Oatcakes, to bardzo popularny w Wielkiej Brytanii wypiek. Ciasta sporządza się z grubo mielonej mąki owsiane (lub płatków), smalcu i soli, a serwuje z masłem czy serami. Niezwykle kruche i smaczne- bardzo często je robię, gdyż doskonale zastępują nam pieczywo.
250 g zmielonych płatków owsianych
60 gram tłuszczu -u mnie masło klarowane, w oryginalnych recepturach smalec wieprzowy
8 łyżek wrzącej wody
1/2 -1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
Wykonanie:
1.zmielone płatki wymieszać z sodą, solą, octem.
2. Tłuszcz rozpuścić, gorący wlać do płatków, dolać wrzącą wodę, zagnieść zwarte ciasto.
3 Podsypywać zmielonymi płatkami, wałkować, wycinać krążki.
4. Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
5. Upieczone, ostudzone, przechowywać w słoiku
Ciastka bardzo dobrze się kleją i mimo potencjalnych pęknięć, nie rozpadają.
Jeżeli 8 łyżek wrzącej wody jest nie wystarczające, by zagnieść zwarte ciasto, trzeba dodać jej więcej.
Tuż po upieczeniu są bardzo kruche.
Zapraszam na facebookowy profil bloga:
Genialne! Ogromnie jestem wdzięczna za ten przepis 🙂
Czy gotowe ciasto można zamrozić?
Marta, nie mam takiego doswiadczenia, ale myslę, że powinno być zjadliwie. 😉
Aga, czy można użyć mąki owsianej zamiast mielonych płatków owsianych? ?
Iwona, będą bardziej zbite, ale nadal dobre, więc śmiał rób. Całus. ?
Jak dlugo mozna przechowywac? Bede robic 😉
Cześć. Wczoraj robiłam. 🙂 U mnie tydzień najdłużej. Myślę, że mogą spokojnie i dłużej. Pozdrawiam. :*
Wypróbowałam, wyjątkowo smaczne, uniwersalne i łatwe w przygotowaniu! Dzięki za przepis!
Aga nie mogę się doczekać powrotu z pracy, by je wypróbować. Pozdrawiam?