Oatcakes, to bardzo popularny w Wielkiej Brytanii wypiek.  Ciasta sporządza się z grubo mielonej mąki owsiane (lub płatków), smalcu i soli, a serwuje z masłem czy serami. Niezwykle kruche i smaczne- bardzo często je robię, gdyż doskonale zastępują nam pieczywo. 


Składniki:

250 g zmielonych płatków owsianych

60 gram tłuszczu -u mnie masło klarowane, w oryginalnych recepturach smalec wieprzowy

8 łyżek wrzącej wody

1/2 -1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Wykonanie:

1.zmielone płatki wymieszać z sodą, solą, octem.

2. Tłuszcz rozpuścić, gorący wlać do płatków, dolać wrzącą wodę, zagnieść zwarte ciasto.

3 Podsypywać zmielonymi płatkami, wałkować, wycinać krążki.

4. Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

5. Upieczone, ostudzone, przechowywać w słoiku


Rady:

Ciastka bardzo dobrze się kleją i mimo potencjalnych pęknięć, nie rozpadają.

Jeżeli 8 łyżek wrzącej wody jest nie wystarczające, by zagnieść zwarte ciasto, trzeba dodać jej więcej.

Tuż po upieczeniu są bardzo kruche.

Zapraszam na facebookowy profil bloga:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
9 komentarzy
  1. Zuzanna 10 listopada, 2024 at 11:09 - Reply

    Genialne! Ogromnie jestem wdzięczna za ten przepis 🙂

  2. Marta 27 marca, 2019 at 14:33 - Reply

    Czy gotowe ciasto można zamrozić?

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:16 - Reply

      Marta, nie mam takiego doswiadczenia, ale myslę, że powinno być zjadliwie. 😉

  3. Iwona 20 marca, 2018 at 18:31 - Reply

    Aga, czy można użyć mąki owsianej zamiast mielonych płatków owsianych? ?

    • Aga Bednarska 20 marca, 2018 at 19:12 - Reply

      Iwona, będą bardziej zbite, ale nadal dobre, więc śmiał rób. Całus. ?

  4. Kasia 17 stycznia, 2018 at 15:20 - Reply

    Jak dlugo mozna przechowywac? Bede robic 😉

    • Aga Bednarska 17 stycznia, 2018 at 20:06 - Reply

      Cześć. Wczoraj robiłam. 🙂 U mnie tydzień najdłużej. Myślę, że mogą spokojnie i dłużej. Pozdrawiam. :*

  5. Agnieszka 22 lipca, 2017 at 21:33 - Reply

    Wypróbowałam, wyjątkowo smaczne, uniwersalne i łatwe w przygotowaniu! Dzięki za przepis!

  6. Basia zajfert 13 stycznia, 2017 at 09:14 - Reply

    Aga nie mogę się doczekać powrotu z pracy, by je wypróbować. Pozdrawiam?