, czy można użyć mąki owsianej zamiast mielonych płatków owsianych? ?

Marta
Marta
3 lat temu

Czy gotowe ciasto można zamrozić?